Home / Social / Patru agajatori vasluieni cercetați penal din cauza ca au pus minori la munca fara acordul parintilor

Patru agajatori vasluieni cercetați penal din cauza ca au pus minori la munca fara acordul parintilor

de Roxana NĂSTASĂ

Neregulile in judetul Vaslui se țin lanț și nu trece lună ca inspectorii ITM Vaslui să nu depisteze nereguli în urma controalelor la angajatori. Cu toate că aplică amenzi usturătoare, nu se vede nicio schimbare. Patru angajatori care au dreptul de a utiliza munca zilierilor au fost depistați de reprezentanții ITM care au efectuat controale, că aveau la muncă zilieri minori, fără acordul părinților. Pentru fapta lor, aceștia s-au ales cu dosare penale. Alți 85 de angajatori au primit amenzi pentru diverse neconformități, printre care, ca de fiecare dată se numără și munca la negru. Patru angajatori au fost prinși că foloseau 11 persoane la muncă fără forme legale, fapt pentru care au primit amendă câte 10.000 de lei pentru fiecare persoană.

Astfel, din 173 de controale efectuate, în octombrie, de inspectorii de muncă la agenții economici din județ, 83 nu au ieșit bine, fiind aplicate 132 de sancțiuni contravenționale, valoare totală a amenzilor aplicate fiind  de 138.000  lei.

Munca la negru, neprezentarea documentelor, nerespectarea prevederilor legale privind evidența orelor lucrate, a orelor prestate peste programul normal de lucru, neacordare repaos săptămânal, nerespectarea prevederilor legale privind munca de noapte, registrul general de evidență al salariaților sunt câteva din neconformitățile pentru care s-au aplicat amenzi.

De asemenea, sancțiunile au fost aplicate, din punct de vedere al securității și sănătății în muncă și pentru: neelaborarea de instrucțiuni proprii pentru fiecare loc de muncă, neasigurarea examenului medical la angajare și periodic, neefectuarea instructajului de protecția muncii, lipsa echipamentului de lucru și de protecție, neasigurarea materialelor necesare informării și instruirii lucrătorilor, neevaluarea riscurilor locurilor de muncă.

Totodată, potrivit reprezentanților ITM Vaslui, în cursul lunii octombrie, au fost patru accidente de muncă care sunt, în prezent, în curs de cercetare în vederea stabilirii împrejurărilor și încadrării legale.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Municipiul Vaslui, gazda unui nou festival, cel al ”Zilelor teatrului tânăr”

Municipiul Vaslui va fi, la ...

Locuitorii câtorva cartiere din Bârlad rămân fără apă potabilă la robinete

Astăzi, locuitorii din Cartier Deal ...

Viticultorii vasluieni au o recoltă de 10 tone de struguri de vin la hectar

Viticultorii din județul Vaslui au ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: