Home / Sanatate / Val de îmbolnăviri – Mii de vasluieni, loviți de răceală

Val de îmbolnăviri – Mii de vasluieni, loviți de răceală

de Roxana NĂSTASĂ

Temperaturile scăzute din ultima vreme au îmbolnăvit mii de vasluieni. Nici n-a început bine sezonul rece și cazurile de viroze respiratorii sunt tot mai multe. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a înregistrat în ultima săptămână 1.077 de cazuri de viroze respiratorii, dintre care 45 au necesitat internare. Ponderea cea mai mare a cazurilor spitalizate este în rândul copiilor. Din fericire, nu s-a înregistrat niciun caz de gripă până acum.

Virozele respiratorii și pneumopatiile “atacă” vasluienii. Nu mai puțin de 1.077 de cazuri de viroze și 195 de cazuri de pneumopatii acute s-au înregistrat în județ, săptămâna trecută. La viroze, 45 de persoane au necesitat internare și la pneumopatii 60 de persoane, ponederea cea mai mare a internărilor fiind la persoanele peste 65 ani, respectiv la grupa de vârstă 5-14 ani.

Pentru a preveni extinderea infecțiilor respiratorii și a gripei, reprezentanții DSP au câteva recomandări pentru populație: „Să evite contactul cu persoanele bolnave și zonele aglomerate și să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig. De asemenea, recomandăm consumul de alimente bogate în proteine, fructe și legume. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii, în special gripă. În cazul alterării stării de sănătate, să se evite automedicația și se recomandă ca bolnavii să se prezinte la cabinetul medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice”.

Peste 4.000 de persoane, vaccinate antigripal

Potrivit reprezentanților DSP Vaslui, au fost repartizate de către Ministerul Sănătății,  în prima tranșă, 6.300 de doze de vaccin antigripal, din care 50 sunt pentru rețeaua de M.A.I. Asta, deși DSP Vaslui a solicitat pentru acest sezon, Ministerului Sănătății nu mai puțin de 44.791 de doze de vaccin antigripal. Până acum, de la începutul campaniei de imunizare antigripală, în județul Vaslui au fost vaccinate 4.837 de persoane, cu prioritate persoanele din grupele la risc.

„Ca în fiecare an, această campania de vaccinare se va derula prin cabinetele medicilor de familie și în unități sanitare cu paturi. Categoriile de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire, care au și prioritate la vaccinare, sunt persoanele cu afecțiuni cronice (persoane cu vârsta cuprinsă între șase luni – 64 ani în evidență cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficienței umane); gravidele, personalul medico-sanitar și auxiliar; persoanele (adulți și copii) rezidente în instituții de ocrotire socială precum și persoanele care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt și persoanele cu vârsta peste 65 ani”, ne-a declarat Mihaela Topliceanu, purtător de cuvânt al DSP Vaslui.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Bebeluș de șapte luni, în stare de inconștiență după ce ar fi căzut dintr-un premergător

Un bebeluș de șapte luni ...

Spitalul Județean de Urgență Vaslui primește 1,4 milioane de lei pentru plata salariilor

de Dănuț CIOBANU Spitalul Județean ...

Femeie intrată în stare de inconștiență, în timpul slujbei, în curtea bisericii din centrul Vasluiului

O femeie de 65 de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: