Home / Sanatate / Spitalul bârlădean sub asediul bețivilor!

Spitalul bârlădean sub asediul bețivilor!

de Răzvan CĂLIN

Medicii bârlădeni de la Urgențe s-au confruntat cu 10 cazuri de etilism în week-end-ul trecut. Numai un singur bârlădean a reușit performanța de a fi adus cu ambulanța la spital de patru ori în decurs de 24 de ore. Printre persoanele aduse la Urgențe în stare de ebrietate se numără și două femei și un minor de 16 ani. Cheltuielile legate de transportul cu ambulanța și tratamentul aplicat acestora la spital se ridică la aproape 20.000 de lei, bani suportați de la bugetul de stat pentru că toate cele 10 persoane nu au serviciu și, automat, nu sunt asigurate.

Pentru medicii care lucrează la Compartimentul Primire Urgențe (CPU) din cadrul spitalului bârlădean, dar și pentru echipajele Stației de Ambulanță din localitate, week-end-ul care tocmai s-a încheiat a stat sub semnul lui Bachus. Și asta pentru că în decurs de doar două zile la Spitalul municipal de urgență ”Elena Beldiman” au fost aduse cu ambulanța nu mai puțin de 10 persoane care erau în stare de ebrietate. Vorbim aici atât de bărbați, cât și de femei, inclusiv un minor în vârstă de 16 ani, atât din Bârlad, cât și din comunele limitrofe. Trist este că nici unul dintre aceștia nu are serviciu, nu este asigurat, ceea ce înseamnă că toate costurile pe care le-au implicat asistența medicală și transportul să fie suportate în întregime de la bugetul de stat, adică din buzunarele contribuabililor de bună credință.

Record absolut: s-a îmbătat și s-a ”trezit” de patru ori într-o singură zi!

betiv-stradaPutem spune că week-end-ul trecut, medicii bârlădeni (atât din spital, cât și cei de pe ambulanțe) au fost asaltați de bețivi. De departe, cel mai spectaculos (și totodată stresant pentru cadrele medicale) caz a fost cel al bârlădeanului Vasilică M., în vârstă de 26 de ani. Acesta, deși aflat în plină tinerețe (cum ar spune unii, numai bun de muncă), nu are nici o slujbă, trăind pe spinarea părinților. Cu toate că este încă la o vârstă fragedă, tânărul este deja un jucător la categoria grea în materie de alcoolism. Tot el este deținătorul unui record absolut: a reușit performanța de a se îmbăta într-un asemenea hal încât a fost adus la spital de patru ori în decurs de numai 24 de ore.

”Pe data 14 noiembrie (sâmbătă), a fost adus cu ambulanța la noi în spital, la ora 16. După ce a beneficiat de îngrijirile și tratamentul de rigoare a plecat din spital, nefiind necesară internarea sa. Însă, a doua zi dimineață, chiar la ora 7, a fost adus din nou în aceeași stare, după care de încă două ori, la orele 12 și 17. Practic, ultimele trei «vizite» la spital le-a făcut din cinci în cinci ore și de fiecare dată a fost diagnosticat cu etilism acut, fiind într-o evidentă stare de ebrietate”, ne-a declarat Adrian Gheorghiu, purtătorul de cuvânt al Spitalului ”Elena Beldiman” Bârlad.

Practic, omul a început să chefuiască de sâmbătă și a ținut-o într-o veselie până duminică seara. În tot acest timp, cum se spune în popor, a fost băutor fruntaș, reușind performanța de a se îmbăta (și trezi, în același timp) de patru ori în decurs de numai 24 de ore. Din cele patru plimbări cu ambulanța, individul a fost transportat o ”tură” și cu un echipaj SMURD de la Detașamentul de Pompieri Militari Bârlad. Probabil se plictisiseră și cei de la Ambulanța Bârlad de mutra lui și l-au pasat colegilor pompieri, așa de divertisment. După ultima ”cursă” cu ambulanța, individul a fost transferat și internat în Secția de psihiatrie a spitalului din Bârlad. Poate acolo se va reuși să-l scape de acest viciu.

Și femeile trag serios la măsea!

Un alt bețiv performer este un bărbat în vârstă de 51 de ani, din comuna Pochidia, care a fost adus la spitalul bârlădean de două ori, la un interval de vreo cinci ore. Prima oară, ambulanța l-a adus la Bârlad duminică, 15 noiembrie, la ora 21, ”afumat” zdravăn. După ce i s-a aplicat tratamentul de rigoare, bărbatul a plecat acasă. Se pare însă că individul, profitând de faptul că a fost ”revigorat” de medicii bârlădeni și-a zis că n-ar strica să continue ”spectacolul”. ”Show”-ul a fost fulminant, stropit din belșug cu alcool (că tot îl ”resetaseră” medicii bârlădeni”) și pe la ora 2 iar s-a dat alarma la Ambulanța Bârlad: ”Veniți de-l luați că iar e mort…de beat!”.

Printre cazurile din week-end s-au numărat și două femei, că doar au aceleași drepturi (și după cum se vede și aceleași apucături) ca bărbații. Sâmbătă, 14 noiembrie, o femeie din Bârlad în vârstă de 36 de ani, a fost adusă la ora 14.30 la spitalul bârlădean, pentru ca a doua zi, la ora 17, o alta de 49 de ani, din satul Buda, comuna Alexandru Vlahuță, să ajungă la Urgențe din aceleași motive: consumul exagerat de alcool. Trist este că printre cele 10 cazuri din week-end s-a numărat și un băiat în vârstă de doar 16 ani, din comuna Ivești, adus la spital duminică, 15 noiembrie, la ora 18.

Zeci de mii de lei risipiți pe tratarea bețivilor!

Deloc de neglijat este aspectul financiar sau mai bine zis gaura pe care o provoacă în bugetul de stat astfel de cazuri. La un calcul sumar, numai pentru cele 10 cazuri de etilism din week-end-ul trecut s-au cheltuit pe puțin 20.000 de lei.

”Costurile legate de tratamentul și investigațiile medicale de care au beneficiat acești oameni este cuprins între 1.000 de lei și 1.500 de lei. Unii au venit cu diferite probleme conexe, cum ar fi mici traumatisme și atunci procedurile devin mai complexe. Iar toate acestea costă bani, bineînțeles”, ne-a mai spus Gheorghiu.

La acestea mai trebuie adăugate costurile pe care le implică asistența medicală și transportul cu ambulanța. Potrivit spuselor Aurei Popa, șefa Serviciului de Ambulanță al Județului Vaslui, vorbim și în acest caz de costuri însemnate: ”Pentru fiecare cursă, se poate vorbi de niște cheltuieli cuprinse între 400 lei și 500 de lei. Din păcate, trebuie să ne gândim și la un alt aspect mult mai neplăcut și mai dureros decât cel al banilor risipiți pe asemenea intervenții. Uneori, ești nevoit să mergi la un caz cu persoană în stare de ebrietate și ulterior să îți apară un alt caz de infarct miocardic să spunem. Și să constați că nu ai mașină care s-o trimiți la bolnavul cu infarct pentru că ești ocupat cu cazurile de etilism. Și poate să-ți moară omul din cauza infarctului. Atunci, pierderile cauzate de alcoolici se contabilizează în vieți omenești, din păcate”.

Toate aceste costuri, din nefericire, sunt suportate tot de contribuabilii de bună credință deoarece toți cei 10 indivizi nu au serviciu și, automat, nu sunt asigurați. Prin urmare, gaura pe care o aduc bugetului de stat trebuie astupată tot de toți cei care muncesc. Trist, dar adevărat!

de Răzvan CĂLIN Medicii bârlădeni de la Urgențe s-au confruntat cu 10 cazuri de etilism în week-end-ul trecut. Numai un singur bârlădean a reușit performanța de a fi adus cu ambulanța la spital de patru ori în decurs de 24 de ore. Printre persoanele aduse la Urgențe în stare de ebrietate se numără și două femei și un minor de 16 ani. Cheltuielile legate de transportul cu ambulanța și tratamentul aplicat acestora la spital se ridică la aproape 20.000 de lei, bani suportați de la bugetul de stat pentru că toate cele 10 persoane nu au serviciu și, automat, nu…

Review Overview

About Razvan Calin

x

Check Also

Au venit primele doze de vaccin antigripal. Deocamdată, este imunizat personalul de la UPU, SAJ și ATI

Primele 1.250 de doze de ...

Trombostopul ar putea apărea în farmaciile din Bârlad zilele acestea

Vești bune pentru pacienții din ...

Tânără de 20 de ani, luată cu ambulanța din Autogara Vaslui, după ce i s-a făcut rău în timp ce aștepta autobuzul spre casă

O tânără de 20 de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: