Home / Justitie / Fostul primar al comunei Grivița, prins cu ocaua mica
Razvan Arteni

Fostul primar al comunei Grivița, prins cu ocaua mica

de Răzvan CĂLIN

Ioan Lungu, fostul primar al comunei Grivita, este pe punctul de a plati scump pentru că a incercat sa pacaleasca statul declarand ca a avut culturi pe terenuri ce, in realitate, fusesera lasate parloaga, in speranta ca va stoarce bani frumosi. Fiecare din cele circa 500 de hectare de teren arabil, luate in areda de firma lui Lungu, de la diferiti oameni, urmează a fi verificate la pas de inspectorii APIA, chiar daca neregulile semnalate ar fi doar pe 200 de hectare.

Ioan Lungu, fost primar al comunei Grivița, riscă să scoată bani grei din propriul buzunar dupa ce ar fi  încercat să-i fenteze atât pe cei de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui, cât și mai mulți localnici de la care a luat in arenda teren agricol. SC Agrisort Arend SRL Bârlad este firma deținută de Lungu, prin care acesta administrează aproximativ 500 de hectare de teren agricol.

LUNGU2

Ioan Lungu

Mai mulți oameni de la care a luat pământ în arendă îl acuză pe Lungu că, în realitate, nu ar fi cultivat mai nimic și nici nu a plătit oamenilor arenda, deși la APIA a declarat că toate-s bune și frumoase. Scandalul izbucnit (și care a fost prezentat pe larg într-una din edițiile anterioare ale cotidianului nostru) a atras atenția celor de la APIA Vaslui, care au trimis o echipă la fața locului ce a efectuat un control preliminar.

”A fost efectuată o primă serie de verificări. S-au facut inclusiv fotografii, astfel s-a văzut clar că nu sunt culturile pe care domnul Lungu le-a declarat. Practic, s-a dovedit ce era de dovedit din acest punct de vedere. A mai rămas, în schimb, de efectuat o verificare care costă în măsurarea exactă a tuturor suprafețelor pe care le-a declarat la noi. Și cum dumnealui are circa 500 de hectare, vă dați seama că este o operațiune destul de anevoioasă care va dura cel puțin două săptămâni. Oricum, este clar că nu a cultivat ceea ce a declarat. Pentru acest lucru riscă să i se administreze o sancțiune. Poate fi exclus de la plată în acest an, iar sancțiunea se poate întinde și pe trei ani. Conform legislației în vigoare, pentru că a vrut să fraudeze va fi obligat să dea înapoi banii, atenție, chiar dacă nu a încasat nici un leu. Automat, pentru intenția de fraudă, va deveni debitor și obligat să plătească sumele de bani pe care el ar fi trebuit să le încaseze de la statul român. Nu mai vorbim de faptul că riscă alte sancțiuni în cazul în care controlul va scoate la iveală și alte nereguli”, ne-a declarat Răzvan Arteni, directorul APIA Vaslui.

Deocamdată, susține șeful APIA Vaslui, inspectorii instituției sunt implicați în efectuarea controalelor periodice la ceilalți fermieri din județ, pentru a putea declanșa efectuarea plăților subvențiilor. Însă, cazul Lungu este în atenția lor, mai ales că APIA București a dispus efectuarea unei anchete amănunțite. Oamenii vorbesc că potrivit celor declarate la APIA Vaslui, Lungu ar fi putut încasa circa 60.000 de euro. Bani pe care nu numai că riscă să nu-i încaseze, ci chiar ar putea să-i scoată din propriul buzunar drept sancțiune pentru că a vrut să fenteze autoritățile și să fraudeze statul român.

Sute de hectare lăsate pârloagă, dar declarate cultivate la APIA!

teren-parloaga-scaietiFostul primar de Grivița a intrat în centrul acestui scandal după ce un grup de localnici l-au reclamat la APIA Vaslui, dar s-au adresat cu o sesizare și către redacția ziarului Est News. Lungu a stârnit mânia oamenilor de la care a luat teren agricol în arendă, aceștia acuzându-l că, în realitate, a lăsat pământurile pârloagă. Mai mult, ei susțin că Lungu a declarat la APIA Vaslui că a lucrat pământul respectiv ca să poată încasa subvențiile de rigoare. Picătura care a umplut paharul nemulțumirilor a fost faptul că Lungu nu ar fi plătit arenda proprietarilor terenurilor pe care le închiriase, conform înțelegerii stipulate în contractele de arendă.

”Ioan Lungu a declarat în fals la APIA Vaslui faptul că lucrează teren agricol pe raza comunei Grivița, lucru pe care, în realitate, nu îl realizează și încasează în mod ilegal bani. Iar cetățenilor proprietari de terenuri nu le achită arenda de ani de zile. Suntem mulți oameni nemulțumiți de activitățile domnului Lungu și de aceea vrem să se facă dreptate”, au menționat oamenii în memoriul adresat redacției Est News.

În total, vorbim de aproape 200 de hectare (191, mai exact) pe care Lungu le-ar fi arendat de la oameni și pe care, în realitate, fie le-a lăsat pradă scaieților, fie le-a cultivat parțial ori cu altceva decât a declarat. Oamenii spun că Lungu ar avea de încasat de la APIA circa 60.000 de euro, bani care nu i se cuvin atât timp cât el nu ar fi cultivat nimic pe pământurile respective. Mai mult, ei s-au declarat indignati ca Lungu le-ar fi râs în nas, spunându-le că oricum nu va păți nimic deoarece are ”pile” chiar la APIA, care i-ar asigura ”spatele”.

de Răzvan CĂLIN Ioan Lungu, fostul primar al comunei Grivita, este pe punctul de a plati scump pentru că a incercat sa pacaleasca statul declarand ca a avut culturi pe terenuri ce, in realitate, fusesera lasate parloaga, in speranta ca va stoarce bani frumosi. Fiecare din cele circa 500 de hectare de teren arabil, luate in areda de firma lui Lungu, de la diferiti oameni, urmează a fi verificate la pas de inspectorii APIA, chiar daca neregulile semnalate ar fi doar pe 200 de hectare. Ioan Lungu, fost primar al comunei Grivița, riscă să scoată bani grei din propriul buzunar…

Review Overview

About Razvan Calin

3 comments

  1. Domnule Director,cum se vede pasunea 2 hectare ,de la Landcom din avion la controale.
    normal arabil e raspunsul corect,sa nu fie grau pe teren,sau o fi orzoaica ca e verde?

  2. O TARANCA IN LITIGIU

    Domnule Director de la APIA VASLUI am facut plangere la EUROPEAN COMISSION ca nu suntem asa de scoliti ca voi dar stim putina franceza.

  3. Nu e singurul care face asta in judet .APIA nu controleaza efectiv in teren si smecherii iau bani europeni pentru asa zise proiecte europene.OLAF TREZESTE-TE!!!!!

x

Check Also

Iată ce minune: au ieșit polițiștii locali din mașini și s-au apucat de patrulat

Așa da! Polițiștii locali patrulează ...

Sancțiuni aplicate de polițiștii vasluieni în urma campaniei „Alcoolul conduce la tragedii – Povești fără happy-end”

La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii ...

Scandalos! Parcul din centrul Bârladului, nerecomandat minorilor. Dar nici adulților

Scene scandaloase! De asta au ...

%d blogeri au apreciat: