Home / Justitie / Acuzatii de coruptie la Vama Albita – Un transport ilegal de butasi de vie a pus capac unui politist si unui vames

Acuzatii de coruptie la Vama Albita – Un transport ilegal de butasi de vie a pus capac unui politist si unui vames

de Marian Mocanu

Un inspector vamal și un polițist de frontieră au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. În luna aprilie 2014, cei doi, Dănuț Prepeliță și Alberto Remus Chiriac au permis intrarea în țară a unui camion încărcat cu butași de vie, produse interzise la import. Dosarul celor doi vameși se află pe rolul Tribunalului Vaslui

vama-albitaCrește numărul vameșilor și polițiștilor de frontieră de la Vama Albița acuzați de diverse fapte de corupție. După vameșii din loturile Albița I și II, a căror procese sunt încă pe rolul Tribunalului Vaslui, și a altor polițiști de frontieră, acuzați de contrabandă de țigări și apartenență la un grup infracțional organizat, alți doi lucrători de la punctul de trecere a frontierei Albița au fost trimiși în judecată.

La începutul lunii octombrie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – serviciul Teritorial Iași, au finalizat ancheta în cazul lui Dănuț Prepeliță, inspector vamal în cadrul Biroului vamal Albița, și a lui Alberto Remus Chiriac, agent de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Huși, și au dispus trimiterea acestora în judecată. Cei doi sunt judecați în libertate pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Practic, cei doi sunt acuzați de faptul că, în data de 28 aprilie 2014, ar fi permis intrarea în țară a unui autovehicul încărcat cu butași de vie, fără a anunța Inspectoratul de carantină fitosanitară Albița. Fapta este cu atât mai gravă cu cât introducerea în țară a butașilor de vie, la fel ca alte produse de acest gen, este interzisă.

„Prin această acțiune a inculpaților au fost vătămate interesele legitime ale Inspectoratului de carantină fitosanitară Albița, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru conducătorul autovehiculului, constând în cei 12.950 butași de viță-de-vie, în valoare de minim 77.700 lei”, se arata in rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Cercetarile au scos la iveala ca transportul de butași mai încercase anterior, în aceeași zi, să treacă vama, dar a fost întors din drum de un coleg al polițistului Chiriac. Se banuieste ca transportul era așteptat de Chiriac și Prepeliță, care aveau misiunea să permită trecerea butașilor.

În calitate de coordonator al echipei de control, inculpatul Prepeliță Dănuț a mimat efectuarea controlului și, fiind în cunoștință cu natura transportului efectuat, cu încălcarea dispozițiilor legale referitoare la nesesizarea specialiștilor fitosanitari din cadrul Inspecoratului de Carantină Fitosanitară Vamală Albița a permis intrarea autoutilitarei pe teritoriul României”, spun procurorii DNA.

Mai mult decât atât, Chiriac și-a mințit colegul care inițial întorsese transportul din drum, spunându-i că în autoutilitară nu se mai găsea decât vreo două legături de butași de vie, iar vameșul Prepeliță a „omis” consemnarea în registrul vamal a detaliilor privind transportul în cauză.
Dosarul în care cei doi lucrători de la vama Albița sunt judecați pentru abuz în serviciu a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Vaslui pe data de 8 octombrie.

de Marian Mocanu Un inspector vamal și un polițist de frontieră au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. În luna aprilie 2014, cei doi, Dănuț Prepeliță și Alberto Remus Chiriac au permis intrarea în țară a unui camion încărcat cu butași de vie, produse interzise la import. Dosarul celor doi vameși se află pe rolul Tribunalului Vaslui Crește numărul vameșilor și polițiștilor de frontieră de la Vama Albița acuzați de diverse fapte de corupție. După vameșii din loturile Albița I și II, a căror procese sunt încă pe rolul…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Incendiu la grădinița din Pribești. Copiii au fost mutați în școala din localitate

Clădirea grădinițel din localitatea Pribești ...

Un tânăr fără permis a dărâmat cu mașina gardul unei case din Vaslui. Ulterior, a încercat să păcălească polițiștii

Un tânăr de 28 de ...

Carambol între trei mașini, în fața Spitalului Județean Vaslui. Șoferul vinovat, lăsat fără permis și amendat

Trei mașini au fost implicate ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: