Google+
Home » National » EXCLUSIV Gafă incredibilă a statului român: Toate extragerile Loteriei fiscale sunt ilegale. Au înlocuit sutele cu unitățile

EXCLUSIV Gafă incredibilă a statului român: Toate extragerile Loteriei fiscale sunt ilegale. Au înlocuit sutele cu unitățile

În Legea Loteriei fiscale scrie negru pe alb că prima cifră extrasă din urne este cifra unităților. Or, statul român, reprezentat de Ministerul Finanțelor și Loteria Română a stabilit la fiecare dintre cele șase extrageri, în afara legii, că prima cifră extrasă este cea a sutelor. Astfel, la prima extragere din istorie, când s-a câștigat cu un bon de 6 lei, cei îndreptățiți să ia premiul erau cei cu bonuri în valoare de 600 de lei.

Informațiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Potrivit Ordinului ministrului Finanțelor Publice 417, din aprilie 2015, prima cifră extrasă din urnă pentru determinarea sumei de pe bonul câștigător este cifra unităților, apoi cifra zecilor și apoi cifra sutelor.

Aveți în facsimil prevederile Ordinului semnat de ministrul Eugen Orlando Teodorovici.

 

Or, la fiecare extragere, Ministerul Finanțelor a aprobat o extragere greșită, de fiecare dată prima cifră extrasă fiind cea a sutelor.

Informațiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Extragerea trebuia să fie simplă, întâi se stabilea ziua din care ar trebui să fie bonul, iar, apoi, suma de pe el. La prima extragere, cea în care a fost considerat câștigător un bon din 7 februarie, de 6 lei, 18.215 persoane au revendicat premiul. Astfel, din fondul maxim de câștiguri de 1 milion de lei s-a împărțit tuturor și fiecare a primit în jur de 50 de lei. Potrivit legii, bonul câștigător ar fi fost unul cu valoarea de 600 de lei.

Video cu prima extragere aici

Speriați de numărul mare de câștigători și de faptul că s-ar putea bagateliza Loteria fiscală, deși fiecare câștigător s-a dus să-și revendice premiul, responsabilii Ministerului Finanțelor au schimbat brusc regulile, prin Legea 166/2015, într-un mod curios, care a îngropat practic Loteria fiscală. Legea 166 nu a schimbat modul de extragere, deci extragerile ce i-au urmat au rămas ilegale. Astfel, după noile reguli, numărul maxim de câștigători a fost fixat la 100. Dacă numărul revendicărilor depășeau 100, câștigătorii intrau într-o altă tombolă, anulând astfel senzația de câștig sigur, și, o dată cu ea, succesul Loteriei fiscale.

Ce se va întâmpla

Toate sumele câștigate până acum la Loteria bonurilor fiscale ar trebui astfel returnate, iar adevărații câștigători puși în drepturi.

Pană în prezent au avut loc șase extrageri la Loteria fiscală, pe 13 aprilie, 28 iunie, pe 19 iulie, 16 august, 20 septembrie și 18 octombrie. În 13 aprilie, concursul a avut peste 18.000 de premii a câte 54 de lei fiecare, după care regulile loteriei bonurilor fiscale au fost schimbate astfel încât, atunci când mai mult de 100 de persoane revendică premii, să aibă loc o a doua extragere pentru a determina maximum 100 de câștigători. Premiul de un milion de lei se împarte între cei 100 de câștigători.

Pentru extragerea din 28 iunie au fost stabiliți, printr-o extragere suplimentară efectuată în 6 august, 100 de câștigători finali. Pentru extragerea din 19 iulie au fost depuse, până la 12 august, doar patru cereri de revendicare. Dacă nu au mai existat revendicări dincolo de acestea și au fost validate toate patru, premiul individual s-ar ridica la 250.000 de lei.

O situație similară pentru extragerea din 16 august. Doar 15 persoane au revendicat premii și ar putea câștiga astfel aproximativ 66.000 de lei fiecare.

Nu am găsit informații despre numărul revendicărilor pentru extragerile din septembrie și octombrie.

Lista bonurilor “câștigătoare”

13 aprile 6 lei 7 februarie

28 iunie 135 lei 23 mai

19 iulie 509 lei 1 iunie

16 august 364 lei 23 iulie

20 septebmrie 320 lei 5 august

18 octombrie 274 lei 16 septembrie


Ministerul Finanțelor: Toate extragerile organizate în cadrul Loteriei bonurilor fiscale au respectat prevederile legale în vigoare

Toate extragerile aferente Loteriei bonurilor fiscale, de la înființare până în prezent, s-au desfășurat cu respectarea deplină a prevederilor legale în vigoare la momentul desfășurării acestora, precum și a principiului transparenței procesului de selectare a bonurilor câștigătoare, iar o eventuală restituire a premiilor acordate nu poate fi pusă în discuție, precizează reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice, într-un comunicat de presă.
Aceste precizări vin în urma informațiilor apărute luni în mass media, conform cărora toate premiile de până acum la Loteria bonurilor au fost acordate greșit, deoarece numerele extrase, care compun valoarea bonului fiscal câștigător, au fost aranjate în ordinea inversă celei trecute în regulamentul loteriei bonurilor fiscale.

Potrivit reprezentanților MFP, la extragerea ocazională organizată în data de 13 aprilie a.c. în conformitate cu prevederile legale în vigoare la momentul respectiv, Comisia pentru supravegherea efectuării extragerilor, formată din reprezentanți Ministerului Finanțelor Publice, Agenției Naționale de Administrare Fiscală și C.N. Loteria Română, s-a reunit la studioul TV al CN Loteria Română pentru a proceda, conform Regulamentului de organizare și desfășurare a extragerilor Loteriei bonurilor fiscale, la cântărirea bilelor cu care urma a se efectua extragerea precum și la verificarea urnelor.

“În cadrul simulărilor viitoarei extrageri, s-a concluzionat că pot apărea dificultăți în rândul participanților, datorită faptului că în cazul Loteriei bonurilor fiscale cifrele extrase din cele trei urne reprezintă de fapt o valoare exprimată în bani, iar aceasta trebuie citită de la stânga la dreapta. Astfel, pentru ca și ordinea de extragere din urne să fie în concordanță cu modul de citire a rezultatului obținut și pentru a facilita receptarea corectă și a evita confuzia în rândul participanților la Loteria bonurilor fiscale, Comisia a decis să procedeze, în cadrul celei de a III-a etape, care se referă la suma câștigătoare, la extragerea bilelor începând cu cifra sutelor”, se menționează în comunicat.

Reprezentanții MFP susțin că această măsură nu a afectat în niciun fel caracterul aleator al extragerii, “care în fapt reprezintă singura condiție de fond a unei extrageri loteristice care garantează nevicierea rezultatului”.

Aceștia subliniază că decizia a fost făcută publică și astfel, în cadrul extragerii televizate, transmise în direct și în prezența reprezentanților mass-media, s-a precizat în mod transparent că prima cifră extrasă în cadrul celei de-a III-a etape este cea a sutelor, urmată de cea a zecilor, respectiv a unităților.

“Începând cu cea de-a doua extragere a Loteriei bonurilor fiscale, desfășurată în data de 28 iunie 2015, și până în prezent, pentru stabilirea zilei și sumei câștigătoare a bonurilor fiscale, sunt aplicabile prevederile Ordonanței Guvernului 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 166/2015, precum și cele ale Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 417/2015 pentru aprobarea Instrucțiunilor de punere în aplicare a Ordonanței Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, a Regulamentului de organizare și desfășurare a extragerilor Loteriei bonurilor fiscale, a modelului și conținutului cererii de revendicare a premiilor la Loteria bonurilor fiscale, precum și pentru instituirea Comisiei pentru supravegherea efectuării extragerilor Loteriei bonurilor fiscale, modificat și completat prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 755/2015”, se mai menționează în comunicat.

Sursa: economica.net

Comments

comments

În Legea Loteriei fiscale scrie negru pe alb că prima cifră extrasă din urne este cifra unităților. Or, statul român, reprezentat de Ministerul Finanțelor și Loteria Română a stabilit la fiecare dintre cele șase extrageri, în afara legii, că prima cifră extrasă este cea a sutelor. Astfel, la prima extragere din istorie, când s-a câștigat cu un bon de 6 lei, cei îndreptățiți să ia premiul erau cei cu bonuri în valoare de 600 de lei. Informațiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: