Google+
Home » Sanatate » Autoritățile din Sănătate recunosc că au gresit, dar țin în continuare coada pe sus – Analizele medicale, încurcate între incompetență și minciuni

Autoritățile din Sănătate recunosc că au gresit, dar țin în continuare coada pe sus – Analizele medicale, încurcate între incompetență și minciuni

de Mihaela NICULESCU

Mult trâmbițatele economii la bugetele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Ministerului Sănătății nu sunt altceva, se pare, decât sumele pe care autoritățile din Sănătate refuza să le deconteze laboratoarelor care prestează servicii medicale.

Multe laboratoare din Bârlad au înregistrat pierderi în luna octombrie pentru că CNAS nu le-a decontat contravaloarea analizelor efectuate copiilor și pacienților care au prezentat adeverință, document care, teoretic, înlocuiește cardul de sănătate eliberat de CJAS Vaslui.
„Datele trebuie validate în aceeași zi în care se face recoltarea, sunt exportate în SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat), dar sunt respinse pe motiv de nevalidare în sistemul național”, ne-a declarat managerul unui laborator de analize din Bârlad.
Pentru a face față, laboratoarele au angajat IT-iști. Aceștia au demonstrat cu dovezi clare că datele au fost raportate în timp util, dar răspunsul reprezentanților CNAS este în contradicție. Ei au declarat că datele nu au fost validate în 72 de ore, cât este termenul limită.
În această situație, unii manageri de laboratoare se gândesc dacă să mai onoreze trimiterile pacienților cu adeverință în loc de card și pe cele ale copiilor.
„Pentru că softistul a transmis corect datele, în timp util, și a dovedit-o clar, reprezentanții CNAS au recunoscut că este o problemă informatică, dar că situația se va remedia. Directorul Direcției Suport Sisteme Informatice de la CNAS a precizat în cele din urmă că situația se va remedia în întreaga țară când se va instala patch-ul”, a mai menționat managerul laboratorului.
Precizăm că un patch este un mic program prin care se face actualizarea altor programe, se rezolva unele erori de funcționare ale programelor ori unele probleme de securitate informatică.
Dacă, în cazul medicilor de familie, pierderile sunt oarecum mici, în cazul laboratoarelor acestea sunt foarte mari. Chiar dacă nu știu exact cât vor mai trebui să lucreze în pierdere, laboratoarele se aprovizionează, în continuare, cu reactivi care nu sunt deloc ieftini.
Salvarea va veni de la acel patch, despre necesitatea căruia nu s-a vorbit deloc din primăvară și până acum, de când se tot implementează acest sistem.

Comments

comments

de Mihaela NICULESCU Mult trâmbițatele economii la bugetele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Ministerului Sănătății nu sunt altceva, se pare, decât sumele pe care autoritățile din Sănătate refuza să le deconteze laboratoarelor care prestează servicii medicale. Multe laboratoare din Bârlad au înregistrat pierderi în luna octombrie pentru că CNAS nu le-a decontat contravaloarea analizelor efectuate copiilor și pacienților care au prezentat adeverință, document care, teoretic, înlocuiește cardul de sănătate eliberat de CJAS Vaslui. „Datele trebuie validate în aceeași zi în care se face recoltarea, sunt exportate în SIUI (Sistemul Informatic Unic Integrat), dar sunt respinse pe motiv…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: