Google+
Home » National » CABINETUL CIOLOȘ: Cine sunt miniștrii propuși de premierul desemnat

CABINETUL CIOLOȘ: Cine sunt miniștrii propuși de premierul desemnat

Premierul desemnat Dacian Cioloș a anunțat, duminică, lista Cabinetului său, format din 21 de membri. La prezentarea componenței Guvernului pe care îl propune, premierul desemnat a spus că a urmărit să aleagă oameni cu competențe și experiență, cu viziune și idei, arătând că o treime dintre persoanele propuse ca miniștri sunt femei. 

CINE ESTE VASILE DÂNCU: Aproape zece ani membru al PSD și ministru al Informațiilor Publice în Guvernul Năstase

Vasile Dâncu, propus de premierul desemnat Dacian Cioloș pentru postul de vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrație Publică, a fost membru al PSD timp de aproape zece ani, până în 2008, iar în Guvernul lui Adrian Năstase a deținut portofoliului Informațiilor Publice.

Vasile Dâncu a fost membru al PSD, senator și europarlamentar, și a mai deținut o funcție în Guvernul României în perioada 2001 – 2003, când a fost titularul portofoliului Informațiilor Publice în mandatul de prim-ministru al lui Adrian Năstase.

Născut în satul Runcu Salvei, din județul Bistrița-Năsăud, Vasile Dâncu va împlini 54 de ani în 25 noiembrie. A absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca și este doctor în sociologie. A predat și încă predă la mai multe universități din Cluj-Napoca și București, este și membru al unor asociații sociologice internaționale, dar și membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj.

Vasile Dâncu a înființat, în 1994, Metro Media Transilvania, un institut de sondare al opiniei publice, iar în 2009 Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) pe care îl conduce și acum în calitate de președinte și care face sondaje pe diverse teme. De asemenea, IRES a realizat și exit-poll-uri la ieșirea de la urne în cadrul unor alegeri care au avut loc în România și Republica Moldova.

Dâncu a activat și activează și în plan media, el fiind, între 2011 – 2013, președintele grupului media regional care grupa televiziunile Transilvania L!VE și Look TV, iar în prezent conduce, ca director, săptămânalul regional „Transilvania reporter” și revista ”Sinteza”.

Vasile Dâncu, deși este propus acum ca membru într-un cabinet de tehnocrați, are în spate o bogată carieră politică.

Membru PSD din 1999 și al așa-numitului ”Grup de la Cluj”, condus de Ioan Rus, Dâncu a deținut în perioada 2001 – 2003 funcția de ministru al Informațiilor Publice în Guvernul Adrian Năstase, după care, timp de un an, pe cea de șef al Agenției pentru Strategii Guvernamentale. Ulterior, în perioada 2004 – 2008, a fost senator PSD de Cluj, după care a fost observator în Parlemantul European, din partea Grupului Socialist, iar în 2007 a fost membru al PE. Pe linie de partid, a fost o perioadă lider al PSD Cluj, dar și vicepreședinte PSD la nivel național, pe domeniul Analiză politică și comunicare.

În anul 2008, a demisionat din toate funcțiile deținute în PSD, alături de Ioan Rus, după care, doi ani mai târziu, a demisionat și din partid, ocupându-se de activitățile profesionale.

În luna octombrie, prezent la Cluj-Napoca la Conferința Județeană a PSD Cluj, președintele partidului, Liviu Dragnea, a făcut un apel public către Vasile Dâncu să se alăture, din nou, PSD, susținând că social-democrația are nevoie de el. La invitația lui Dragnea, Vasile Dâncu a răspuns evaziv, lăsând să se înțeleagă că va avea loc doar o colaborare pe anumite proiecte.

Pe lângă activitatea de sociolog și politician, Dâncu este cunoscut și ca scriitor, fiind premiat mai mulți ani la rând pentru cărțile sale în cadrul Târgului Gaudeamus care are loc la Cluj-Napoca.

CINE ESTE ANCA PALIU DRAGU: De la BNR la Comisia Europeană. A fost 11 ani economist la biroul local al FMI

Anca Paliu Dragu, propusă de premierul desemnat Dacian Cioloș pentru portofoliul Finanțelor, și-a început cariera la BNR și a continuat ca economist la biroul local al Fondului Monetar Internațional timp de 11 ani, până la începutul anului 2013, când a fost recrutată de Comisia Europeană.

Anca Dana Dragu Paliu, în vârstă de 42 de ani, a început să lucreze, după terminarea facultății, la Banca Națională a României, unde a petrecut cinci ani ca economist, între 1996 și 2001, la Direcția de Refinanțare și Operații de Piață și Direcția de Reglementare.

Ea absolvise în 1996 cursurile facultății de Finanțe-Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice. Ulterior, și-a continuat cariera de economist în cadrul Biroului Regional pentru România și Bulgaria al FMI, din septembrie 2001 și până în ianuarie 2013.

În această perioadă, Dragu a participat la toate întâlnirile delegațiilor Fondului Monetar Internațional cu autoritățile române, de la reprezentanții Guvernului până la alte structuri ale statului, organizații patronale și diverse asociații.

Ea face parte, totodată, începând cu anul 2008, din Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

La începutul anului 2013, Dragu a fost recrutată de Comisia Europeană, unde lucrează ca analist economic în cadrul Directoratului general de economie și finanțe.

Economistul și-a completat educația cu studii de economie internațională la The George Washington University, în perioada 1999-2000, apoi cu un masterat de doi ani în Politici Publice și Integrare Europeană în cadrul SNSPA București (2005-2007). Totodată, Dragu are un doctorat în economie la ASE, teza de doctorat având tema „Stabilitatea monedei, rezultantă a evoluției economiei naționale”.

CINE ESTE ADRIAN CURAJ: Fost consilier al lui Tăriceanu și șef al Autorității pentru Cercetare în Guvernul Boc

Adrian Curaj, propus de premierul desemnat Dacian Cioloș pentru postul de ministru al Educației, este profesor universitar la Politehnica București și la SNSPA, a fost consilier guvernamental în Cabinetul Tăriceanu și a condus Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică în Guvernul Boc.

Adrian Curaj, în vârstă de 57 de ani, a absolvit Universitatea Politehnică din București – Facultatea Electronică și Comunicații, în 1983, iar în 2003 a obținut un master în Administrarea Afacerilor, la Institutul pentru Mediul de Afaceri și Administrație Publică din București (ASEBUSS), în parteneriat cu University of Washington din Seattle. De asemenea, în 2007 a obținut un certificat postuniversitar la Colegiul Național de Apărare.

El este membru în Comitetul de Conducere al Comisiei Fulbright, în Comisia Națională a României pentru UNESCO, al Societății Română de Automatică și Informatică Tehnică, dar și al EUROSCIENCE-European Association of Researchers.

În prezent, Curaj este profesor la Universitatea Politehnică din București, șef al Catedrei UNESCO pentru Politici în Știință și Inovare la Școala Națională de Studii Politice și Administrație Publică (SNSPA), iar din 2010 este director general al UEFISCDI- Unitatea Executiva pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetare, Dezvoltare și Inovare. Tot din 2010 este colaborator al Fundației Universitare a Mării Negre, din conducerea căreia fac parte Dan Dungaciu și academicianul Mircea Augustin Malița.

În perioada 2007-2008, Adrian Curaj a fost consilier guvernamental pe IT și cercetare al lui Călin Popescu Tăriceanu, el demisionând odată cu schimbarea Guvernului. În decembrie 2009, Curaj a fost numit de premierul de atunci Emil Boc la conducerea Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică, unde a rămas până în septembrie 2010, când a fost demis de ministrul Educației de la acea vreme, Daniel Funeriu. Din 2008 și până în 2011, a fost vicepreședinte al Consiliului Național al Cercetării Științifice în Învățământul Superior, iar din 2007 până în 2011 a îndeplinit funcția de vicepreședinte al Consiliului Național de Etică în Cercetare.

Totodată, Adrian Curaj este, din 2012, membru al European Forum of Forward Looking Activities – Comisia Europeană, între 2010 și 2012 a fost membru al Bologna Foliowup Group, iar din 2008 este expert in Task Force – Fostering and Building Human Capital of the Regional Cooperation Council, în timp ce din 2005 până în 2006 a fost membru al board-ului European Association of Research Managers and Administrators.

De asemenea, el a coordonat proiecte de cercetare și a publicat articole științifice și cărți, două dintre invențiile la care este co-autor luând medalii de aur la Salonul de Invenții de la Geneva, în 2009 și 2013.

Curaj este autorul a peste 100 de articole științifice în reviste de specialitate sau în volumele unor conferințe internaționale, are 21 de cărți științifice ca editor, autor sau coautor, majoritatea în managementul cercetării, foresight și învățământ superior. El este coordonator sau expert/consultant în peste 50 proiecte de cercetare/dezvoltare finanțate de Banca Mondială, UNESCO, UNI DO, UNDP, Comisia Europeană.

Potrivit declarației sale de avere din iunie 2014, Curaj are, împreună cu soția sa, două terenuri intravilane – unul dobândit între 2004 și 2006, iar celălalt în 2005, la Otopeni și Comarnic. De asemenea, el are un teren agricol de 750 de metri pătrați, cumpărat în 2004 în localitatea Agigea, precum și o casă de peste 350 de metri pătrați, în Otopeni, construită între 2005 și 2007, dar și un apartament de 45 de metri pătrați în București, moștenit. Adrian Curaj are și patru mașini – trei autoturisme Opel Corsa fabricate în 2007 și un Ford Focus din 2012.

Potrivit declarației sale de avere, Curaj are două depozite bancare – unul, de peste 41.000 de lei, la CEC, iar celălalt, de peste 11.100, la Raiffeisen, precum și un cont curent cu peste 8.000 de lei, dar și un fond de investiții la ING. El are și un credit de 175.000 de lei, contractat în 2006 și scandent în 2021.

În anul fiscal anterior depunerii declarației de avere, Adrian Curaj a obținut 44.686 de lei ca profesor la Politehnică, și 34.919 lei ca director la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior. De asemenea, el a obținut venituri și de la SNSPA (14.173 lei).

Adrian Curaj este căsătorit și are doi copii. Soția sa este lector la Universitatea București.

CINE ESTE COSTIN GRIGORE BORC: Lucrează de 15 ani la Lafarge și a fost șef de cancelarie al lui R.Vasile

Costin Grigore Borc, propus vicepremier și ministru al Economiei, Comerțului și Turismului, lucrează de 15 ani pentru producătorul de materiale de construcții Lafarge, în România și în alte țări, și este fostul șef de cancelarie al premierului Radu Vasile.

Premierul desemnat Dacian Cioloș l-a prezentat pe Costin Grigore Borc drept o persoană ”cu vastă experiență în management”.

Costin Borc a fost prima persoană nominalizată de Cioloș pentru postul de ministru.

”Am să încep cu Costin Grigore Borc, propus vicepremier, ministru al Economiei. Este absolvent Politehnicii București, are o vastă experiență în managament, este director general la CRH, fosta Lafarge”, a spus Cioloș.

În vârstă de 50 de ani, Costin Grigore Borc este licențiat al Universtității Politehnica din București, în Inginerie Energetică (1989), obținând ulterior o diplomă de master și doctoratul la Universitatea din Wiscounsin Madison (1997 și 2001). În cadrul acestei instituții, a fost și asistent universitar pentru o perioadă de cinci ani, între 1995 și 2000.

În perioada 1991 – 1994, Grigore Borc a fost asistent special al președeintelui PNȚCD, Corneliu Coposu și, ulterior, între 1998 – 1999, Șeful Cancelariei Primului-Ministru Radu Vasile, în timpul mandatului de președinte al lui Emil Constantinescu. El a lucrat și ca inginer la Institutul Hidrologic și IPROMET SA.

În iunie 2000, devine Project manager la Lafarge Ciment, în Kansas, Missouri, în Statele Unite ale Americii. Borc revine în România în 2002, ca director general al Lafarge Agregate Betoane SA. În perioada 2006-2008, el a fost directorul de strategie al Lafarge Ciment în Franța, iar din 2008 și până în 2013 a fost director general al Lafarge Serbia. Din 2013, el a revenit ca director general al sucursalei din România a Lafarge, actual CRH, perioadă în care a fost și președintele Consiliului de Administrație.

CINE ESTE DAN COSTESCU: Propus pentru postul de ministru al Transporturilor, este directorul CFR

Dan Marian Costescu, nominalizat pentru portofoliul de la Transporturi, este, din luna martie, directorul general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, iar anterior a lucrat pentru companii private sau de stat, din România și Europa, din domenii precum industrie sau exploatare feroviară.

În vârstă de 46 de ani, Costescu este absolvent al Universității Politehnica din București și a publicat mai multe studii în domeniul transporturilor, sector de care ar urma să se ocupe și în Cabinetul Dacian Cioloș.

Costescu a fost responsabil pentru strategiile de achiziție, restructurare, repoziționare pe piață sau integrare în structura dorită de acționariat ori autoritatea tutelară a unor companii precum Romvag SA Caracal (România, cu 900 salariați), Karsdorfer Eisenbahn – KEG/ Cale Ferată Privată (Germania), Autoritatea Feroviară Română (AFER).

Costescu a înființat, dezvoltat și condus companii de inginerie feroviară, precum Forschung Mess – und Daten-Technik Zentrum (Germania, în perioada aprilie 2001-mai 2004) și Sistematic Engineering România, la conducerea căreia s-a aflat timp de 11 ani. A reprezentant, totodată, Căile Ferate Române în Comitetul Director pentru Cercetare Aplicată și Elaborare a Normelor Feroviare Internaționale, din cadrul European Railway Research Institute – ERRI (din Olanda), Organismul de Cercetare al UIC. De asemenea, el a oferit consultanță pentru privatizarea SC Electroputere Craiova, cu 5.000 de angajați și a fost responsabil pentru preluarea de către Waggonbau Brunninghaus-Krupp a unui producător de vagoane cu 300 de salariați.

În luna martie a acestui an, Dan Costescu a fost numit director general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, preluând conducerea executivă a companiei.

CINE ESTE LAZĂR COMĂNESCU: În prezent consilier prezidențial, din nou la MAE, după mandatul din 2008

Lazăr Comănescu, propus pentru postul de ministru de Externe în Guvernul Cioloș, este diplomat de carieră, în prezent consilier prezidențial pe probleme de politică externă, el urmând să revină la conducerea acestui minister după ce a mai deținut această funcție în 2008, în Cabinetul Tăriceanu.

Lazăr Comănescu s-a născut la Horezu, în județul Vâlcea, în 4 iunie 1949, este căsătorit și are o fiică.

A absolvit în 1972 Academia de Studii Economice din București, Facultatea de Comerț Exterior, fiind totodată absolvent al Cursului de civilizație și limba franceză contemporană a Universității Sorbona. Este doctor în relații economice internaționale, iar în perioada 1995 – 1998 a fost profesor asociat la Academia de Studii Economice. Este de asemenea membru al Consiliului Consultativ Științific al Institutului European din România, membru al Consiliului Științific al Institutului Român de Studii Internaționale, membru fondator al Forumului Europei Centrale – Varșovia și a fost distins în 2000 cu Ordinul serviciul credincios în grad de mare ofițer.

Este autor de cursuri și manuale universitare printre care „Economia Mondială”, „Tehnicile tranzacțiilor economice internaționale” și „Dicționar de relații economice internaționale”. S-a remarcat de asemenea și prin materiale publicate în numeroase reviste românești și străine.

În 1972, după absolvirea facultății, și-a început cariera de diplomat în Ministerul român de Externe, până în 1982 activând în Departamentul Organizații Economice Internaționale. În perioada 1982 – 1990, a fost lector universitar la catedra de relații economice internaționale, Academia de Studii Economice, București.

După Revoluție, a devenit consilier la Misiunea României pe lângă Uniunea Europeană – Bruxelles iar din 1993 a ocupat funcția de ministru-consilier, la aceeași misiune.

În perioada 1994-1995 a fost director al Direcției Uniunea Europeană din Ministerul Afacerilor Externe, ulterior fiind secretar de stat în MAE timp de trei ani. În perioada 1998 – 2001 a fost șef al Misiunii României pe lângă NATO și UE, având rang de ambasador extraordinar și plenipotențiar. Următorii șase ani i-a petrecut în funcția de șef al Misiunii României pe lângă Uniunea Europeană. În anul 2007 a devenit reprezentant permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, funcție pe care a îndeplinit-o până în 2008.

Lazăr Comănescu a fost ministru al Afacerilor Externe între aprilie 2008 și decembrie 2008, în Guvernul Tăriceanu.

Din 2009, Comănescu a fost ambasadorul României în Germania, post în care s-a aflat până la sfârșitul anului 2012, când președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de rechemare din funcție. El a fost numit apoi consilier prezidențial pe probleme de politică externă.

În septembrie 2015, consilierul prezidențial Lazăr Comănescu declara, pentru MEDIAFAX, cu privire la intenția Ungariei de a ridica un gard metalic la frontiera cu România împotriva imingranților, că astfel de abordări nu sunt „în linie” cu realitățile actuale, istoria dovedind ineficiența unor astfel de măsuri.

„Într-o lume a globalizării, a crede că se pot rezolva probleme construind garduri de separare nu mi se pare că este o abordare care este în linie cu realitățile actuale și viitoare. În istorie s-au mai construit ziduri și acele ziduri nu au dus la ceea ce credeau cei care au fost autorii lor”, a spus atunci Comănescu. El a făcut referire la acel moment și la sancțiunile invocate de Germania, în contextul discuțiilor privind cotele de refugiați.

Comănescu spunea că obiectivele Uniunii Europene nu pot fi realizate dacă state membre „pun presiuni sau impun sancțiuni”, considerând „surprinzătoare” declarațiile oficialilor germani cu privire la sancționarea țărilor care se opun cotelor obligatorii.

„Asemenea idei sunt surprinzătoare, pentru că vin de la politicieni de înalt nivel și care cunosc foarte bine cum funcționează Uniunea Europeană. Statele membre participă la activitățile Uniunii Europene în conformitate cu reglementările comunitare, în conformitate cu prevederile tratelelor europene și eu nu cred că recurgerea la presiuni sau la sancțiuni, atunci când ne aflăm într-un proces efectiv de negociere pentru a ajunge la o soluție care să fie agreabilă tuturor membrilor UE, poate să dea rezultatele scontate”, declara atunci Lazăr Comănescu, șeful Departamentului de Politică Externă de la Palatul Cotroceni, întrebat despre afirmațiile ministrului german de Interne, Thomas de Maiziere, potrivit căruia Germania este favorabilă sancționării prin reducerea fondurilor structurale a țărilor care se opun cotelor obligatorii privind primirea refugiaților.

Comănescu preciza că astfel de afirmații nu sunt „nici în litera și nici în spiritul reglementărilor comunitare”. „Este vorba de discuții, de negocieri, pentru a găsi cele mai adecvate modalități de răspuns, într-un spirit autentic de solidaritate în interiorul Uniunii Europene, dar și față de oamenii care sunt confruntați cu asemenea probleme, cum este cazul acestor refugiați”, adăuga acesta.

CINE ESTE VICTOR GRIGORESCU: Propus ministru al Energiei, este membru în CA al Electrica

Victor Vlad Grigorescu, propus ministru al Energiei în Cabinetul Cioloș, a lucrat ca expert în fostul Departament al Energiei, are experiența în administrația publică, atât în România, cât și la nivelul UE, iar în prezent este membru în Consiliul de Administrație al companiei Electrica.

Grigorescu este licențiat în drept al Universității București. Este, de asemenea, specializat la Joint Vienna Institute în proceduri de soluționare a diferendelor în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (în colaborare cu Secretariatul OMC).

Are experiență în domeniul administrației publice, atât în România, cât și la nivelul Uniunii Europene. Anterior, a ocupat timp de doi ani poziția de director al AG Industrial Consult, societate specializată în consultanță în domeniul politicilor publice. Din această postură a consiliat clienți din domeniul privat, abordând, între altele, dosare din aria Politicii agricole comune a UE sau a Directivei REACH.

În perioada 2007-2011, Victor Vlad Grigorescu a fost secretar II în cadrul Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, secția comercială, cu responsabilități în domeniul politicii comerciale comune a UE. Principalele responsablități au vizat politicile UE în domeniul comerțului cu produse industriale, instrumentelor de apărare comercială, măsuri antidumping și antisubvenție, Agenda de Dezvoltare Doha (Rules negotiations).

A reprezentat România în mai multe grupuri de lucru permanente la nivelul Comisiei Europene și Consiliului UE, respectiv, Comitetul antidumping și antisubvenție.

Anterior detașării la Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE, începând cu anul 2004, Grigorescu a ocupat poziția de expert UE în cadrul Ministerului Economiei și Comerțului, Departamentul de Comerț Exterior, partipând la negocierile de aderare a României la UE, mai ales capitolul 26 – Relații Externe sau acordul privind recunoașterea reciprocă a denumirilor de origine și indicații geografice pentru anumite produse agricole.

Începând cu 2006, a fost reprezentant al României în Comitetul 133 Oțel, ca invitat, în perioada de preaderare, iar apoi ca membru cu drepturi depline, după 1 ianuarie 2007. Înainte de a lucra în administrația publică, a fost director de dezvoltare pentru o firma de comerț cu produse textile și alte produse industriale, principalele responsabilități vizând business development, planificare financiară, previziuni și bugete, cat si management de proiect pentru deschiderea unităților de retail în București. În prezent , Victor Vlad Grigorescu este membru în Consiliul de Administrație al companiei Electrica.

CINE ESTE ACHIM IRIMESCU: Secretar de stat la Ministerul Agriculturii în perioada 2012-2014

Achim Irimescu, propus să preia conducerea Ministerului Agriculturii, este în prezent ministru-consilier în cadrul Reprezentanței permanente a României la Bruxelles și șeful secției Agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol, revenind astfel la minister dupa aproape doi ani.

El a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii între mai 2012 – februarie 2014, la propunerea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin. De altfel, el a mai lucrat în cadrul ministerului în perioada august 1990 – noiembrie 1998 ca șef serviciu și consilier superior.

Achim Irimescu s-a născut la 24 aprilie 1958 și are un copil. A terminat Universitatea Politehnică București, Facultatea Tehnologia Construcțiilor de Mașini.

Doctor în economie agrară, Irimescu a fost, din 1998 și până în mai 2012, șeful secției Agricultură, Pescuit și Dezvoltare Rurală al Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uninea Europeană.

Irimescu a lucrat și la Institutul de cercetări științifice și inginerie tehnologică pentru mașini și utilaje agricole, între 1986 și 1990.

Achim Irimescu a primit Ordinul Național ”Meritul Agricol” în grad de ofițer, precum și Ordinul Național “Meritul Diplomatic” în grad de ofițer, pentru merite în negocierile de aderare ale României la UE.

A publicat și o carte – ”Mașini și utilaje pentru micii producători”.

CINE ESTE VLAD ALEXANDRESCU: Fost ambasador la Luxemburg, propus pentru Ministerul Culturii

Filologul Vlad Alexandrescu, conferențiar la catedra de limba și literatura franceză a Universității București, fost ambasador al României la Luxemburg, fiu al arheologului Petre Alexandrescu și nepot al criticului Tudor Vianu, a fost propus în funcția de ministru al Culturii în viitorul Guvern.

Vlad Alexandrescu s-a născut pe 22 iunie 1965, la București, fiind fiul arheologului Petre Alexandrescu și al Mariei Alexandrescu Vianu, arheolog și istoric al artei antice, fiică a criticului și istoricului literar Tudor Vianu.

Vlad Alexandrescu a fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Marele Ducat de Luxemburg între anii 2006-2011 – în perioada în care orașele Sibiu și Luxemburg au deținut titlul de Capitală culturală europeană, mai precis în anul 2007 -, iar, din anul 2012, este coeditor al Journal of Early Modern Studies, revista Centrului de cercetare „Fundamentele Modernității Europene” al Universității din București, al cărui director este din 2001.

Între anii 1998 – 2000 și 2003 – 2005, a fost președinte al Asociației cercetătorilor francofoni în științe umane din București.

Domeniile sale de competență cuprind istoria ideilor (secolele XVI – XVIII), literatură franceză, pragmatică și filosofia limbajului și hermeneutică, potrivit unui document publicat pe site-ul unibuc.ro. În 2014, și-a susținut teza de abilitare în filologie, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Este licențiat în filologie, specialitatea franceză și germană, la Universitatea din București, în 1989. În anul 1991, a obținut diploma de studii aprofundate în științele limbajului (sciences du langage), la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris, iar, în 1995, titlul de doctor în științele limbajului, cu mențiunea „Summa cum Laude”, la aceeași instituție de învățământ, sub îndrumarea profesorului Oswald Ducrot.

Din 2000, este conferențiar la catedra de limba și literatura franceză a Universității din București, unde predă cursuri, la nivel de licență și master, de filosofia limbajului (pragmatică și teoria
enunțării), filosofii ale modernității, cursuri speciale pe autori ca René Descartes, Blaise Pascal, literatură și cultură franceză a secolului al XVII-lea.

Începând cu anul 2011, este conferențiar invitat la Centrul de Studii asupra Imaginii (CESI), Universitatea din București și Universitatea de Arhitectură, unde predă un curs de filosofii ale modernității, la nivel de master.

A fost distins cu premiul Pierre-Georges Castex al Academiei de Științe Morale și Politice din Paris, în 2013, și cu premiul Nicolae Bălcescu al Academiei Române, în 2014.

Vlad Alexandrescu este membru în mai multe societăți științifice, printre care se numără The Warburg Institute, Londra (2005), Centro Interdipartimentale di Studi su Descartes e il Seicento dell’Università del Salento, Lecce (2005), Asociația română de istorie a religiilor (2002) și Société d’étude du dix-septième siècle, Paris (1998), dar și al Grupului pentru Dialog Social din București.

Numele lui Vlad Alexandrescu este legat și de numeroase lucrări de specialitate, precum „Nature et Surnaturel. Philosophies de la nature et métaphysique aux XVIe – XVIIIe siècles”, Zürich și New York (2010), „Branching Off: The Early Moderns in Quest for the Unity of Knowledge”, București, Zeta Books (2009), „Esprits modernes. Études sur les modèles de pensée alternatifs aux XVIIe – XVIIIe siècles”, apărută la Editura Universității din București, „Vasile Goldiș” University Press (2003), „Pragmatique et Théorie de l’énonciation. Choix de textes”, București, Editura Universității din București (2001), „Autour de Descartes”, București (1998), și „Le paradoxe chez Blaise Pascal”, Berna (1996).

Vlad Alexandrescu este căsătorit și are doi copii.

Predecesorul său este parlamentarul PSD Ionuț Vulpescu, numit ministru al Culturii în decembrie 2014.

CINE ESTE ELISABETA LIPĂ: Multiplă campioană olimpică, propusă ministru al Tineretului și Sportului

Elisabeta Lipă, propusă de premierul desemnat Dacian Cioloș pentru postul de ministru al Tineretului și Sportului, este președinte al Federației de Canotaj și al CS Dinamo București, vicepreședinte COSR, dar și „cea mai bună canotoare a secoului XX”, titlu conferit de forul internațional de profil.

Născută la Siret, în județul Suceva, Elisabeta Lipă a împlinit în 26 octombrie vârsta de 51 de ani. Ea absolvit în 1997 Facultatea de Educație Fizic și Sport, iar în 2007 Colegiul Național de Apărare. În 2009, Lipă a obținut titlul de doctor în Educație fizică și sport.

Ca sportiv, Lipă se poate mândri cu salba de medalii aduse României, opt medalii olimpice (din care cinci de aur, două de argint și una de bronz, cucerite la șase ediții ale JO), plus alte 13 medalii obținute la Campionatele Mondiale, cariera ei longevivă și rezultatele de excepție fiind unice în canotajului românesc și mondial.

Elisabeta Lipă a fost campioană olimpică în trei probe: dublu vâsle (1984), simplu vâsle (1992) și cu echipajul feminin de opt plus 1 (1996, 2000 și 2004). La JO de la Sydney din 2000 și la ediția următoare, de la Atena, ea a fost portdrapelul delegației României.

Astfel, titlul de „cea mai bună canotoare a secolului XX”, conferit în anul 2000 de Federația Internațională de Canotaj, a venit firesc. Lipă a primit și „Colanul de aur” din partea COSR, iar în 2004 a fost înaintată la gradul de chestor de Poliție, echivalentul celui de general, din această poziție conducând CS Dinamo București, începând cu anul 2009. Tot din 2009, deține și funcția de președinte al Federației Române de Canotaj, în 2013 primind un nou mandat de patru ani la conducerea forului.

În mai 2014, Lipă a candidat la președinția Comitetului Olimpic și Sportiv Român, în competiție cu antrenorul coordonator al lotului feminin de gimnatică, Octavian Bellu, și cu președintele Federației Române de Rugby, Alin Petrache. Acesta din urmă a câștigat detașat cu 143 de voturi, în timp ce Bellu a primit 33 de voturi, iar Lipă 21 de voturi. Cu toate acestea, Elisabeta Lipă a rămas în cadrul forului olimpic, în funcția de vicepreședinte, post pe care îl ocupă din 2013.

CINE ESTE MARIUS BOSTAN: Administrator Telekom numit de MSI, propus ministru al Societății Informaționale

Marius Raul Bostan, propus ministru pentru Societatea Informațională în Guvernul Cioloș, este administrator la Telekom România, numit din partea Ministerului pentru Societatea Informațională (MSI).

„La Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională îl propun pe domnul Marius-Raul Bostan, cu experiență în sectorul privat în acest domeniu, experiență în telecomunicații și IT, în calitate de membru în Consiliul de Administrație la Romtelecom și acum la Telekom Romania Telecommunications”, a anunțat, duminică Dacian Cioloș.

Marius Raul Bostan este în prezent membru al Consiliului de Administrație la operatorul de telecomunicații Telekom România, numit de Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI), și senior partner la VMB Partners, firmă care asigură servicii de consultanță în special privind emiterea de obligațiuni.

Bostan este unul dintre foștii lideri ai tinerilor țărăniști, iar în prezent ocupă funcția de președinte al Fundației Naționale a Tinerilor Manageri, o organizație non – profit și neguvernamentală înființată în 1997 specializată în consultanță pentru sectoarele public și privat.

El este, de asemenea, membru al Fundației Romanian Business Leaders, care reunește antreprenori și lideri de business din mediul privat.

Bostan a coodonat un proiect denumit Re>patriot, prin care românilor din diaspora li se prezentau oportunitățiile de deschidere a unei afaceri în România. Este licențiat în matematică și absolvent al cursurilor postuniversitare de management din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative. A lucrat pentru implementarea unor programe ale Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID), Băncii Mondiale și ale Comisiei Europene, pentru administrația publică locală. A fost organizator al primei Conferințe Internaționale de Descentralizare Fiscală din România si a urmat cursuri de specializare în Anglia și Italia.

El a colaborat cu experții americani ai Research Triangle Institute în cadrul operațiunilor de emitere de obligațiuni municipale și a lucrat la majoritatea emisiunilor de obligațiuni din România.

Bostan s-a născut pe 18 mai 1970, în comuna Ruginești din judetul Vrancea.

CINE ESTE MIHNEA MOTOC: Diplomat de carieră, aproape ministru în plin scandal privind votul din Diaspora

Mihnea Motoc, propus pentru portofoliul de la Apărare, lucrează în MAE din 1991, a fost ambasador în Olanda, reprezentant al României pe lângă ONU și UE, acum șef al misiunii de la Londra. A fost la un pas să devină ministru de Externe în Guvernul Ponta, în plin scandal privind votul din diaspora.

Mihnea Motoc (49 de ani) este, în prezent, ambasador al României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, funcție pe care o ocupă din august 2015, când a fost numit de președintele Klaus Iohannis, la propunerea MAE.

La audierile în comisiile de specialitate ale celor două Camere, Motoc declara că mandatul său ar trebui concentrat pe patru direcții majore: cea care ține de aprofundarea parteneriatului strategic cu Marea Britanie, cea privind necesitatea de a urmări negocierea raporturilor dintre UE și Marea Britanie, și anume referendumul anunțat pentru 2017, și din perspectiva țării noastre, centrarea pe problemele și preocupările, dar și oportunitățile unei comunități de români bine ancorate în societatea britanică.

În noiembrie 2014, Motoc a fost propus de premierul de atunci Victor Ponta pentru funcția de ministru de Externe, ca înlocuitor al lui Teodor Meleșcanu, în plin scandal legat de votul din diaspora pentru alegerile prezidențiale care se soldase deja cu demisia ministrului Titus Corlățean, succedat de Meleșcanu.

Opoziția, diaspora și societatea civilă i-au cerut și lui Meleșcanu demisia pentru că nu a înființat secții de votare suplimentare în diaspora.

Motoc a renunțat să mai fie nominalizat pentru postul de ministru de Externe după ce soția sa, judecătoarea Iulia Motoc, magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, i-a sesizat faptul că o astfel de numire i-ar crea ei o situație de incompatibilitate la CEDO. Contactat de MEDIAFAX, Victor Ponta confirma problema de incompatibilitate. Ponta a revenit asupra propunerii de nominalizare a lui Mihnea Motoc ca ministru la Externe și l-a propus pentru această funcție pe Bogdan Aurescu, secretar de stat în minister, propunere acceptată de președintele Traian Băsescu.

În aprilie 2008, Motoc a fost acreditat ca ambasador extraordinar și plenipotențiar, Reprezentant Permanent al României pe lângă Uniunea Europeană. Motoc preciza atunci că obiectivul major pe care și-l va asuma în noua sa calitate va consta în atingerea echivalenței politice a ponderei pe care România o are la nivelul UE, el arătând că România trebuie să ajungă al șaptelea stat ca influență în Uniune.

În perioada 2003-2008, a fost Reprezentant permanent al României pe lângă ONU, iar între 1999 și 2001 a fost ambasador în Olanda. Începând cu 1991 a deținut diverse funcții în cadrul Ministerului de Externe. Absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității București, are un master în Drept Internațional Public și Drept Comparat, la Universitatea George Washington (SUA) și studii post-universitare în Drept Internațional Public și Privat, la Universitatea din Nisa (Franța), ocupând funcția de procuror în perioada 1989-1991.

Mihnea Motoc s-a ocupat, de-a lungul carierei sale, cu predilecție de spațiul euro-atlantic. Între 1996-1997 a fost director în MAE la departamentul UE, iar mai apoi, timp de doi ani, director general al Departamentului European și Euro-Atlantic, Ministerul Afacerilor Externe al României.

Mihnea Motoc este căsătorit cu judecătorul de la CEDO Iulia Motoc și au împreună un fiu.

CINE ESTE CRISTINA GUSETH, propusă la Justiție: Conduce de 17 ani Freedom House România

Cristina Guseth, propusă de premierul desemnat Dacian Cioloș pentru postul de ministru al Justiției, este de 17 ani director al fundației Freedom House România, ONG cu credibilitate în zona de integritate și politici anticorupție.

Cristina Guseth, în vârstă de 56 de ani, a absolvit în 1983 Facultatea de Electronică și Telecomunicații a Universității Politehnica București, iar după Revoluție a urmat cursuri de comunicare la Emerson College (Atena).

Aceasta a inițiat și coordonat programe de pregătire pentru jurnaliști și manageri de presă și a coordonat programul școlii BBC în România.

Din 1998, este director al Freedom House România, ONG cu credibilitate în zona de integritate și politici anticorupție, recunoscut datorită rapoartelor sale anuale în ceea ce privește „stadiul democrației” în aproape toate țările lumii. Cristina Guseth a elaborat ghiduri de bune practici, îndeosebi în domeniul achizițiilor publice. Ea a fost inițiatorul și liantul grupului de editori care au fondat Biroul Român de Audit al Tirajelor.

În anul 2007, Freedom House România și fostul ministru al Justiției Monica Macovei erau acuzați de către ministrul de Justiției de la acea vreme, Tudor Chiuariu și de fostul procuror-general adjunct al Parchetului Național Anticorupție (PNA) de presupuse ilegalități comise în legătură cu efectuarea auditului privind Strategia anticorupție.

În septembrie 2007, Adrian Miclescu, fostul adjunct al șefului PNA (actual DNA), actual avocat, susținea că raportul de audit al Freedom House din 2005 a fost realizat de „poeți, filologi, persoane care nu aveau noțiuni de procedură penală și de ceea ce înseamnă circuitul unui dosar”. Miclescu mai declara atunci că auditul a fost făcut la comandă politică și a fost realizat de trei experți ai Freedon House care au dovedit lipsă de profesionalism, ”manifestând o evidentă tentă împotriva PNA, fără să cunoască instituția, procedura penală, aspectele tehnice”.

Ministrul Justiției, Tudor Chiuariu, a lansat și el la acea vreme acuzații foarte grave la adresa predecesorului său Monica Macovei și a unor membri ai societății civile în legătură cu modul în care a fost realizat auditul privind Strategia anticorupție, realizat de către Freedom House.

Aceste controverse au culminat cu depunerea de către Ministerul Justiției, în octombrie 2007, a unei plângeri penale la Parchetul instanței supreme împotriva Monicăi Macovei și a auditorilor, iar nouă luni mai târziu unitatea de parchet decidea neînceperea urmăririi penale față de fostul deținător al portofoliului de la Justiție, Monica Macovei, în cazul licitației pentru auditul privind Strategia anticorupție, realizat de către Freedom House, temeiul închiderii cazului fiind acela că „fapta nu există”.

CINE ESTE AURA RĂDUCU: Expert la BERD și specialist la Comisia Europeană, Direcția Generală Regio

Aura Răducu, propusă pentru portofoliul Fondurilor Europene, a lucrat ca expert la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), unde s-a ocupat de proiectele de infrastructură și mediu, dar și ca specialist al Comisiei Europene, la Direcția Generală Regio.

Aura Răducu are 59 de ani și a absolvit în anul 1980 Facultatea de Chimie Industrială, iar timp de mai mulți ani a fost manager de program și politici europene în cadrul Direcției Generale Regio a Comisiei Europene. Ea a lucrat și la BERD, ca expert finațări europene și internaționale pe proiecte de infrastructură și mediu. De asemenea, a coordonat planurile de mobilitate urbană durabilă (PMUD) pentru București, Ilfov și polii de creștere din România.

Ministrul propus pentru portofoliul Fondurilor Europene, Aura Răducu, critica în 2011, la o conferință despre finanțarea sustenabilă a sistemelor de sănătate, rata de absorbție a fondurilor europene.

”Cu doar 5% fonduri cheltuite din cele peste 20 de miliarde de euro pe care UE ni le-a pus la dispoziție începând cu anul 2007, România se află pe ultimul loc în UE într-un clasament al absorbției de bani europeni. Întâi trebuie numiți factorii de decizie și apoi responsabilitățile. Din 2006 încercăm să aflăm, de pildă, dacă sănătatea este o prioritate națională. Am cerut lista spitalelor regionale și nu ni s-a dat. Acum am cerut-o pe cea a spitalelor județene. Proiectele care sunt depuse nu sunt niște proiecte propriu-zise, ci o listă de dorințe”, spunea, atunci, Răducu.

Aura Răducu a fost propusă, duminică, de premierul desemnat Dacian Cioloș pentru postul de ministru al Fondurilor Europene, în Cabinetul de 21 de miniștri.

CINE ESTE VIOLETA ALEXANDRU: Director al IPP, propusă ministru delegat pentru Dialog Social

Violeta Alexandru, propusă în Guvernul Cioloș pentru funcția de ministrul delegat pentru Dialog Social, este director al Institutului pentru Politici Publice (IPP) și mediator autorizat, fiind membră a organizației „Asociația Colegiul Mediatorilor”.

Violeta Alexandru, în vârstă de 40 de ani, a absolvit Facultatea de Științe Politice a Universității din București, iar din ianuarie 2001 este director al Institutului pentru Politici Publice (IPP).

Institutul pentru Politici Publice (IPP) desfășoară activități de cercetare, de advocacy și de promovare în domenii precum: reforma administrației publice, transparența instituțiilor și integritatea aleșilor și a funcționarilor, potrivit site-ului organizației nonguvernamentale.

De asemenea, Violeta Alexandru este mediator autorizat, având un birou în sectorul 1 din București, și este membru al organizației „Asociația Colegiul Mediatorilor”.

Violeta Alexandru este căsătorită și are un copil.

CINE ESTE CRISTINA PAȘCA PALMER, propusă pentru Ministerul Mediului: Lucrează la CE și a predat la Harvard

Cristina Pașca Palmer, propusă de Dacian Cioloș pentru funcția de ministru al Mediului, este specialist în probleme de mediu, a predat la Universitatea Harvard, iar acum lucrează la Comisia Europeană. Ea a fost premiată de fostul președinte al URSS Mihail Gorbaciov.

Cristina Pașca Palmer a absolvit Facultatea de Științe Naturale a Universității București, în 1996, și are un master în Administrație Publică la Harvard Kennedy School of Government, dar și unul în Știința Sistemelor Ecologice și Management la Universitatea București. De asemenea, și-a luat doctoratul în Relații Internaționale la Școala de Diplomație Fletcher din Boston.

Ea a lucrat ca cercetător și profesor la Universitatea Harvard și a scris mai multe lucrări având ca temă sustenabilitatea mediului.

Cristina Pașca Palmer lucrează la Direcția Generală pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare a Comisiei Europene, unde deține din 2011 funcția de șef al unității pentru Schimbări Climatice, Mediu, Resurse Naturale și Economie Verde. De asemenea, are responsabilități pe linie financiară pentru două instrumente financiare ale UE.

Potrivit unui CV al său, ea a fost premiată de fostul președinte al URSS Mihail Gorbaciov cu ”premiul Gorbaciov”, pentru ”contribuții semnificative în domeniul mediului”. Cristina Pașca Palmer a beneficiat de burse academice americane și europene și este cunoscută ca având o bogată activitate în sfera societății civile.

CINE ESTE IOAN DRAGOȘ TUDORACHE: Jurist, a lucrat pentru ONU, în Kosovo

Ioan Dragoș Tudorache, propus ca șef al Cancelariei primului ministru, este de profesie jurist și lucrează în cadrul Comisiei Europene.

Premierul desemnat Dacian Cioloș a anunțat că Ioan Dragoș Tudorache, pe care îl propune șef al Cancelariei, se va ocupa de organizarea strategică a implementării programului guvernamental, ”dincolo de responsabilitățile clasice ca și șef al cancelariei primul-ministru”.

Cioloș a spus că Ioan Dragoș Tudorache este de profesie jurist și are ”o largă experiență managerială” în instituții internaționale. A lucrat și pentru ONU, în Kosovo, iar în prezent lucrează în cadrul Comisiei Europene și a avut responsabilitatea unității care se ocupă de Shengen și de relații internaționale în cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Interne.

CINE ESTE ANA-CLAUDIA MOARCĂȘ, propusă la Ministerul Muncii: A fost adjunct al Avocatului Poporului

Claudia-Ana Moarcăș, propusă la conducerea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, este profesor universitar, doctor în Drept, specializată în dreptul muncii, a fost adjunct al Avocatului Poporului și director general în Ministerul de Externe.

Claudia-Ana Moarcăș are 48 de ani, este căsătorită și este profesor doctor universitar.

Potrivit CV-ului său, Moarcăș a terminat, în 1985, Liceul de Matematică-Fizică „Nicolae Bălcescu” („Sfântul Sava”) din București, în 1990 a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității București, un an mai târziu a făcut un masterat în Drept la Universitatea din Geneva, iar în 1997 și-a dat doctoratul în Drept cu teza „Dialogul social în relația de muncă. Privire specială asupra sindicatelor. Studiu de drept comparat”.

Ea predă din anul 1991 la Facultatea de Drept a Universității București, ca preparator, asistent, lector, conferențiar, iar din 2012 este profesor. Din anul 2011, Moarcăș este director la Departamentul de Drept privat al Facultărții de Drept. Ea a fost și prodecan, dar și membru al Senatului Facultății de Drept.

În luna martie a acestui an, Claudia Moarcăș a fost nominalizată, în urma interviurilor susținute la Ministerul Justiției, pentru funcția de judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), fără însă a fi desemnată.

Moarcăș este membru în mai multe organizații profesionale, precum Centrul de drept social comparat, Societatea europeană de drept procesual civil din Berlin Germania sau Societatea internațională de dreptul muncii. Ea a participat și la redactarea unor proiecte de legi și regulamente instituționale precum Codul de bune practici privind studiile universitare de doctorat, Legea privind parcurile industriale și tehnologice, Legea privind corpul consilierilor diplomatici, Codul securității sociale sau Codul muncii.

Claudia-Ana Moarcăș a fost și adjunct al Avocatului Poporului, în perioada 2001-2002, când Avocatul Poporului era Ion Muraru. În 2001, Claudia-Ana Moarcăș a fost secretar general adjunct în Ministerul Afacerilor Externe și director general al Departamentului de afaceri juridice în MAE, tot în 2001.

Potrivit declarației de avere din mai 2015, aceasta deține doar un teren agricol de 65 de metri pătrați, fără a fi menționate locuințe, autoturisme sau alte bunuri.

CINE ESTE DAN STOENESCU: A lucrat la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați și la Organizația pentru Migrație

Dan Stoenescu, propus pentru funcția de ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare, a lucrat la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați și la Organizația Internațională pentru Migrație de la Cairo. A fost și președinte al European Union National Institutes for Culture din Liban.

Dan Stoenescu, în vârstă de 35 de ani, a absolvit, în 2003, Austin College din Texas, Statele Unite ale Americii, cu o diplomă de licență în Studii Internaționale, iar în 2004 a obținut o diplomă de master în Globalizare și Dezvoltare la Universitatea Warwick, din Marea Britanie.

De asemenea, el a făcut cursuri de limba arabă la International Language Institute din Egipt și la Universitatea Warwick (2003) și studii post-universitare cu specializarea Migrație Forțată și Studii asupra Refugiaților la Universitatea Americană din Cairo (2006) și are și un doctorat în Științe politice la Universitatea din București (2009), tema dizertației fiind ”Naționalismul arab modern și identitate islamică după 1987”.

El a lucrat la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați și la Organizația Internațională pentru Migrație, de la Cairo, Egipt. Totodată, a predat la Universitatea București și la Institutul Diplomatic Român, scriind mai multe cărți, eseuri și articole despre Lumea Arabă și Orientul Mijlociu. Ulterior, a lucrat ca diplomat la Madrid și Beirut și a fost președinte al European Union National Institutes for Culture din Liban, pentru două mandate consecutive, și reprezentant al Institutului Cultural Român.

În anul 2000, Stoenescu s-a numărat printre fondatorii Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni și apoi a înființat Centrul pentru Educație Democratică. Pe de altă parte, Stoenescu a lucrat pentru publicații și ziare din România, Marea Britanie și Egipt.

Dan Stoenescu vorbește fluent spaniolă, franceză, italiană, engleză, și arabă.

Dan Stoenescu a fost propus, duminică, de premierul desemnat Dacian Cioloș pentru postul de ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare, în Cabinetul de 21 de miniștri.

CINE ESTE CIPRIAN BUCUR: Șef la Comisia juridică a Camerei, propus ministru pentru Relația cu Parlamentul

Ciprian Bucur, propus pentru funcția de ministru delegat pentru Relația cu Parlamentul, este șef serviciu la Comisia juridică a Camerei Deputaților, președintele Institutului pentru Evaluare și Cercetare Sociologică și vicepreședintele Asociației Internaționale de Drept Civil.

Ciprian Bucur este președintele Institutului pentru Evaluare și Cercetare Sociologică și vicepreședintele Asociației Internaționale de Drept Civil.

Bucur este absolvent al Facultății de Drept a Universității din București și membru al Uniunii Naționale a Juriștilor din România, al Asociației Române de Științe Penale și al Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu”.

Potrivit declarației sale de avere din iunie 2015, Ciprian Bucur are un teren intravilan în județul Bacău, de 3.600 de metri pătrați, pe care l-a moștenit în 2006 și nu deține apartament sau casă. Bucur are un autoturism Opel Astra fabricat în 2007. Conform declarației de avere, Bucur nu are conturi și depozite bancare sau fonduri de investiții a căror valoare să depășească 5.000 de euro și nici plasamente sau investiții directe, el menționând doar un overdraft de 22.000 de lei la o bancă.

Ministrul propus pentru Relația cu Parlamentul are de restituit 11.900 de euro, dintr-un credit contractat în 2007 și scadent în 2017.

Ciprian Bucur a obținut, în 2014, peste 44.000 de lei din salariul de la Camera Deputaților și 24.000 de lei din drepturi de autor.

CINE ESTE PATRICIU ACHIMAȘ-CADARIU, noua propunere pentru Ministerul Sănătății, după retragerea lui Andrei Baciu

Noua propunere a premierului desemnat, Dacian Cioloș, pentru postul de ministru al Sănătății este Patriciu Achimaș-Cadariu, șeful Institutului Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca, după ce Andrei Baciu, propus inițial pentru acest portofoliu, a fost retras.

În vârstă de 39 de ani, medicul Patriciu Achimaș-Cadariu conduce de trei ani Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

Mai multe informații despre Patriciu Achimaș-Cadariu, AICI.

CINE ESTE PETRE TOBĂ: Propus la MAI, după ce a fost peste trei ani șef al IGPR în mandatul a 4 miniștri

Petre Tobă, propus pentru portofoliul Internelor, este șef al Poliției din mai 2012, funcție pe care în ultimii trei ani și șase luni a ocupat-o în mandatul a patru miniștri ai MAI și în care a revenit după ce în 2010 a fost demis, împreună cu Dan Valentin Fătuloiu.

Mai multe informații despre Petre Tobă, AICI.

Sursa: mediafax.ro

Premierul desemnat Dacian Cioloș a anunțat, duminică, lista Cabinetului său, format din 21 de membri. La prezentarea componenței Guvernului pe care îl propune, premierul desemnat a spus că a urmărit să aleagă oameni cu competențe și experiență, cu viziune și idei, arătând că o treime dintre persoanele propuse ca miniștri sunt femei.  CINE ESTE VASILE DÂNCU: Aproape zece ani membru al PSD și ministru al Informațiilor Publice în Guvernul Năstase Vasile Dâncu, propus de premierul desemnat Dacian Cioloș pentru postul de vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrație Publică, a fost membru al PSD timp de aproape zece ani,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: