Home / Social / Zeci de amenzi date de Garda de Mediu

Zeci de amenzi date de Garda de Mediu

de Roxana NĂSTASĂ

Comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Vaslui au efectuat în acest an mai multe controale planificate și neplanificate la persoane fizice și juridice care desfășoară activități ce ar putea afecta mediul înconjurător, aplicând amenzi uriașe pentru neregulile constatate. De asemenea, au existat numeroși cetățeni care au depus sesizări privind anumite probleme de mediu, însă peste 20% dintre ele nu s-au confirmat.

Amenzile și sesizările privind problemele de mediu nu sunt nelipsite la Vaslui. Potrivit reprezentanților Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Vaslui, avertismentele și amenzile sunt tot mai multe, la fel și sesizările, care o mare parte nu se confirmă. Abandonarea deșeurilor este principala problemă care îi macină pe mulți dintre vasluieni, motiv pentru care depun sesizări.

Așa se face că în acest an, pentru nereguli, au fost aplicate nu mai puțin de 35 avertismente și 56 amenzi contravenționale în valoare totală de 385.000 lei, amenzile fiind cuprinse între 1.000 lei  și 60.000 lei. Faptele contravenționale pentru care au fost aplicate amenzi cuprind o plajă legislativă largă, între care: nerespectarea prevederilor legale în domeniul gestionării deșeurilor (35 amenzi în valoare totală de 142.000 lei), nerespectarea măsurilor impuse și/sau nedeținerea actelor de reglementare (6 amenzi , nedepunerea de declarații la fondul pentru mediu (9 amenzi) sau arderea deșeurilor (5 amenzi )”.

De asemenea, în anul 2015, la nivelul Comisariatului Județean Vaslui al Gărzii Naționale de Mediu au fost înregistrate 103 sesizări vizând diverse probleme precum: abandonare sau gestionare defectuoasă a deșeurilor, zgomot, disconfort produs de creșterea animalelor, evacuări de ape uzate, tăieri de arbori și distrugere de spații verzi, poluarea aerului, funcționare fără acte de reglementare și utilizare de substanțe periculoase. Cele mai multe sesizări au vizat disconfortul cauzat de depozitarea necorespunzătoare sau abandonarea deșeurilor, fiind problema pe care au întâmpinat-o cei mai mulți vasluieni. Cu toate că Garda Națională de Mediu dă curs tuturor sesizărilor din aria de competență legală, alocând resurse umane și materiale pentru verificarea aspectelor reclamate de cetățeni,  la nivelul Comisariatului Județean Vaslui statistica internă arată că 22% din reclamații nu se confirmă.

“Pentru perioada care urmează, obiectivele pe care Comisariatului Județean Vaslui al Gărzii Naționale de Mediu le are în vedere sunt urmărirea finalizării acțiunii de închidere a fostelor depozite de deșeuri ce deserveau centrele urbane (Bârlad, Vaslui, Huși și Negrești), responsabilizarea autorităților administrației publice locale din mediul rural pentru implicarea în procesul de colectare, transport, valorificare și/sau eliminare a deșeurilor generate pe raza administrativ-teritorială de competență, creșterea gradului de colectare selectivă a deșeurilor prestată de operatorii de salubritate și diminuarea zonelor cu abandonări de deșeuri, reglementarea din punct de vedere al protecției mediului a cât mai multor agenți economici cu activitate specifică domeniului agricol, astfel încât să se eficientizeze gestionarea substanțelor și preparatelor periculoase, precum și managementul deșeurilor de ambalaje provenite de la acestea. Ne propunem, de asemenea, respectarea Codului de bune practici în agricultură, în special în ce privește gestionarea gunoiului de grajd, atât în fermele de animale, cât și la nivelul gospodăriilor individuale (utilizarea ca fertilizant după compostare), precum și gestionarea îngrășămintelor chimice în vederea reducerii aportului de nitrați în apa freatică și diseminarea legislației de mediu în rândul populației județului Vaslui, mai ales la nivelul școlilor și unităților de învățământ”, ne-a declarat comisarul șef al Gărzii de Mediu Vaslui, Cristian Laic.

de Roxana NĂSTASĂ Comisarii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Vaslui au efectuat în acest an mai multe controale planificate și neplanificate la persoane fizice și juridice care desfășoară activități ce ar putea afecta mediul înconjurător, aplicând amenzi uriașe pentru neregulile constatate. De asemenea, au existat numeroși cetățeni care au depus sesizări privind anumite probleme de mediu, însă peste 20% dintre ele nu s-au confirmat. Amenzile și sesizările privind problemele de mediu nu sunt nelipsite la Vaslui. Potrivit reprezentanților Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Vaslui, avertismentele și amenzile sunt tot mai multe, la fel și sesizările,…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Eveniment dedicat Revoluției din Decembrie 1989 la Muzeul Județean Vaslui

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” ...

Concertul-surpriză oferit bârlădenilor de Muzeul „Vasile Pârvan”, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă

Muzeul „Vasile Pârvan” oferă publicului ...

Accident în lanț, în care au fost implicate patru mașini, pe E 581, după ce o șoferiță a intrat într-o depășire ilegală

Patru mașini au fost implicate ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: