Google+
Home » Justitie » Lung ca o telenovela, procesul vameșilor din lotul Albița II se indreapta catre un dubios final fericit

Lung ca o telenovela, procesul vameșilor din lotul Albița II se indreapta catre un dubios final fericit

de Marian Mocanu

După doi ani de când procurorii DNA au descins în Vama Albița și au arestat, sub acuzația de luare de mită și alte fapte de corupție, nu mai puțin de 18 vameși și polițiști de frontieră, alte opt persoane fiind cercetate în libertate, procesul lor este departe de a fi încheiat. Până acum a fost condamnat un singur vameș care, prin recunoașterea faptelor în fața instanței, a primit o pedeapsă de trei ani cu suspendare.

Bucuria impricinatilor: procesul celor 26 de vameși din dosarul Albița 2 continuă, și nu sunt șanse să fie finalizat prea curând. Ultimele termene au fost doar pentru aprobarea de către instanță a unor probe propuse de acuzați și vizionarea casetelor cu înregistrările audio-video făcute de ofițerii sub acoperire.

vamesi tribunalIeri, la Tribunalul Vaslui, timp de câteva ore, au fost vizionate câteva casete, la cererea inculpaților, care doreau să demonstreze instanței că transcripturile aflate la dosar, făcute de procurorii DNA, nu sunt conforme cu ceea ce apare în înregistrări. Pentru vizionarea casetelor, a trebuit ca procurorii DNA să pună la dispoziție soft-ul necesar. Anterior, din lipsa acestuia, atât apărătorii, cât și instanța au fost în imposibilitatea de a viziona înregistrările. De exemplu, în înregistrarea care-o privește pe Lenuța Tiron, făcută de unul din martorii moldoveni cu aparatură ascunsă, vameșa a arătat că, în momentul indicat de procurorii că ar fi primit mită pentru a nu controla un vehicol, în apropierea denunțătorului se mai afla o altă persoană. În aceste condiții, susține vameșa, denunțătorul nu avea cum să-i dea bani pentru a nu controla un vehicul. Aceeași vameșă a arătat și alte neconformități între înregistrări și transcripturi, cum ar fi faptul că interdicția de a intra în cabina vameșilor adresată de ea denunțătorului nu apare la dosar.

Și în cazul lui Andrei Adrian Florentin, pe casetă nu se poate observa momentul în care acesta primea presupusa mită, iar dialogul redat în transcript nu este la fel cu cel din înregistrări. Vizionarea înregistrărilor va continua și la termenul următor, peste două săptămâni.

Procesul pe fond este posibil să înceapă abia în luna ianuarie a anului viitor, când sunt așteptați să depună mărturie cei patru cetățeni moldoveni, martori ai acuzării. Aceștia ar fi dat drept mită bani și diverse produse vameșilor și polițiștilor de frontieră acuzați în dosar, pentru ca aceștia să nu verifice autovehiculele, ori să o facă sumar.

In data de 22 octombrie 2013, în urma unei acțiuni în forță a procurorilor DNA la Punctul de Trecere a Frontierei Albița, 18 lucrători vamali și polițiști de frontieră au fost arestați preventiv și acuzați de luare de mită. Alte 8 persoane au fost cercetate în stare de libertate, cu toții fiind acuzați că, în schimbul neîndeplinirii sarcinilor de serviciu, aceștia ar fi pretins și primit diverse sume de bani, între 50 și 200 de euro, drept mită.

Dintre toți acuzații, doar unul și-a recunoscut vina și a ales calea procedurii simplificate de recunoaștere a vinovăției în fața instanței, beneficiind astfel de o reducere a sentinței. Toți ceilalți inculpați în dosar au respins acuzațiile procurorilor DNA și se declară nevinovați, deși, la un moment dat, o altă vameșă, Cristina Gînju, ar fi dorit să urmeze exemplul colegei sale care și-a recunoascut vina, pentru a beneficia de o pedeapsă la fel de ușoară. Era însă prea târziu, etapa în care se afla procesul nemaipermițând acest lucru.

de Marian Mocanu După doi ani de când procurorii DNA au descins în Vama Albița și au arestat, sub acuzația de luare de mită și alte fapte de corupție, nu mai puțin de 18 vameși și polițiști de frontieră, alte opt persoane fiind cercetate în libertate, procesul lor este departe de a fi încheiat. Până acum a fost condamnat un singur vameș care, prin recunoașterea faptelor în fața instanței, a primit o pedeapsă de trei ani cu suspendare. Bucuria impricinatilor: procesul celor 26 de vameși din dosarul Albița 2 continuă, și nu sunt șanse să fie finalizat prea curând. Ultimele…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: