Home / Sanatate / Aproape încă 1.000 de vasluieni s-au îmbolnavit de cancer în acest an

Aproape încă 1.000 de vasluieni s-au îmbolnavit de cancer în acest an

de Roxana NĂSTASĂ

De la an la an, tot mai mulți vasluieni cad pradă cancerului. Fumatul și consumul de alcool sunt doi dintre factori care duc la această maladie care macină organismul până îl distruge, multe tipuri de cancer fiind incurabile.

Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, în județ, în primele nouă luni ale acestui an erau în evidență 7.447 de bolnavi cu diferite forme de cancer, 834 de cazuri fiind înregistrate anul acesta. Cei mai mulți bolnavi au cancer bronhopulmonar.  De asemenea, față de perioada similară a anului trecut, s-a înregistrat o creștere a cazurilor de bolnavi cu neoplasm de prostată, colorectal, pancres și sân.

Cancerul este una dintre cauzele principale de deces în țările dezvoltate, iar din păcate, boala atacă persoane din ce în ce mai tinere. Pe langă acest aspect al vârstei tot mai fragede la care atacă boala, un alt fapt relevat de statistici este că majoritatea bolnavilor cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, iar cei care sunt diagnosticați cu cancer la ficat au prieten de nădejde, sticla cu alcool.

“Incidența cea mai mare a cazurilor se înregistrează în rândul bolnavilor cu neoplasm bronhopulmonar. Aceștia reprezintă 12% din totalul cazurilor noi înregistrate în perioada ianuarie-septembrie 2015. Concret, din cele 834 cazuri de cancer luate în evidență, 100 sunt cu neoplasm bronhopulmonar”, ne-a declarat Mihaela Topliceanu, purtător de cuvânt al DSP Vaslui.

Fumătorii, cei mai afectați

Cancerul bronho-pulmonar face victime mai ales printre cei care au viciul fumatului, iar simptomele care îi determină să apeleze la ajutorul medicilor apar târziu, boala fiind în stare avansată, aflându-se în stadiile III sau chiar IV. Medicii spun că leziunile produse de fumat și toți compușii care se găsesc în țigări pot determina apariția unor afectiuni care scad imunitatea, favorizând dezvoltarea cancerului.

Primele semne ale bolii sunt tusea persistentă, scăderea în greutate, expectorația cu sânge, durerile toracice și dificultățile în respirație. În aceste cazuri, se recomandă prezentarea de urgență la medic.

de Roxana NĂSTASĂ De la an la an, tot mai mulți vasluieni cad pradă cancerului. Fumatul și consumul de alcool sunt doi dintre factori care duc la această maladie care macină organismul până îl distruge, multe tipuri de cancer fiind incurabile. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, în județ, în primele nouă luni ale acestui an erau în evidență 7.447 de bolnavi cu diferite forme de cancer, 834 de cazuri fiind înregistrate anul acesta. Cei mai mulți bolnavi au cancer bronhopulmonar.  De asemenea, față de perioada similară a anului trecut, s-a înregistrat o creștere a cazurilor de bolnavi…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Au venit primele doze de vaccin antigripal. Deocamdată, este imunizat personalul de la UPU, SAJ și ATI

Primele 1.250 de doze de ...

Trombostopul ar putea apărea în farmaciile din Bârlad zilele acestea

Vești bune pentru pacienții din ...

Tânără de 20 de ani, luată cu ambulanța din Autogara Vaslui, după ce i s-a făcut rău în timp ce aștepta autobuzul spre casă

O tânără de 20 de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: