Google+
Home » Sanatate » Ziua Mondială de luptă împotriva diabetului zaharat, marcată și la Vaslui

Ziua Mondială de luptă împotriva diabetului zaharat, marcată și la Vaslui

de Roxana NĂSTASĂ

Sâmbătă, 14 noiembrie a fost Ziua Mondială de luptă împotriva diabetului zaharat, eveniment ce  a fost marcat și la Vaslui. Pentru acest an, activitățile de marcare pe plan mondial au avut ca sub-temă „Alimentația sănătoasă și diabetul”, sub sloganul „Acționează de azi pentru sănătatea ta de mâine”.

La nivel local, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a derulat campania „Controlul diabetului stă pe masa ta”, având ca promotori Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică, Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate, iar ca parteneri la nivel local Consiliul Județean, Primăria Vaslui, Inspectoratul Școlar Județean, cabinetele medicilor de familie.

Scopul campaniei a fost de conștientizare a populației cu privire la însușirea unui comportament alimentar sănătos în profilaxia și controlul diabetului, obiectivul propus constituindu-l angajarea comunităților locale în promovarea unei alimentații sănătoase, ca factor cheie în lupta împotriva diabetului și ca piatră de temelie pentru o sănătate și o dezvoltare durabilă.

Pentru a marca evenimentul, DSP Vaslui, prin Compartimentul de Evaluare și Promovare a Sănătății, a desfășurat mai multe activități, între care organizarea de puncte stradale pentru informarea populației privind această afecțiune și unde oricine își poate măsura glicemia; organizarea de acțiuni în școli, menite să promoveze un stil de viață sanogen, respectiv o alimentație sănătoasă și activitate fizică; purtarea de discuții individuale și de grup, referitoare la importanța alimentației sănătoase în prevenirea și controlul diabetului și distribuirea de materiale tematice.

În România, aproximativ două milioane de locuitori suferă de diabet zaharat.

La nivelul județului Vaslui, în cursul anului 2014, au intrat în evidența medicilor specialiști 1.123 de cazuri noi de diabet zaharat, în creștere cu 18% față de 2013. Totodată, în primele nouă luni ale acestui an, au fost luate în evidență 950 de cazuri noi de diabet zaharat, la sfârșitul lunii septembrie 2015 fiind în evidența Cabinetului de diabet, nutriție și boli metabolice 19.213 bolnavi cu diabet zaharat.

Comments

comments

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: