Home / Social / Opinii – Bârladul a avut concurent la MasterChef. De n-ar mai fi fost din Bârlad!

Opinii – Bârladul a avut concurent la MasterChef. De n-ar mai fi fost din Bârlad!

de Simona MIHĂILĂ

simona-mihailaEdiția în derulare a emisiunii MasteChef, de la PRO TV, a avut un concurent de la Bârlad, un tânăr de 26 de ani, care, aseară, a părăsit concursul în urma unor gafe culinare pe care chef-ii nu i le-au iertat.

Plating-ul lui eșuat nu m-a preocupat decât până la un punct. Cel mai rău îmi pare că, prin plecarea lui din concurs, Bârladul și-a ratat șansa de a se face remarcat după mai bine de 600 de ani de la prima sa atestare documentară.

Iulian, căci așa îl cheamă pe tânărul concurent, a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a-și scoate urbea din conul de umbră în care l-a lăsat pleiada de no-name-uri care n-au fost în stare de nimic secole de-a rândul.

Concurentul Iulian a obținut primele aplauze frenetice nu atât pentru dish-ul lui, cât pentru momentul în care, în pasi de salsa, a deschis gura si le-a mărturisit, cu mult curaj celor câteva sute de mii de oameni care-l urmăreau, obârșiile modeste. Modeste și mult prea jenante pentru cinstea pe care el le-o făcea, aducându-le în prim planul opiniei publice: “Eu sunt din Bârlad. Bârlad este… un oraș, așa… de n-ar mai fi fost!”.

A râs în hohote asistența. Au râs și jurații. A râs și el la fel ca toată lumea! Păi cum să nu râzi când un tânăr așa de talentat își bate joc de orasul lui în timp ce dansează salsa?

Am sperat că lumea va uita de momentul acesta penibil și jignitor pentru toți bârlădenii care își iubesc orașul, așa cum este el, mic și neînsemnat.

Am sperat degeaba. Producătorii emisiunii au încununat eliminarea lui Iulian cu o bucată din înregistrarea momentului în care a intrat în concurs. Exact acela în care tânărul se rușina de orașul său, făcându-l de râs: “Eu sunt din Bârlad. Bârlad este… un oraș, asa… de n-ar mai fi fost!”.

Dragă Iulian, atunci când tu te plângeai țării întregi de nimicnicia orașului tău, Bârladul îi dăduse lumii pe Nicolae Tonitza, pe Marcel Guguianu, pe Alexandru Ioan Cuza, Victor Ion Popa sau Andreea Răducan. Avea deja o istorie consemnată în documente, in care Bârladul apare alături de numele lui Ștefan cel Mare, sau Petru Rareș. Și mai avea și tomuri întregi în care urbea aceasta apare cu majuscule în amintirile lăsate negru pe alb, de către “unii” precum Vlahuță, Ibrăileanu, Călinescu sau Enescu. Dar neamurile Sturza, Bibescu, Epureanu, Juvara îți spun ceva?

Eu, dacă aș fi avut talentul tău, dragă Iulian, le-aș fi spus juraților de la MasterChef următoarele lucruri: “Eu sunt din Bârlad. Bârladul este un oraș foarte vechi și greu încercat. Atât de trecut, dar mai ales de prezent. Căci mai avem încă multe străzi neasfaltate, fără canalizare, dar care, din fericire sunt locuite de oameni destoinici și talentați. Bârladul este orașul care l-a dat pe Guguianu, cel mai mare sculptor de după Brâncuși. Tatăl său a fost un cofetar atât de renumit în perioada interbelică, încât lumea îl pomeneste și astăzi. I-ați fi dat trofeul MasterChef fără să clipiți, fie și numai după prima prăjitură pe care i-ați fi gustat-o. Iar Tonitza, este unul dintre cei mai mari pictori din România. Atât de mare, încât e inutil să vă mai povestesc”.

Și, da, ar fi fost inutil să spui oricui cine au fost Tonitza, Cuza, V.I. Popa sau Andreea Răducan. Oameni mari, dragă Iulian, care nu s-au rușinat nicicând că sunt din Bârlad…

About Mihai Vasile

4 comments

  1. Bravo Iuliane 🙂 tot respectul pt tine. Cui nu’i convine sa mearga pe la Berlin la niste salamuri spalate sau pe la pui congelati la alte srl’uri . Ce plm e la Barlad ??? Istoria ? Ba fratilor , prezentul si viitorul conteaza pentru mine , pentru Iulian . Locuri de munca , respect , civilizatie ?! Unde ?? Avem gropi , coruptie , gunoaie si fasole cu carnati :))

  2. Puteti sa enumerati toti oamenii viteji din Bd pentru ultimile 2 milenii ca asta tot nu schimba ceva foarte important, pentru un om ca mine cel putin. Barladul este uitat de tara, in urma cu economia si cu oameni alcoolici si lenesi. Aici nu e cazul de cateva mere stricate in cos, ci dimpotriva, cateva mere bune intr-o mare de prostie.

    Istoria nu are sa schimbe cu nimic viitorul Barladului si mandria asta cu a fi din Barlad este de pe alte meleaguri, Cu ce sa ma mandresc de Barlad? Carciumi si biserici…slava domnului ca se iarta pacatele asa usor…doar cu o lingura de aghiasma si ceva post. Indreptati ura asta nedrept catre un om care a pus Barladul pe harta, in afara de stirile de la ora 5 cu crime si violuri. Poate va mustra constiinta ca atacati un tinar pentru lipsurile orasului si pacatele politicienilor.

  3. pai si pe tit cui il lasati?! ati uitat primul gospodar. rusinica!

  4. Marcel Guguianu,Elena Farago, Emil Palade , Alexandru Vlahuţă ,Vasile Pârvan, Gala Galaction , Constantin Chiriţă , Ion Hobana , …

x

Check Also

Prognoze sumbre: peste 5.000 de șomeri în privat, reduceri de personal și tăieri de salarii la bugetari

de Dănuț CIOBANU  Situația economică de la nivelul județului ...

AJPIS Vaslui va plăti indemnizația de sprijin pentru micile afaceri afectate de criza COVID-19

Începând de astăzi, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspectie ...

Echipamente de protecție și materiale dezinfectante, donate Spitalului Huși de episcopie

Episcopia Hușilor a donat spitalului municipal din localitate cantități ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: