Home / Invatamant / Probleme cu decontarea transportului în unele comune din județ

Probleme cu decontarea transportului în unele comune din județ

de Roxana NĂSTASĂ

Profesori care fac naveta în patru comune ale județului au reclamat că merg la serviciu pe banii lor, deși primăriile sunt obligate prin lege să le deconteze cheltuielile de transport. Sorin Țiplea, liderul Sindicatului Liber în Învățământ Vaslui, spune că sunt șanse serioase ca problema să ajungă în instanță, dacă nu va fi rezolvată.

Încă mai sunt profesori care merg să le predea elevilor de la sat pe banii lor. Deși decontarea navetei cadrelor didactice e obligatorie, în unele comune din județ, nu se respectă acest lucru. Potrivit lui Sorin Țiplea, liderul Sindicatului Liber în Învățământ Vaslui, probleme sunt în comunele Pungești, Oșești, Bogdana și Rebricea. Din fericire însă, nu e vorba de toți profesorii din aceste comune care fac naveta, ci doar anumite cazuri.

“Mai ales la Rebricea, nu știu cum să le dea banii pentru că legea nu este interpretată în mod corect. La Bogdana, de exemplu, o persoană face naveta de la Iași și merge Iași- Vaslui și apoi Vaslui-Bogdana. Ei i se decontează doar Vaslui- Bogdana, deși legea spune clar că trebuie decontat transportul de la domiciliu până la școală. Și la Oșești la fel. La Bogdana am vorbit cu directorul unității de învățământ, la celelalte am făcut adrese la conducere și așteptăm soluționarea problemelor. E vorba de interpretarea greșită la nivelul unităților de învățământ. Apoi urmează să vedem dacă la primării va fi totul bine, dacă nu îi vom acționa în judecată. Sperăm însă să nu fie cazul”, ne-a declarat liderul Sindicatului Liber în Învățământ Vaslui, Sorin Țiplea.

Reamintim că decontarea navetei profesorilor este obligatorie din luna august a acestui an. Fie că merg la școala unde predau cu mașina personală, cu trenul sau cu alte mijloace de transport în comun profesorii trebuie să-și primească banii de la autoritățile locale. În acest sens, au obligația să prezinte lunar instituției de învățământ în care își desfășoară activitatea documentele justificative pentru decont, însoțite de cererea tipizată pentru decontarea lunară a navetei. Decontarea cheltuielilor pentru naveta la și de la locul de muncă se face integral, în luna următoare depunerii documentelor justificative. Analizarea și verificarea legalității solicitărilor cade în sarcina consiliului de administrație al unității de învățământ. Tot în consiliul de administrație se aprobă, lunar, cererile solicitanților și se fundamentează necesarul lunar de finanțare, individual și pentru toate cadrele didactice din unitatea de învățământ. Directorul transmite necesarul de finanțat, sub formă de solicitare, primarului, respectiv președintelui consiliului județean, după caz, în termen de cinci zile lucrătoare de la încheierea lunii, în vederea efectuării plăților.

About Mihai Vasile

3 comments

  1. dezingormare pe toata linia
    cititi cu atentie, domnu Tiplea documentele oficiale
    iar sariti ca fata la maritat

  2. Adauga si Solesti

  3. Sunt si mai multe comune(scoli) în zona Barladului – Puiesti , Pogana , Iana,Popeni , Zorleni etc dar pe domnul Marinescu nu l-a interesat niciodată acest aspect , a tergiversat cat a putut de mult si multe comune au pierdut banii , intervenenind prescriptia si acum se plange ca nu mai are membri de sindicat.

x

Check Also

Județul Vaslui a primit 4,2 milioane de lei pentru programul “Cornul și laptele”

Județul Vaslui a primit 4,2 ...

Lecții de pian gratuite, la Școala de Arte din Bârlad, oferite de profesorul Mihail Manciu în memoria soției sale

Inițiativă lăudabilă! Mihail Manciu, profesor ...

Șefe de promoție din Bârlad, primite cu brațele deschise de universități de prestigiu

Alice Beatrice Giușcă, șefa promoției ...

%d blogeri au apreciat: