Google+
Home » National » Sistemul imunitar al Facebook reactioneaza in fata aberatiilor si manipularilor din ultima saptamana. Oamenii fac liste cu „site-uri de evitat”

Sistemul imunitar al Facebook reactioneaza in fata aberatiilor si manipularilor din ultima saptamana. Oamenii fac liste cu „site-uri de evitat”

Valul de dezinformari, minciuni si interpretari in cheie mistica si alte aberatii ce s-au raspandit in retelele sociale dupa dezastrul de la Colectiv i-a determinat in ultimele zile pe multi oameni sa faca liste cu site-uri „de stiri” pe care le considera dubioase. Ei ii indeamna pe prietenii lor sa nu mai distribuie materiale de pe asemenea site-uri, unele pline de continut „de pe alta lume”, altele – unde texte copiate pur si simplu de pe principalele site-uri de stiri, pentru a da impresia de seriozitate, sunt publicate alaturi de mesaje antiamericane si opinii in care se regasesc marile teme ale propagandei ruse.

  • Clubul Colectiv prezentat drept „locas al satanismului”. Rockul ca amenintare nu doar la adresa BOR, ci a intregii spiritualitati ortodoxe. Conspiratii in care americanii ar fi de vina pentru tot ce s-a intamplat in ultimele zile. Acuzatii ca Soros si-ar fi trimis oamenii la consultarile de la Cotroceni. Teoriile antiamericane exprimate de Traian Basescu la B1 TV. Toate au circulat masiv, in ultima saptamana, pe Facebook, distribuite de oameni printre picaturile de informatii despre ce se intampla in spitale si in Piata Universitatii, printre apelurile la ajutor si printre share-urile cu senzationalul tabloid al emisiunilor de tip WOWbiz.

Multi utilizatori de Facebook – unii dintre ei jurnalisti, altii oameni de comunicare – au inceput sa isi avertizeze prietenii sa verifice sursa informatiilor pe care le distribuie si sa ii indemne sa ocoleasca site-uri neasumate, site-uri extremiste, de propaganda sau care prezinta conspiratii universale. Totul, intr-un moment cand pentru presa este si asa extrem de dificil sa trieze si sa verifice informatia relevanta, iar unele siteuri de stiri, interesate de audienta, publica la randul lor comentariile si dezinformarile de pe site-uri obscure. Unele dintre aceste liste se schimba de la un moment la altul si de la un om la altul, avand in vedere ca ele includ si site-uri care ii deranjeaza pe cei care intocmesc astfel de avertismente, dar nu si pe altii, dintre cei care le distribuie. Ultima lista, de exemplu, include intre altele:

  • site-uri de stiri facute de jurnalisti cunoscuti, citate inclusiv de HotNews.ro in multe cazuri, precum bn24.ro, reportervirtual.ro sau stiripesurse.ro.
  • site-uri ale unor institutii religioase (doxologia.ro, ce apartine Mitropoliei Moldovei si Bucovinei)
  • site-uri asumate de jurnalisti si comentatori, care reprezinta pozitii conservatoare care ii deranjeaza pe multi dintre protestatarii acestor zile (vezi cazul Inliniedreapta.net, care a luat apararea BOR in discutiile din ultima saptamana).

Pe de alta parte, cele mai cunoscute site-uri ce promoveaza propaganda rusa sau diverse conspiratii se regasesc pe aceste liste. Vezi cazulgandeste.org, expunere.com sau activenews.ro, care, intre altele, au iesit luna trecuta in evidenta prin promovarea intensa a vestitului clip in care un grup de „tineri revoltati” se dezlantuiau impotriva liderilor politici si oranduirii si exprimau mesaje anti-UE si antiamericane. Despre acest clip, Pressone.ro a publicat, saptamana trecuta, o ancheta din care reiese ca tinerii fusesera efectiv folositi, pentru acest mesaj, de persoane cu interese obscure, care refuza sa dea informatii despre materialul video deoarece finantarea Pressone.ro „vine din America”.<

Printre site-urile care se regasesc pe mai toate aceste liste se mai numara:cocoon.ro, fluierul.ro, efemeride.ro, nationalisti.ro, lovendal.ro, napocanews.ro.

Sursa; hotnews.ro

Valul de dezinformari, minciuni si interpretari in cheie mistica si alte aberatii ce s-au raspandit in retelele sociale dupa dezastrul de la Colectiv i-a determinat in ultimele zile pe multi oameni sa faca liste cu site-uri "de stiri" pe care le considera dubioase. Ei ii indeamna pe prietenii lor sa nu mai distribuie materiale de pe asemenea site-uri, unele pline de continut "de pe alta lume", altele - unde texte copiate pur si simplu de pe principalele site-uri de stiri, pentru a da impresia de seriozitate, sunt publicate alaturi de mesaje antiamericane si opinii in care se regasesc marile teme&hellip;

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: