Home / National / Legea votului prin corespondență a fost PROMULGATĂ de președintele Klaus Iohannis

Legea votului prin corespondență a fost PROMULGATĂ de președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea votului prin corespondență, Administrația Prezidențială precizând că acest “act normativ este unul așteptat de întreaga societate și asigură premisele respectării dreptului fundamental la vot pentru toți românii”. 

Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru promulgarea Legii privind votul prin corespondență, precum și modificarea și completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.

“Legea votului prin corespondență a fost un obiectiv pe care președintele Klaus Iohannis și l-a asumat încă de la începutul mandatului. Acest act normativ este unul așteptat de întreaga societate și asigură premisele respectării dreptului fundamental la vot pentru toți românii, oriunde s-ar afla ei în lume”, se arată într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

CC: Legea votului prin corespondență asigură caracterul secret al votului și alegeri corecte 

Legea votului prin corespondență asigură caracterul corect al alegerilor, precum și caracterul direct, secret și liber exprimat al votului, se arată în motivarea deciziei Curții Constituționale privind actul normativ care urmează să fie promulgat de președintele Iohannis.

“Curtea constată că legiuitorul, prin reglementarea votului prin corespondență, a păstrat un just echilibru între exigența asigurării universalității votului, pe de o parte, și a caracterului liber și corect al alegerilor, precum și a caracterului direct, secret și liber exprimat al votului, pe de altă parte”, se arată în motivarea deciziei de miercuri a Curții Constituționale prin care judecătorii au respins obiecțiile de neconstituționalitate înaintate de parlamentarii UDMR și ALDE.

Una dintre prevederile contestate se referea la faptul că  legea nu garantează corectitudinea votului prin corespondență, întrucât toți alegătorii din diaspora sunt trecuți pe o listă nepermanentă ce are, practic, un caracter provizoriu, întrucât numărul alegătorilor fluctuează de la scrutin la scrutin în funcție de un factor subiectiv: dorința persoanei de a vota prin corespondență, iar numărul birourilor electorale pentru votul prin corespondență nu este fix spre deosebire de secțiile de votare din țară. Judecătorii Curții Constituționale au considerat că aceste critici sunt neîntemeiate întrucât legea prevede obligația cetățeanului cu domiciliul sau reședința în străinătate de a se înscrie în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență printr-o cerere depusă în acest sens începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegerile parlamentare și până la data expirării a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale.

De asemenea, misiunile diplomatice și oficiile consulare verifică cererea depusă și înscriu această opțiune în Registrul electoral în termenul prevăzut de art.5 alin.(1) din lege. După expirarea acestui termen, cetățeanul poate verifica on-line înscrierea sa în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență. Astfel, judecătorii CC precizează că procedura de înscriere în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență este una transparentă, cetățeanul având dreptul atât de a solicita înscrierea, cât și de a verifica dacă această operațiune a fost realizată.

Autoritatea care înscrie datele cetățeanului în Registrul electoral va confrunta datele furnizate de acesta cu datele deja existente în registru. Astfel, înscrierea se realizează de către și sub controlul statului — misiunea diplomatică/oficiul consular corespunzător, dublat de dreptul alegătorului de a verifica, în mod direct, corectitudinea datelor înscrise.

O altă obiecție de neconstituționalitate ridicată de autorii sesizării se referea la votarea propriu-zisă și transmiterea buletinului de vot prin corespondență. Legea impune anumite cerințe în sarcina alegătorului cu privire la modul concret de votare, având în vedere specificul votului prin corespondență, și, de asemenea, impune obligația ca alegătorul să se asigure că livrarea plicului exterior se va face până cu 3 zile înaintea datei votării, inclusiv, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondență – cu alte cuvinte până în ziua de joi ora 24,00 din săptămâna în care au
loc alegerile.

În aceste condiții, judectării CC apreciază că livrarea plicului exterior într-un termen de trei zile inclusiv înainte de data alegerilor este o garanție a desfășurării corecte a alegerilor, evitându-se exprimarea votului de către alegător de două ori.

Referitor la obiecțiile privind faptul că cetățenii români cu domiciliul sau reședința din străinătate care doresc să voteze prin corespondență au alte drepturi decât cetățenii români cu domiciliul sau reședința în țară, întrucât primii își pot trimite plicurile cuprinzând voturile lor indiferent de locul în care se află în momentul alegerilor, spre deosebire de românii din țară, Curtea reține că tratamentul juridic diferențiat de care se bucură cele două categorii de cetățeni nu încalcă Legea fundamentală și se datorează unor situații obiective.

“Criteriul domiciliului în țară/străinătate este unul obiectiv și rezonabil pentru aplicarea unui asemenea tratament juridic. Astfel, se reține că în străinătate fiind organizate mai puține secții de votare pot exista dificultăți insurmontabile pentru alegători atât sub aspectul numărului acestora raportat la numărul secțiilor de votare, cât și sub aspectul distanțelor și al dispersiei teritoriale a alegătorilor/secțiilor de votare. În schimb, în țară, pentru a surmonta unele dificultăți specifice în exercitarea dreptului de vot, legiuitorul a pus la dispoziția alegătorilor o altă modalitate specifică de vot care nu presupune prezența fizică a acestora la secția de votare; această modalitate de votare vizează cetățenii cu drept de vot care nu se pot deplasa la sediul secției de votare din cauză de boală sau invaliditate în privința cărora se poate utiliza o urnă specială pentru exercitarea dreptului de vot”, se arată în motivarea CC.

Judecătorii Curții mai precizează că legea facilitează dreptul de vot al cetățenilor români cu domiciliul/reședința în străinătate și respectă și termenul pentru modificarea legislației electorale. “(…) aceasta a fost adoptată la 28 octombrie 2015, respectându-se, astfel, exigența constituțională de a nu se aduce modificări cadrului electoral cu mai puțin de un an înainte de data alegerilor. Într-adevăr, legea analizată aduce o modificare de substanță în ceea ce privește exercitarea dreptului de vot, respectiv introduce sistemul votului prin corespondență, sistem care nu a mai fost aplicat
în cadrul sistemului constituțional stabilit în anul 1991. De aceea, ea a trebuit adoptată cu cel puțin 1 an înainte de data alegerilor. Motivațiile care au stat la baza adoptării acestei legi nu se constituie în impedimente de natură să ducă la neaplicarea votului prin corespondență la alegerile parlamentare la termen din anul 2016”, se mai menționează în motivare.

Curtea Constituțională mai arată că o astfel de lege era necesară. “Este indubitabil că, după aderarea la Uniunea Europeană, în privința libertății de mișcare s-au produs mutații fundamentale, astfel
încât o mare parte a electoratului își are domiciliul/reședința în străinătate, ceea ce, în planul respectării exigențelor constituționale referitoare la alegerea Camerei Deputaților și Senatului, impune legiuitorului obligația de a reglementa modalități de vot care să se adapteze situației prezente. A refuza legiuitorului o atare competență ar echivala cu negarea evoluțiilor anterior menționate și cu limitarea modalităților de vot, acestea din urmă rămânând tributare unor realități apuse/depășite”, susțin magistrații CC.

Legea a fost adoptată pe 28 octombrie de Camera Deputaților, for decizional, și prevede introducerea votului prin corespondență pentru românii din diaspora la alegerile parlamentare.

Sursa: mediafax.ro

Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi legea votului prin corespondență, Administrația Prezidențială precizând că acest "act normativ este unul așteptat de întreaga societate și asigură premisele respectării dreptului fundamental la vot pentru toți românii".  Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru promulgarea Legii privind votul prin corespondență, precum și modificarea și completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente. "Legea votului prin corespondență a fost un obiectiv pe care președintele Klaus Iohannis și l-a asumat încă de la începutul mandatului. Acest act normativ este unul așteptat de întreaga…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Primele declarații ale managerului militar al Spitalului Județean Deva: „Spitalul nu este transformat într-o cazarmă”

Locotenent-colonel medic Constantin Vlase, comandantul Spitalului Judeţean Deva, a ...

O familie din Alba, amendată pentru că nu a trecut ora pe declarația pe propria răspundere. Reacția poliției

Doi soţi din Aiud au fost amendaţi cu câte ...

Ce prevede Ordonanța Militară nr. 8. Se interzic exporturile de cereale. Ministerele și primăriile vor asigura cazare și masă pentru cadrele medicale

Ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela a prezentat, joi noaptea, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: