Google+
Home » Social » 9 fetite gravide in judetul Vaslui, de la inceputul anului

9 fetite gravide in judetul Vaslui, de la inceputul anului

de Roxana NĂSTASĂ

Numărul minorelor care aduc pe lume copii crește simțitor în județul Vaslui. Lipsa de informare, slaba supraveghere din partea părinților sau familiile dezorganizate sunt, potrivit specialiștilor, principalele cauze ale acestui fenomen. Ba mai mult, în Vaslui cel puțin patru copii sunt uciși pe zi. Asta o arată datele furnizate de oficialii Direcției de Sănătate Publică Vaslui, potrivit cărora în primele nouă luni ale acestui an s-au înregistrat 1.187 de întreruperi de sarcină.

De cele mai multe ori, recurg la avorturi femeile cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani, categorie de vârstă la care s-au înregistrat 245 de cazuri. Situația cea mai alarmantă este în cazul adolescentelor cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani, în cazul lor înregistrându-se o întrerupere de sarcină la două zile. De asemenea, copile cu vârsta de până la 15 ani, care au rămas însărcinate și au avortat au fost șapte în nouă luni de zile.

Deși societatea a evoluat și au apărut tot felul de metode contraceptive, numărul avorturilor este în continuă creștere. Tot mai multe femei și tot mai multe tinere, în special, cu vârste destul de fragede, fără să se gândească vreo clipă la riscurile la care se supun, apelează la întreruperea de sarcină. Asta pentru că tot mai multe devin mame de la vârste mici când preocuparea lor principală ar trebui să fie școala. Potrivit reprezentanților DSP Vaslui, în primele nouă luni ale acestui an au fost depistate sute de gravide minore. Nouă fetițe cu vârsta de până la 15 ani și 386 de tinere cu vâsta cuprinsă între 15 și 19 ani, majoritatea din mediul rural, au rămas însărcinate.

Dacă o mică parte din ele păstrează micuții, cea mai mare parte avortează ori îi abandonează. Așa se face că statisticile privind avorturile sunt extreme de sumbre.

Conform informațiilor oferite de cei de la DSP Vaslui, numai în primele nouă luni ale anului s-au înregistrat 1.187 de avorturi (în medie patru pe zi) în spitale și cabinete de obstretică și ginecologie, asta deși numărul gravidelor în această perioadă a fost de 2.160. Asta înseamnă că mai mult de jumătate din prunci nu mai sunt aduși pe lume, fiind uciși. Ceea ce este mai îngrijorător este că faptul că șapte fetițe cu vârsta sub 15 ani au avortat în Vaslui și 147 de tinere cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani s-au lepădat de copiii lor înainte să-i aducă pe lume, fără să se gândească o clipă la riscurile la care se supun. Cele mai multe dintre ele sunt din mediul rural, și-au început viața sexuală foarte devreme, iar educația sexuală reprezintă o necunoscută pentru ele. Medicii atrag atenția că în urma avortului se poate instala sterilitatea, mai ales dacă intervenția se repetă. Pentru prevenirea sarcinilor este recomandată utilizarea metodelor contraceptive, pentru tinere cu vârsta sub 25 de ani cele mai indicate fiind prezervativele și pilulele.

 

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: