Home / Sanatate / Alarmant – Aproape 20.000 de vasluieni s-au imbolnavit de diabet zaharat

Alarmant – Aproape 20.000 de vasluieni s-au imbolnavit de diabet zaharat

de Roxana NĂSTASĂ

Numărul vasluienilor care suferă de diabet zaharat a cunoscut o creștere alarmantă în ultimii ani. Stresul, alimentația proastă și consumul de alcool sunt factori care duc la îmbolnăvire. Cel mai grav este că printre bolnavii de diabet se numără din ce în ce mai mulți copii. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, în primele nouă luni ale anului au intrat în evidența medicilor încă 950 de cazuri de diabet, numărul total al cazurilor ajungând la aproape 20.000.

Diabetul rămâne o afecțiune în plină ascensiune în județul Vaslui. Numai în primele nouă luni ale anului, în evidențele medicilor au intrat 950 de noi cazuri, numărul total ajungând în momentul de față la 19.213 de bolnavi, dintre care 2.556 sunt insulino-dependenți. Cele mai importante motive pentru care lumea se îmbolnăvește sunt stresul și alimentația dezechilibrată, preponderent formată din glucide (zahăr), carbohidrați (făinoase) și grăsimi.

„În primele nouă luni ale acestui an, la nivelul județului au intrat în evidența medicilor specialiști 950 de cazuri noi de diabet zaharat, în creștere cu 10 % față de perioada similară a anului trecut. La sfârșitul lunii septembrie 2015, în evidența Cabinetului de diabet, nutriție și boli metabolice se aflau 19.213 bolnavi cu diabet zaharat, ponderea cea mai mare a cazurilor fiind în mediul urban”, ne-a declarat Mihaela Topliceanu, purtător de cuvânt al DSP Vaslui.

Din fericire, tratamentul este asigurat gratuit prin Programul național de diabet, finanțat de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Problema este că în județ sunt numai cinci medici specialiști diabet zaharat, nutriție și boli metabolice pe Programul Național de Diabet Zaharat. Dintre aceștia, doi medici asigură tratamentul specific în Vaslui, doi în Bârlad și unul în Huși.

Factorii de risc și prevenirea

Diabetul zaharat poate apărea la copii și adolescenți, însă cel mai frecvent, boala este întâlnită la grupele de vârstă superioare. Factorul de risc principal pentru apariția diabetului de tip 2 este obezitatea, acest lucru făcând ca aproape 90% dintre persoanele care au această boală să fie supraponderale. Responsabile pentru apariția excesului ponderal în cele mai multe dintre cazuri sunt alimentația hipercalorică, bogată în carbohidrați, grăsimi și lipsa activității fizice. Sedentarismul se instalează la vârste din ce în ce mai fragede, iar orarul dezechilibrat al meselor și în special instituirea cinei ca masă principală a zilei favorizează îngrășarea. Diabetul de tip 2 (zaharat) poate fi prevenit, la fel ca multe alte boli, printr-un stil de viață sănătos. În primul rând e nevoie de o alimentație corectă alcătuită din cât mai multe fructe, legume și pește, înlăturarea produselor de fast-food, a alimentelor procesate și a dulciurilor, înlocuirea zahărului cu îndulcitori naturali și nu în ultimul rând cât mai multă mișcare și efectuarea unui set de analize anual.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Noutate la DSVSA! Autorizațiile sanitare veterinare pot fi obținute acum și online

de Mihaela NICULESCU Societățile din județul Vaslui care au ...

Ușoară scădere a numărului cazurilor de gripă din județ

Numărul cazurilor de gripă din județ, ca și cel ...

(Update) Posibil risc de apariție a coronavirusului la Bârlad

Update: Medicul de la Spitalul „Elena Beldiman” care a ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: