Google+
Home » National » Miniștrii lui Cioloș, audiați în Parlament: 21 de propuneri au primit aviz favorabil. Petre Tobă, Mihnea Motoc, Cristina Guseth și Elisabeta Lipă au trecut de comisii. Audierea lui Vasile Dâncu a fost amânată

Miniștrii lui Cioloș, audiați în Parlament: 21 de propuneri au primit aviz favorabil. Petre Tobă, Mihnea Motoc, Cristina Guseth și Elisabeta Lipă au trecut de comisii. Audierea lui Vasile Dâncu a fost amânată

Aproape toți miniștrii propuși de Dacian Cioloș au fost avizați favorabil de comisiile de specialitate din Parlament, mai puțin Vasile Dâncu, din cauză că i s-a făcut rău și nu a putut fi prezent la audiere, fiind transportat luni seară, din Parlament, la spital. 

Astfel, au primit avize favorabile: Lazăr Comănescu – ministrul Afacerilor Externe, Petre Tobă – ministrul Afacerilor Interne, Mihnea Ioan Motoc – ministrul Apărării Naționale, Anca Dana Dragu Paliu – ministrul Finanțelor Publice, Costin Grigore Borc – ministrul Economiei, Comerțului și Turismului, Achim Irimescu – ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Victor Vlad Grigorescu – ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Adrian Curaj – ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Vlad Alexandrescu – ministrul Culturii, Aura Carmen Răducu – ministrul Fondurilor Europene, Cristina Guseth – ministrul Justiției, Cristina Pașca Palmer – ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Claudia Ana Costea – ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Marius-Raul Bostan – ministrul pentru Societatea Informațională, Patriciu Achimaș-Cadariu – ministrul Sănătății, Elisabeta Lipă – ministrul Tineretului și Sportului, Marian Dan Costescu – ministrul Transporturilor, Victoria-Violeta Alexandru – ministrul delegat pentru Dialog Social, Dan Stoenescu – ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare, Ciprian Bucur – ministrul delegat pentru Relația cu Parlamentul, Ioan Dragoș Tudorache – șeful Cancelariei primului ministru.

Dintre aceștia, au fost avizați favorabil în unanimitate Elisabeta Lipă (Sport), Petre Tobă (Interne), Mihnea Motoc (Apărare), Achim Irimescu (Agricultură), Anca Dragu Paliu (Finanțe), Claudia Ana Costea (Muncă), Adrian Curaj (Educație) și Ciprian Bucur (Relația cu Parlamentul). De asemenea, Ioan Dragoș Tudorache, propus ca șef al Cancelariei primului ministru, a primit, luni, aviz pozitiv, în unanimitate, din partea comisiilor parlamentare pentru administrație publică.

Cele două Camere se vor reuni marți, la ora 10:00, pentru a dezbate lista și programul de guvernare și pentru a da votul de încredere al Legislativului

UPDATE – Cioloș anunță pe Facebook că renunță la propunerea Cristinei Guseth pentru Ministerul Justiției

Premierul desemnat Dacian Cioloș anunță, într-o postare pe Facebook, că a hotărât să retragă propunerea Cristinei Guseth pentru portofoliul Justiției, „pentru a nu vulnerabiliza în niciun fel încrederea în ministrul Justiției din Guvern”.

„Pentru a nu vulnerabiliza în niciun fel încrederea în ministrul Justiției din Guvern, într-un an foarte important pentru menținerea credibilității activității Justiției, am hotărât să retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu”, a scris Cioloș pe contul său de Facebook. El a precizat că dimineață va înainta conducerii Parlamentului o nouă propunere pentru acest minister.

UPDATE – Vlad Alexandrescu, propus ministru al Culturii, avizat favorabil în comisiile parlamentare

Vlad Alexandrescu, propus pentru funcția de ministru al Culturii, a primit, luni, avizul favorabil al comisiilor parlamentare pentru cultură, fiind înregistrate 25 de voturi „pentru” și o abținere.

Vlad Alexandrescu a fost audiat de membrii Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă din Camera Deputaților și ai Comisiei pentru cultură și media din Senat. Audierile au durat puțin peste o oră.

Vlad Alexandrescu a precizat că „are o oarecare experiență în vedere gestionării unui program de avengură”, făcând referire la faptul că a deținut funcția de ambasador în Luxemburg, în perioada 2006-2011.

Prioritățile prezentate de Alexandrescu au fost elaborarea Codului patrimoniului național, crearea unui nou concept de finanțare pentru creatorii de cultură, proiectarea și lansarea unei noi săli de concerte în București, consolidarea unor clădiri de patrimoniu cu risc seismic ridicat care adăpostesc instituții culturale și modificarea legislației drepturilor de autor.

În încheierea alocuțiunii sale, Alexandrescu a ținut să vorbească despre tragicul eveniment care a avut loc la 30 octombrie în clubul Colectiv din Capitală.

„În Colectiv s-a întâmplat o tragedie, dar ce nu a spus nimeni este că oamenii aceia făceau un act de cultură. Acea lansare de album se petrecea într-un spațiu urban postindustrial, iar acolo se făcea cultură. Ca ministru al Culturii, mă simt problematizat în ceea ce privește întâmplarea de acolo. Cultura poate să sudeze relația dintre societate și guvernanți”, a spus el.

Întrebat cum și dacă va reuși să ridice în procente bugetul Culturii, care reprezintă în prezent 0,08% din PIB, Alexandrescu a răspuns: „Am să-mi dau demisia dacă nu reușesc să schimb cursul lucrurilor”. „Această guvernare nu are rost decât dacă reușește să schimbe trendul. Bugetul Ministerului Culturii a scăzut din 2007 până astăzi pe fondul cererilor venite din partea altor ministere și pe fondul crizei. Acum începem să vorbim despre o creștere. Sigur, din bugetul pe un an nu se pot realiza toate lucrurile propuse de mine acum, însă am să încerc”, a adăugat el.

Întrebat care este viziunea despre proiectul ce prevede înființarea unui muzeu al comunismului, Alexandrescu a spus că „este o prioritate”. „Este important să avem un loc în care să reflectăm la ceea ce a fost comunismul”, a mai spus el.

În ceea ce privește rezolvarea situației clădirilor din patrimoniu cu risc seismic, Vlad Alexandrescu este de părere că o colaborare cu administrația locală „este vitală”. De asemenea, ministrul propus crede că importantă este și implicarea diasporei în actele de cultură. „Îmi doresc să colaborez bine cu Institutul Cultural Român”, a afirmat Alexandrescu la audieri.

Mihai Sturzu, membru al Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, a fost singurul parlamentar care s-a abținut la votul din comisii, ceilalți deputați și senatori prezenți votând favorabil.

UPDATE – Aura Răducu, avizată favorabil pentru funcția de ministru al Fondurilor Europene

Aura Răducu, propusă pentru funcția de ministru al Fondurilor Europene, a primit, luni, aviz favorabil în urma audierii în comisiile parlamentare de specialitate, fiind înregistrate 22 de voturi ”pentru” și o abținere.

„Este o onare de a fi în mijlocul dumneavoastră, vă mulțumesc pentru această ocazie și totodată o mare onoare să fiu nominalizată pentru acest post de ministru al Fondurilor Europene și vă asigur că o să fac tot ce pot pentru a utiliza experiența pe care o am pentru a îmbunătăți activitatea acestui minister și a promova, derula, implementa cât mai rapid și bine programele europene care duc la o dezvoltare economică și socială”, a declarat în cadrul audierilor Aura Răducu, ministrul propus de premierul desemnat Dacian Cioloș pentru portofoliul Fondurilor Europene.

Aura Răducu a subliniat că își dorește foarte mult, în Ministerul Fondurilor Europene, cooperare, simplificare, transparență și ajutarea beneficiarilor de fonduri europene.

„Îmi doresc să iau un pachet de acțiuni care să ducă la accelerarea implementării programelor europene. (…) Îmi doresc să fac foarte multe, sper să reușesc cu ajutorul dumneavostră, nimeni nu poate face nimic de unul singur. Deci trebuie o structură bună, serioasă, responsabilă și cooperare foarte multă atât cu beneficiarii, cu autoritățile locale, deci și la nivel local și la nivel central și la nivel parlamentar”, a arătat Răducu, precizând că, fără a lucra în echipă, fără a monitoriza ceea ce este de făcut în cadrul ministerului, rezultatele „ies mai greu”.

Aura Răducu a ținut să sublinieze că Ministerul Fondurilor Europene este „foarte complex”. „Sunt niște activități extrem de importante pe care le face acest minister, nu numai de a gestiona programe, dar și de a le lega cu politicile sectoriale și asta îmi propun și asta îmi doresc. Nu este numai a implementa niște stații de epurare sau nu sunt numai niște proiecte de infrastructutură sau proiecte de energie, dar trebuie legate de politică. Trebuie politica în sector, politica de apă, politica de transport”, a spus ministrul propus pentru Fonduri Europene, adăugând că va încerca să aibă o colaborare „cât mai bună” cu membrii Guvernului.

UPDATE – Adrian Curaj, avizat în unanimitate ministru al Educației

Adrian Curaj a fost avizat favorabil, în unanimitate, pentru funcția de ministru al Educației, de comisiile de specialitate din Parlament.

La audieri, Adrian Curaj a vorbit despre prioritățile sale, arătând că printre acestea se numără susținerea sportului în școli, a educației pentru sănătate, a experimentelor științifice pentru învățare.

Totodată, el a atras atenția că este extrem de importantă formarea profesorilor, pentru că „putem avea lucruri spectaculoase, dar să nu avem cine să le predea”. „Cred că trebuie sa avem programe target-ate de investiții în școli, mai ales în școlile din rural. Cred că trebuie neapărat să aducem școlile la un standard minim de calitate”, a mai spus Curaj.

El a menționat că nu va uita nici învățământul antepreșcolar și preșcolar, precizând că are doi nepoți, unul în România, altul în Germania.

„Cred că trebuie să continuăm demersurile privind instrumentele care asigură accesul și echitatea în învățământul superior. Am lucrat foarte mult cu experți străini (…) și trebuie să spunem că în România se poate lucra. Nu vom vedea performanță internațională și universitățile acolo unde le este locul până nu vom face reală autonomia universitară, asociată cu transparența datelor. Cred că dacă nu ne gândim la corelarea învățământului cu cerințele pieței muncii facem o mare greșeală. Eu cred în performanța universităților românești și trebuie să ne recăpătăm poziția de leaderi Bologna”, a mai spus ministrul propus pentru Educație.

Întrebat ce va face în legătură cu faptul că Universitatea București a infirmat verdicte ale Comisiei de Etică a ministerului privind plagiatul, Curaj a răspuns că este convins că se va putea dialoga și că vor putea fi luate astfel decizii. „Vom încerca să facem toate corecțiile necesare, unele lucruri le vom menține, altele le vom corecta, unele vom menține în principiul continuității altele vom corecta pentru încrederea în sistemul de învățământ superior și cercetarea din România”, a mai răspuns Adrian Curaj.

UPDATE – Elisabeta Lipă, avizată favorabil pentru conducerea Ministerului Tineretului și Sportului

Elisabeta Lipă a fost avizată favorabil, luni, de comisiile de specialitate din Parlament, pentru a prelua funcția de ministru al Tineretului și Sportului, cu unanimitate de voturi.

Fosta canotoare Elisabeta Lipă, propusă de premierul desemnat Dacian Cioloș pentru postul de ministru al Tineretului și Sportului, a declarat, luni, în fața Comisiei pentru Învățământ, Știință, Tineret și Sport din Parlament, că nu are cum să realizeze proiecte spectaculoase.

„Mă onorează nominalizarea pentru funcția de ministru. Am o datorie de suflet să onorez sportul românesc și din această postură. În 24 de ani de sport am dovedit că sunt naționalistă, că iubesc această țară. Am plâns când am auzit imnul intonându-se. Am un regret că dintre cele șase participări la Jocurile Olimpice nu am reușit la ultima, la Beijing, să obțin medalia de aur. De-alungul timpului am colaborat cu MTS, iar din 2004 am hotărât să mă integrez în structurile Ministerului de Interne pentru că îmi place uniforma și performanța pleacă întotdeauna de la ordine și disciplină. Nu avem cum să realizăm proiecte spectaculoase, proiectele Tineretului și Sportului trebuie să aibă o cursivitate comună. Trebuie să meargă mână în mână”, a spus Lipă.

UPDATE – Ciprian Bucur, aviz favorabil pentru funcția de ministru delegat pentru Relația cu Parlamentul

Ciprian Bucur a fost audiat de membrii comisiilor juridice ale Senatului și Camerei Deputaților și ai Comisiei pentru constituționalitate, libertăți civile și monitorizare a executării hotărârilor CEDO din Senat.

În prezent, Bucur este șef serviciu la Comisia juridică a Camerei Deputaților, președintele Institutului pentru Evaluare și Cercetare Sociologică și vicepreședintele Asociației Internaționale de Drept Civil.

Ciprian Bucur a fost audiat de membrii comisiilor juridice ale Senatului și Camerei Deputaților și ai Comisiei pentru constituționalitate, libertăți civile și monitorizare a executării hotărârilor CEDO din Senat. În prezent, Bucur este șef serviciu la Comisia juridică a Camerei Deputaților, președintele Institutului pentru Evaluare și Cercetare Sociologică și vicepreședintele Asociației Internaționale de Drept Civil.

UPDATE – Aviz favorabil în comisii și pentru Cristina Guseth, propusă pentru conducerea Ministerului Justiției

Cristina Guseth a fost avizată favorabil pentru funcția de ministru al Justiției, de parlamentarii din comisiile juridice, care au luat o pauză de consultări, înaintea votului pentru avizarea acesteia.

Guseth a fost avizată cu 41 de voturi „pentru”, șase voturi „împotrivă” și șase abțineri. Ea a fost audiată de membrii comisiilor juridice, pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții și pentru drepturile omului culte și minorități din Camera Deputaților și Senat și de cei din Comisia pentru constituționalitate, libertăți civile și monitorizarea executării hotărârilor CEDO din Senat.

Cristina Guseth, propusă de premierul desemnat Dacian Cioloș pentru postul de ministru al Justiției, este de 17 ani director al fundației Freedom House România, ONG cu credibilitate în zona de integritate și politici anticorupție.

UPDATE – Aviz favorabil în unanimitate și pentru Claudia Ana Costea, propusă pentru portofoliul Muncii

Claudia Ana Costea, propusă de premierul desemnat Dacian Cioloș pentru postul de ministru al Muncii, a primit aviz favorabil, luni, în unanimitate, din partea membrilor comisiilor parlamentare de muncă și pentru egalitatea de șanse.

În cursul audierilor, Claudia Ana Costea a arătat, în legătură cu legislația în materia salarizării și a pensiilor, că va fi o preocupare a sa să analizeze și să găsească soluții care să asigure „un echilibru echitabil”.

„Sigur că va fi una din preocupările mele să analizez și să găsesc soluții care să asigure un echilibru echitabil. Ca specialist, am observat, de-a lungul anilor, că s-a trecut de la o reducere drastică a salariilor la procesul de, n-aș spune majorare, cât de recuperare a acestor reduceri salariale și, sigur, în al doilea rând, s-au gândit soluții de majoarare a acestora”, a menționat ea.

Claudia Ana Costea a mai spus că va avea în vedere ca legea salarizării pe 2016 să respecte angajamentele luate de predecesorii săi la minister.

„O să am în vedere ca, în legea salarizării unitare pe 2016, să încerc să se respecte angajamentele care au fost luate de predecesorii mei, desigur în urma unei analize și a unei consultări cu responsabilul comorii unui Executiv, respectiv cu colega mea de la ministerul Finanțelor. Însă forța pe care mi-o dă specializarea pe care o am, mizez pe ea că mă va ajuta să pot să-mi conving colegii în Executiv, în măsura în care există disponibilitățile financiare, acestea să meargă către cei care, desigur, potrivit performanțelor profesionale, potrivit rezultatelor pe care le obțin, să fie recompensați și, în același timp, stimulați să desfășoare o activitate mai eficientă și de calitate”, a adăugat ea.

„Cred ca decizia domnului prim-ministru de a mă nominaliza la acest minister a avut în vedere și faptul că sunt femeie, că vibrez la sensibilitățile mamelor, copiilor, persoanelor vârstnice, ale celor care se află în nevoie. Prin natura profesiei pe care o am, această vibrație a mea s-a dezvoltat și face parte practic din structura mea”, a mai spus Claudia Ana Costea. În cursul audierilor, Claudia Ana Costea a arătat că intenționează să poarte un dialog strâns cu parlamentarii.

Claudia-Ana Costea, propusă la conducerea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, este profesor universitar, doctor în Drept, specializată în dreptul muncii, a fost adjunct al Avocatului Poporului și director general în Ministerul de Externe.

UPDATE – Aviz favorabil în comisii și pentru Cristiana Pașca Palmer, propusă pentru conducerea Ministerului Mediului

Cristiana Pașca Palmer a fost avizată favorabil pentru funcția de ministru al Mediului, de comisiile de specialitate din Parlament, cu 26 de voturi „pentru” și o abținere, exprimată de actualul ministru de resort, deputata Grațiela Gavrilescu.

Cristiana Pașca Palmer a fost avizată favorabil pentru funcția de ministru al Mediului, de comisiile de specialitate din Parlament, cu 26 de voturi „pentru” și o abținere, exprimată de actualul ministru de resort, deputata Grațiela Gavrilescu.

Ea a fost audiată de membrii comisiilor de mediu din Senat și Camera Deputaților mai bine de o oră, timp în care a încercat să răspundă celor mai multe dintre întrebările care i-au fost adresate, dar cerând și „un pic de răgaz”.

„Acest răgaz o să însemne câteva săptămâni să pot să-mi consult echipa. (…) Este o problemă foarte vastă pe mediu, din toate componentele, de schimbări climatice, biodiversitate, impact de mediu. Acest Guvern are un mandat limitat, dacă vrem într-adevăr să fim eficienți, și este unul din criterii care aș vrea să domine această guvernare, va trebui să avem niște priorități concrete, să ne stabilim un număr, să avem un plan de măsuri și, bun, dacă se poate, poate să punem și o viziune pe termen lung, însă nu se va putea într-un an de zile să rezolvăm toate problemele de mediu și cumva toate lucrurile care au rămas nerezolvate sau blocate”, a spus Palmer.

Cristiana Pașca Palmer a primit avizul favorabil al comisiilor de mediu reunite, obținând 26 de voturi „pentru”, o singură abținere, exprimată de actualul ministru al Mediului, Grațiela Gavrilescu, deputat ALDE, și niciun vot împotrivă. În plus, fostul ministru delegat pentru Ape și Păduri Doina Pană a complimentat-o, spunându-i: „Vă recomandă CV-ul cu vârf și îndesat”.

Cristina Pașca Palmer lucrează la Direcția Generală pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare a Comisiei Europene, unde deține din 2011 funcția de șef al unității pentru Schimbări Climatice, Mediu, Resurse Naturale și Economie Verde. Ea a lucrat ca cercetător și profesor la Universitatea Harvard și a scris mai multe lucrări având ca temă sustenabilitatea mediului.

UPDATE – Aviz favorabil în comisii și pentru Patriciu Achimaș, propus pentru conducerea Ministerului Sănătății

Patriciu Achimaș a fost avizat favorabil, de comisiile de specialitate din Parlament, pentru a prelua funcția de ministru al Sănătății, cu 25 de voturi „pentru” și o abținere.

Patriciu Achimaș Cadariu a fost avizat favorabil, de comisiile de specialitate din Parlament, pentru a prelua funcția de ministru al Sănătății, cu 25 de voturi „pentru” și o abținere.

În cadrul audierilor, el a precizat că lucrează de 15 ani ca medic, iar pacientul a fost și este în centrul preocupărilor sale.

„Nu mi-am desfășurat activitatea într-un sistem abstract, ci în cadrul sistemului de sănătate, într-unul din cele mai bune spitale din România în care sunt tratați 18.000 de pacienți pe an. Conduc acest spital de trei ani și jumătate, doresc ca întreaga mea activitave să se desfășoare pe aceste principii de transparență și colaborare. Îmi doresc să pot să vin în fața dumneavoastră să vă cer sfatul, să lucrăm împreună cu organizațiile de pacienți, cu societățile profesionale, cu societatea civilă, cu grupurile defavoraizate, cu minoritățile. Cred că trebuie să lăsăm la o parte orice ipocrizie, nu cred în oameni providențiali, nu sunt un om providenațial. Cred că am un mandat foarte clar, definit în timp și spațiu”, a spus Achimaș-Cadariu.

El a mai spus că le cere sprijin parlamentarilor pentru a completa Legea malpraxisului, pentru crearea unui sistem prin care pacietul să aibă acces la servicii de calitate, iar medicii să-și poată dedica timpul și cunoștințele lor celor pe care îi îngrijesc. „Cred cu tărie într-un program de educație pentru sănătate și de profilaxie. Educația pentru sănătate nu este un slogan, pregătește pacientul pentru a ști când trebuie să meargă la medic, iar profilaxia poate scuti bugetul de o cheltuială mare și a evita boli grave. Susțin programul de screening, susțin programul de profilaxie împotriva bolilor transmisibile, inclusiv de vaccinare”, a mai spus ministrul propus pentru Sănătate.

El a mai arătat că ar trebui stabilite niște standarde minimale în ceea ce privește calitatea în sistemul sanitar, să nu fie făcut niciun rabat, se se insiste pe controlul calității și pe asigurări private de sănătate ca alternativă. „Vă cer tot sprijinul, doar într-o echipă vom putea să parcurgem acest an cu succes”, a mai spus Achimaș-Cadariu.

El a mai punctat că discuțiile privind modificarea Legii sănătății ar trebui să se concentreze pe trei aspecte: medicina școlară, medicina comunitară și malpraxis. Întrebat când a primit propunerea de a fi ministru al Sănătății, Cadariu a răspuns că duminică seară, când se afla la Cluj la operă, adăugând că nu a mai reușit să urmărească spectacolul.

„Aserară la Cluj a fost un spectacol extraordinar la operă, la care am încercat să particip și a trebuit să ies din sală. Am avut o discuție în prealabil cu premierul, dar așa cum am spus și la audieri am interpretat ceea ce s-a întâmplat săptămânile trecute ca un moment de coeziune națională. Când o echipă se înhamă la o treabă lucrurile pot să iasă bine. Simt că voi toți doriți să facem asta”, a declarat Patriciu Achimaș-Cadariu.

El a mai spus că trebuie gândit un sistem de remunerare pentru cei care s-au luptat să salveze viața celor de la Colectiv.

Patriciu Achimaș-Cadariu are 39 de ani și conduce din anul 2012 Institutul Oncologic ”Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, unitate medicală în care lucrează din anul 2006.

UPDATE – Aviz favorabil în comisii și pentru Victoria-Violeta Alexandru, propusă ministru pentru Dialog Social

Propusă de Dacian Cioloș pentru funcția de ministru delegat pentru Dialog Social, Alexandru a fost audiată, luni, de membrii Comisiei pentru muncă și protecție socială și ai Comisiei pentru egalitatea de șanse din Camera Deputaților și de cei din comisiile omoloage din Senat.

La audieri, ea a declarat că își dorește să lanseze în dezbaterea publică un „registru al transparenței, adică o platformă care să permită pe baze voluntare înregistrarea tuturor actorilor interesați să între în consultări publice pe diferite priorități pe care urmează să le identifice întregul Guvern”.

Ea a mai spus că a lucrat toată viața în management, nu își dorește imagine și se simte în regulă cu faptul că este în linia a doua. „Nu sunt un birocrat, nu sunt un om care să-și dorească… sunt în acest moment un om destul de echilibrat, și în familie, și mă simt în regulă cu faptul că sunt în linia a doua. Nu doresc imagine, nu am venit în fața dumneavoastră cu o agendă făcută ca să am punctaj de imagine peste un an, ci îmi doresc să facem echipă și îmi doresc să aveți încredere că plec cu foarte bună credință să dăm un semnal de schimbare în zona publică, o schimbare de mecanisme de consultare. Toată viața am lucrat în zona de management, lucrez foarte mult în zona proiectelor cu finanțare nerambursabilă europeană și din surse SUA și sunt obișnuită să îmi planific și în termeni de priorități ceea ce îmi propun”, a mai declarat Alexandru, în cadrul audierii.

Violeta Alexandru, în vârstă de 40 de ani, a absolvit Facultatea de Științe Politice a Universității din București, iar din ianuarie 2001 este director al Institutului pentru Politici Publice (IPP).

UPDATE – Aviz favorabil în comisii și pentru Marius Bostan, propus ministru al Comunicațiilor

Marius Bostan, propus ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, a primit luni avizul comisiilor parlamentare, cu 20 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” și o abținere. Bostan a fost audiat de Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor (din Camera Deputaților) și Comisia economică, industrii și servicii (din Senat).

La audieri, Bostan a afirmat că va continua proiectele bune inițiate de ministerul pe care îl va conduce și va încerca să atragă fonduri europene.

El a arătat că va anunța o listă de propuneri de proiecte în următoare lună și că sunt imporatante, printre altele, RADIOCOM-ul, trecerea la televiziune digitală și obținerea de beneficii pentru stat. „Mă bazez pe oamenii competenți din minister. Media brută a salariilor din minister este de circa 3.000 de lei. Sper să găsim soluții pentru a plăti competența. Avem circa 150 de oameni, deși schema aparatului prevede 180”, a spus el.

Referitor la Poșta Română, Bostan a spus că „trebuie reluată privatizarea, dar trebuie găsită calea”. „Este greu să găsesti cumpărători când compania nu este stabilă. Trebuie întărit managementul Poștei”, a spus Bostan.

El a mai spus că își va da demisia de la Telekom și după ce își va încheia mandatul de ministru nu va reveni la companie.

Marius Raul Bostan este membru al Consiliului de Administrație la operatorul de telecomunicații Telekom România, numit de Ministerul pentru Societatea Informațională, și senior partner la VMB Partners, firmă care asigură servicii de consultanță în special privind emiterea de obligațiuni.

UPDATE – Aviz favorabil în comisii pentru Dan Costescu, propus ministru al Transporturilor

Dan Marian Costescu, propus ministru al Transporturilor, a primit avizul comisiilor parlamentare care l-au audiat luni, cu 37 de voturi „pentru” și 2 „împotrivă”.

Costescu a fost audiat de Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare și Comisia pentru transporturi și infrastructură (ambele ale Camerei Deputaților), respectiv Comisia economică, industrii și servicii și Comisia pentru transporturi și energie (din Senat).

Dan Marian Costescu este, din luna martie, directorul general al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, iar anterior a lucrat pentru companii private sau de stat, din România și Europa, din domenii precum industrie sau exploatare feroviară.

UPDATE – Ioan Dragoș Tudorache, propus șef al Cancelariei premierului, a primit aviz favorabil în comisii

Ioan Dragoș Tudorache, propus ca șef al Cancelariei primului ministru, a primit, luni, aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare.

Tudorache a declarat, în cadrul audierilor, că vrea să acționeze în Guvern ca un „factor de coeziune”, pentru a întări „spiritul de echipă” în Guvern. El a spus în fața senatorilor și deputaților că Dacian Cioloș așteaptă din partea miniștrilor săi „coeziune decizională”, iar acest lucru este dificil, având în vedere că membrii propuși ai Cabinetului nu se cunosc între ei, rolul său, ca șef al Cancelariei, fiind tocmai de a acționa ca un „factor de coeziune care să întărească spiritul de echipă” în Guvern.

Tudorache a precizat că a fost ales de Dacian Cioloș pentru că a lucrat în OSCE, ONU și Comisia Europeană, instituții recunoscute pentru modul de a lua decizii, prin „compromis pozitiv”, având în vedere toate puncte de vedere divergente dintre membrii săi.

El a adăugat că își dorește să transforme Secretariatul General al Guvernului, structură aflată în subordinea sa, într-un „model”, urmând să facă o „radiografie” a SGG și să reorganizeze instituția, dacă se impune.

„Schimbări fundamentale de structură în niciun caz nu vor fi printre obiectivele noastre”, a subliniat acesta, adăugând că vizează doar eficientizarea instituției.

Ioan Dragoș Tudorache, propus ca șef al Cancelariei primului ministru, este de profesie jurist și lucrează în cadrul Comisiei Europene. Premierul desemnat Dacian Cioloș a anunțat că Ioan Dragoș Tudorache, pe care îl propune șef al Cancelariei, se va ocupa de organizarea strategică a implementării programului guvernamental, ”dincolo de responsabilitățile clasice ca și șef al cancelariei primul-ministru”.

Cioloș a spus că Ioan Dragoș Tudorache este de profesie jurist și are ”o largă experiență managerială” în instituții internaționale. A lucrat și pentru ONU, în Kosovo, iar în prezent lucrează în cadrul Comisiei Europene și a avut responsabilitatea unității care se ocupă de Shengen și de relații internaționale în cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Interne.

UPDATE – Audierea lui Dâncu amânată „din motive personale” 

Audierea în comisiile parlamentare a lui Vasile Dâncu, propus pentru postul de ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care urma să aibă loc luni seară, a fost reprogramată pentru marți dimineață. Anunțul în acest sens a fost făcut de președintele Comisei de administrație din Camera Deputaților, Victor Paul Dobre.

Vasile Dâncu a fost propus vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice de către premierul desemnat Dacian Cioloș.

UPDATE – Victor Vlad Grigorescu, propus ministru al Energiei, a primit aviz favorabil în comisii

Victor Vlad Grigorescu, propus ministru al Energiei în Guvernul Cioloș, a primit luni aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare.

Grigorescu a primit 36 de voturi „pentru”. Nu au existat voturi „împotrivă”, dar parlamentarii ALDE s-au abținut de la vot.

În privința Electrica, unde Grigorescu este membru în Consiliul de Administrație, ministrul a desemnat, răspunzând unei întrebări, că susține criterii de performanță pentru conducerea societății. „Criteriile de performanță sunt extrem de importante, sunt un susținător al acestora. Trebuie să începem de la directorul general, până la directorii de departamente”, a declarat Grigorescu.

De asemenea, el a arătat că va demisiona din calitatea de administrator al Electrica.

Acționarii Electrica au aprobat trecerea de la un consiliu de administrație cu cinci membri la unul cu șapte membri, ceea ce presupune demiterea actualului CA. Membrii demiși ai CA vor fi automat propuși drept candidați pentru următorul CA, conform reglementărilor.

Grigorescu a afirmat la audieri că producția de cărbune este foarte importantă pentru economie, dar există probleme în sectorul minier și se va acționa pentru protejarea acestei resurse. „În mixul nostru energetic e ultima resursă, dacă nimic nu mai funcționează (…) Mixul actual de energie acordă României indendența energetică”, a spus el.

Grigorescu a afirmat că prețurile pentru consumatori sunt importate, dar este importantă și competitivitatea pieței. „Avem în vedere întărirea actualelor instrumente, pentru a asigura competitivitatea, cu un preț adecvat pentru consumator”, a mai spus el. În privința situației RADET, minsitrul desemnat a spus că urmează să convoace comandamentul de iarnă pentru a analiza situația RADET – ELCEN.

Victor Vlad Grigorescu, propus ministru al Energiei în Cabinetul Cioloș, a lucrat ca expert în fostul Departament al Energiei, are experiența în administrația publică, atât în România, cât și la nivelul UE, iar în prezent este membru în Consiliul de Administrație al companiei Electrica.

UPDATE – Anca Dragu Paliu, ministrul propus pentru Finanțe, aviz favorabil în comisii 

Ministrul propus pentru portofoliul Finanțelor, Anca Dragu Paliu, a fost avizat favorabil, luni, în comisiile reunite ale Parlamentului de Buget-Finanțe, în unanimitate, anunțând că își propune finalizarea bugetului pe 2016 și asigurarea predictibilității fiscale.

Creșterea investițiilor publice în infrastructură, a PIB-ului potențial, a exporturilor, precum și creșterea colectării veniturilor publice prin conformarea voluntară a contribuabililor și accelerarea informatizării ANAF se numără printre obiectivele ministrului propus pentru Finanțe, Anca Dragu.

„Ce m-a determinat să accept această propunere extrem de onorantă de a prelua Ministerul Finanțelor a fost experiența mare, care m-a făcut să cunosc multe dintre aspectele economiei românești, am încercat o perioadă lungă să găsim soluții împreună cu dumneavoastră. Când mi s-a oferit această sansă, să vin de partea cealaltă a mesei, am acceptat imediat propunerea”, le-a transmis luni Dragu Paliu deputaților și senatorilor din comisiile reunite de Buget-Finanțe.

Înainte de a vota, președintele Comisiei Buget-Finanțe din Camera Deputaților, Viorel Ștefan, a sfătuit-o pe Dragu să desemneze un secretar de stat în relația cu Parlamentul, pentru o comunicare mai bună.

„Anticipând faptul că veți obține un aviz favorabil, doamna ministru, vă transmit rugămintea să aveți în vedere că aceste comisii vor fi suportul dumneavoastră în legislativ și, din punctul de vedere al organizării Ministerului de Finanțe, să aveți un canal permanent de comunicare, adică un secretar de stat desemnat pe această relație, care să facă față acestui dialog”, i-a transmis Ștefan. El a arătat că, în relația dintre comisie și Ministerul Finanțelor nu a existat un canal bun de comunicare de multe ori, la discuții fiind desemnat să participe un secretar de stat, pentru că „așa îl obligă legea”, cerându-i să evite astfel de situații.

Anca Paliu Dragu are 42 de ani, și-a început cariera la BNR și a continuat ca economist la biroul local al Fondului Monetar Internațional timp de 11 ani, până la începutul anului 2013, când a fost recrutată de Comisia Europeană.

UPDATE – Costin Borc, propus la Economie, a primit aviz favorabil în comisii

Costin Grigore Borc, propus ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, a primit aviz pozitiv din partea celor cinci comisii parlamentare care l-au audiat luni, cu 44 voturi „pentru” și niciun vot „împotrivă”, în condițiile în care parlamentarii ALDE s-au abținut de la vot.

Ministrul desemnat a afirmat la audieri că lipsește o strategie a mineritului și că România are nevoie de reindustrializare.

„Exportăm prea multă materie primă și prea puțină materie procesată (…) Avem oameni competenți, îmi pare rău să-i văd plecând și aș vrea să-i văd că se întorc”, a declarat Borc.

În privința turismului ministrul desemnat crede în potențialul Deltei Dunării și în cel al turismului balnear. „Turismul actual este un turism de nișă. Trebuie să punem în valoare patrimoniul și avem nevoie de oameni competenți”, a spus Borc.

UPDATE – Achim Irimescu, propus la Agricultură, a primit aviz favorabil în comisii

Comisiile parlamentare pentru Agricultură l-au avizat, luni, în unanimitate, pe Achim Irimescu pentru funcția de ministru al Agriculturii.

El a primit votul celor 40 de membri prezenți ai Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice (din Camera Deputaților) și Comisiei pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală (din Senat). Audierile au durat mai mult de o oră.

Irimescu a vorbit la audieri de problema absorbției fondurilor europene în agricultură, subliniind nivelul mai redus de absorbție al programului operațional pentru pescuit. În plus, Irimescu a amintit de procedurile complicate de accesare a fondurilor europene, pentru care se cer foarte multe avize, formulări, documente, mai multe comparativ cu alte state membre UE.

Ministrul propus pentru Agricultură a arătat, totodată, că sectorul de irigații necesită „o abordare complexă”, dând ca exemplu pozitiv Turcia. O altă problemă menționată de acesta este că există 10.000 de veterinari și doar 400 de inspectori fitosanitari.

Totodată, Irimescu a declarat că vrea să înregistreze „kurtos kolac” ca produs tradițional românesc, dar și salamul de Sibiu, telemeaua de Ibănești și peștele Novac Afumat.

Achim Irimescu este ministru-consilier în cadrul Reprezentanței permanente a României la Bruxelles și șeful secției Agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol. El a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii între mai 2012 – februarie 2014, la propunerea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

UPDATE – Dan Stoenescu, ministrul propus pentru Relațiile cu românii din străinătate, avizat favorabil

Dan Stoenescu, ministrul propus pentru Relațiile cu românii de pretutindenti, a fost avizat la rândul său favorabil în comisiile de specialitate, el afirmând că o problemă sensibilă este situația românilor din vecinătatea granițelor, școlile în limba română și susținerea societății civile fiind prioritare.

Stoenescu a primit 39 de voturi „pentru” și patru voturi „împotrivă”.

Acesta a afirmat, în cadrul audierilor, că intenționează să viziteze cât mai multe comunități în mandatul său. „Voi merge să vizitez cât mai multe comunități, că doar prin contactul direct putem să aflăm problemele lor. În multe din comunitățile din vecinătate am lucrat, le cunosc, dar întotdeauna este loc de mai bine”, a spus ministrul propus

O problemă sensibilă, a spus ministru, este cea a situației românilor din vecinătatea granițelor, în special cei din Ucraina. Acolo există deja proiecte în derulare, pe care le va continua, însă, spune Stoenescu, va miza mai mult pe susținerea mass-mediei românești. „Sunt profund conștient de situația românilor din Ucraina, atât în Basarabia de Sud, actuala regiune Odesa, cât și în Bucovina de nord și Maramureșul istoric. Este una dintre prioritățile noastre în cadrul departamentului. (…) Încă este loc de mai bine pentru a se păstra identitatea românilor de aici. (…) Ne vom concentra pe sprijinirea mass-mediei de limba română ca factor de menținere a identității naționale”, a spus acesta.

Mai mult, Stoenescu a spus că va sprijini în continuare școlile de limba română dar și societatea civilă din aceste zone.

Pe de altă parte, ministrul delegat propus pentru departamentul pentru Relațiile cu românii de pretutindeni și-a exprimat speranța că bugetul instituției va fi, în 2016, cel puțin la fel de mare ca cel pe anul în curs, de peste 10 milioane de lei. Întrebat dacă este de acord ca departamentul să devină un minister deplin, Stoenescu a răspuns afirmativ, însă a subliniat că acesta este atributul Parlamentului.

Stoenescu a spus și că speră într-o colaborare mai bună cu Parlamentul. „Eu sunt aici pentru a afla mai multe despre necesitățile pe care le au românii de pretutideni și din partea dumneavoastră. Dumneavoastră aveți experiență și sunt aici pentru a prelua din ideile și sugestiile dumneavoastră”, a spus Stoenescu, adăugând că trebuie „cât mai multe reuniuni” de acest tip.

O altă prioritate a mandatului său, a spus ministrul delegat, este stoparea plecării tinerilor în străinătate și combaterea fenomenului de „brain drain”, prin îmbunătățirea condițiilor din România.

La fel ca și ministrul propus pentru portofoliul Externelor, Lazăr Comănescu, și Dan Stoenescu a fost întrebat dacă susține unirea cu Republica Moldova. „Consider că nu există două națiuni românești. Există o singură națiune română, în două state diferite”, a spus acesta, afirmând însă că România trebuie să lucreze pentru o mai bună legătură cu Republica Moldova, însă nu prin unire, ci prin „interconectare” și proiecte comune.

UPDATE – Ministrul propus pentru portofoliul Externelor a primit 40 voturi „pentru”, o abținere și un vot „împotrivă”, votul fiind secret, cu bilețele.

Lazăr Comănescu a fost audiat în fața comisiilor de politică externă și a comisiilor pentru relația cu românii de pretutindeni din Camera Deputaților și din Senat.

Ministrul propus a susținut că dorește crearea unui mecanism de „întâlniri sistematice” între MAE și Parlament pentru a analiza împreună chestiuniile din ce în ce mai complicate din diplomația românească. Comănescu a precizat că liniile mari ale diplomației românești nu vor fi schimbate, însă își dorește, în primul rând, întărirea rolului regional al României. „O afirmare mai puternică a României în regiunea noastră poate să aibă loc și trebuie să aibă loc. Relațiile noastre cu vecinii trebuie considerate factori de potențare pentru acest rol”, a spus ministrul propus.

Pe de altă parte, Comănescu a vorbit și despre necesitatea întăririi laturii economice a diplomației. „Este foarte important să revigorăm relațiile noastre cu spațiile din afara Europei și euroatlantice, nu în ultimul rând din rațiuni economice. (…) Mă gândesc la nevoia unei consolidări semnificative a dimensiunii economice a politicii externe românești. (…) Eu ca ministru mă voi ține morțiș de această chestiune”, a spus consilierul prezidențial. Acesta a enumarat India, China și Japonia ca țări cu un astfel de potențial, dar și Rusia.

În ceea ce privește relațiile cu Federația Rusă, Comănescu a precizat că poziția României trebuie să fie „pragmatică” și în linie cu deciziile UE și NATO. Mai mult, Comănescu a vorbit și despre respectarea acordului de la Minsk, privind pacea în Ucraina, de care depind relațiile cu Moscova. „Fără respectarea acestuia, dialogul cu partenerii ruși nu poate să revină la ceea ce se numește business as usual”, a spus ministrul propus.

Lazăr Comănescu a adus în discuție și spațiul Schengen, afirmând că acesta, din păcate, „nu este funcțional”, însă România păstrează ca prioritate aderarea la această zonă.

În privința Republicii Moldova, ministrul propus pentru portofoliul Externelor a fost întrebat dacă susține varianta unei uniri cu vecinii de peste Prut sau consideră că România și Republica Moldova se pot apropia mai mult prin intermediul Uniunii Europene. „Eu cred că esența reușitei demersului nostru în privința relației cu Republica Moldova ține de capacitatea noastră comună ca Republica Moldova să se apropie până la integrarea completă la Uniunea Europeană”, a răspuns Comănescu.

„Factorul emoțional, justificat, îndreptățit, este înrădăcinat în noi, dar politica externă se face privind lucrurile în realitatea lor”, a continuat Comănescu.

Ministrul propus pentru portofoliul Externelor a fost audiat în cadrul comisiilor aproape două ore.

UPDATE – Mihnea Motoc, desemnat ministru al Apărării, a fost avizat favorabil de comisiile de specialitate

Mihnea Motoc, ministru desemnat al Apărării Naționale, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor de apărare, ordine publică și siguranță ale celor două Camere ale Parlamentului, cu unanimitate de voturi.

Audierea sa a avut loc cu ușile închise. La finalul discuțiilor cu parlamentarii, Mihnea Motoc, până acum ambasador al României la Londra, a spus că s-a discutat foarte mult despre acordarea de sprijin financiar, respectiv alocarea a 2% din PIB pentru apărare.

„S-a discutat foarte mult de obiectivele de alocare bugetară, obiectivul ultim fiind acela de a trece la 2% alocare din PIB începând cu 2017, pentru următorii zece ani”, a declarat Mihnea Motoc.

Mihnea Motoc afirmat că este onorat de faptul că premierul desemnat Dacian Cioloș i-a încredințat potofoliul Apărării Naționale.

„Țin să transmit opiniei publice că principalul sentiment care mă încearcă este cel de extremă onoare pentru propunerea făcută de premierul desemnat, Dacian Cioloș, de a-mi încredința portofoliul Apărării Naționale, pentru că este instituția cu cea mai îndelungată tradiție și istorie, cu fapte de glorie și cota cea mai mare de încredere în rândul românilor. (…) Dincolo de o discuție foarte bună a rezultat un vot unanim care mă obligă și mă responsabilizează”, a declarat Mihnea Motoc, după audieri.

Mihnea Motoc a precizat că discuțiile s-au axat, în mod deosebit, pe contextul de securitate, unul care „ridică provocări și prezintă riscuri pentru România”. „Vorbim de amenințările de pe flancul estic, dar și de amenințările de la sud, dintre care unele, cum ar fi presiunea migratorie generată de stările de conflict, instabilitatea din zonă, afectează securitatea europeană și implicit pe cea a României”, a spus ministrul propus pentru portofoliul de la Apărare, precizând că a vorbit despre continuitate și previzibilitate în orientarea și funcționarea Ministerului Apărării, în diversele componente ce concură la aceasta – componenta legislativă, de sprijin financiar adecvat.

UPDATE – Petre Tobă, avizat favorabil în unanimitate

Petre Tobă a arătat la ieșirea de la audierea din Comisiile pentru Apărare, Siguranță și Ordine Publică că se simte onorat să fie prezent la ședință în postură de candidat pentru funcția de ministru al Internelor și a arătat că una dintre prioritățile lui este aceea de creștere a cadrului de siguranță a cetățeanului, mai ales în contextul european actual.

„A fost o audiere extrem de consistentă am avut foarte multe întrebări și sper că votul final a dovedit că răspunsurile mele au mulțumit pe domnii deputați și senatori. Îmi exprim speranța unei foarte bune colaborări cu comisiile pe ordine publică și sisuranță națională și bineînțeles un sprijin din partea acestora și bineînțeles de câte ori va fi nevoie voi fi în Parlament la cele două comisii”, a spus Tobă.

Întrebat care este principalul său obiectiv pentru MAI, Tobă a declarat: „Prioritatea numărul unu a Ministerului Afacerilor Interne va fi reprezentată de creșterea gradului de siguranță al cetățeanului și când spun acest lucru, este o temă extrem de actuală, vedem cu toții tot ceea ce se întâmplă în proximitatea României, vedem tot ceea ce se întâmplă în Europa și prin creșterea gradului de siguranță doresc să acopăr toate componentele ce însumează siguranța cetățeanului”.

Ministrul propus pentru portofoliul Internelor, Petre Tobă, a declarat luni, după audierea în Parlament, că va folosi coloane oficiale exact așa cum prevede legea, respectiv cu însoțire în situații de urgență, precizând că nu comentează acuzațiile aduse fostului ministru Gabriel Oprea.

Citește aici declarațiile lui Tobă pe această temă

Miniștrii lui Cioloș, „sesiune de pregătire” în vederea audierilor din Parlament

O parte a miniștrilor Cabinetului Cioloș au venit, luni dimineața, la Parlament, unde li s-a pus la dispoziție un birou, fiind pregătiți pentru procesul audierilor din comisiile de specialitate de către ministrul pentru Relația cu Parlamentul, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Având în vedere că marea majoritate a noilor miniștri nu au experiență politică, liderii din Parlament au decis să susțină cu aceștia o „sesiune de pregătire”, în care le va fi explicat procesul audierilor din comisiile de specialitate. Surse politice au declarat, pentru MEDIAFAX, că o problemă a noilor miniștri este că nu cunosc procedurile parlamentare, dar și că ar putea avea „emoții” în timpul audierilor.

Miniștrii lui Cioloș sunt pregătiți pentru audieri de către ministrul propus pentru relația cu Parlamentul, Ciprian Bucur, fost expert în cadrul Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

Sesiunea are loc într-un birou pe care conducerea Parlamentului l-a pus la dispoziția miniștrilor, lângă biroul președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, aceștia putându-l folosi pe tot parcursul zilei. La biroul lui Valeriu Zgonea a sosit, luni dimineața, și președintele PSD, Liviu Dragnea.

Audierile încep la ora 13.00 și vor dura, potrivit programului oficial, până la ora 21.00. Surse politice au declarat, pentru MEDIAFAX, că programul se poate prelungi, însă, până la ora 23.00, ultimul pe listă fiind ministrul desemnat al Culturii, Vlad Alexandrescu.

Potrivit regulamentului ședințelor comune ale celor două Camere, fiecare candidat pentru funcția de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în ședință comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competență a viitorului ministru.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcția de prim-ministru. Respectivele avize vor fi depuse la cele două birouri permanente care dispun difuzarea lor deputaților și senatorilor.

Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcția de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să mențină propunerea inițială.

Plenul celor două Camere a fost convocat marți, ora 10.00, când vor fi dezbătute lista și programul de guvernare și va fi dat votul de încredere al Legislativului.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: