Google+
Home » Sanatate » Du-te colo, vino-ncoace, lasă-mă și nu-mi da pace – Zăpăceala mare pe capul spitalului bârladean

Du-te colo, vino-ncoace, lasă-mă și nu-mi da pace – Zăpăceala mare pe capul spitalului bârladean

de Mihaela NICULESCU

După ce tocmai a fost acreditat, Spitalul de Urgenta „Elena Beldiman” din Bârlad va trebui să treacă printr-o nouă evaluare, în semestrul al doilea din 2016, pentru a fi reacreditat. Asa prevede un nou act normativ, emis recent (Hotărârea 629/2015 privind componența, atribuțiile, modul de organizare și funcționare a Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate).

Dacă pentru acreditarea obținută anul acesta, în septembrie, spitalului bârlădean i s-a impus realizarea a câteva mii de indicatori, pentru reacreditare va trebui să respecte cu 700 de indicatori mai puțin, considerați nerelevanți, dar să urmeze noi pași (acreditarea este conditia pe care trebuie sa o indeplineasca orice spital pentru a nu fi desfiintat, iar indicatorii se refera la criteriile privind calitatea actului medical, dotari, nivelul de pregatire a personalului, conditiile de spitalizare etc.)
În ceasul al doisprezecelea, decidentii din Sanatate s-au gândit că spitalele deja acreditate, peste o sută în întreaga țară, au fost nevoite să realizeze indicatori nerelevanți. În consecință, Spitalul „Elena Beldiman” se pune din nou pe treabă, de vreme ce au fost făcute deja publice intențiile de reacreditare, de către Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS). Acesta a arătat că se va face o comparație între lotul de spitale evaluat până acum și lotul de spitale care va fi evaluat în continuare, pentru a se vedea dacă pe noile criterii se obțin rezultate mai bune și dacă într-adevăr a fost îmbunătățit sistemul de evaluare, pentru a fi cât mai apropiat de realitate.

Se vor folosi aceste rezultate pentru aplicarea celei de-a II-a ediții a standardelor de acreditare, care va fi aplicată după 7 iunie 2016. Se vor aduce spitalele la același numitor printr-o activitate de reevaluare a spitalelor deja acreditate, în semestrul II al anului 2016. Atunci vor fi toate spitalele la același nivel, pentru că scopul acestei prime etape de acreditare este acela de a vedea care este nivelul spitalului mediu din România, care sunt problemele cu care se confruntă spitalele din România, care din problemele cu care se confruntă țin de unitatea medicală și care dintre ele țin de decizii la nivel central. Se va urmări concret implementarea procedurilor de lucru și cunoașterea lor de către personal și vor fi făcute verificări prin sondaj în rândul personalului medical. Acesta va fi pus în fața unei probe practice de către evaluatori.
Spitalele neacreditate până acum, printre care și Spitalul Județean de Urgență Vaslui, se vor supune noii modalități de acreditare, din care vor fi eliminați cei 700 de indicatori considerați nerelevanți.

de Mihaela NICULESCU După ce tocmai a fost acreditat, Spitalul de Urgenta „Elena Beldiman” din Bârlad va trebui să treacă printr-o nouă evaluare, în semestrul al doilea din 2016, pentru a fi reacreditat. Asa prevede un nou act normativ, emis recent (Hotărârea 629/2015 privind componența, atribuțiile, modul de organizare și funcționare a Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate). Dacă pentru acreditarea obținută anul acesta, în septembrie, spitalului bârlădean i s-a impus realizarea a câteva mii de indicatori, pentru reacreditare va trebui să respecte cu 700 de indicatori mai puțin, considerați nerelevanți, dar să urmeze noi pași (acreditarea este…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

One comment

  1. SPITAL DE URGENTA FARA TOMOGRAF PROPRIU??

%d blogeri au apreciat: