Google+
Home » Sanatate » Bebeluși abandonați de cele care se autointitulează mame

Bebeluși abandonați de cele care se autointitulează mame

Un număr 29 nou-născuți au fost abandonați, în primele nouă luni ale acestui an, în cele trei spitale vasluiene, în principal din cauza sărăciei invocată de către mamele copiilor, a lipsei condițiilor de locuit pentru bebeluși și a numărului mare de copii pe care mamele îi are deja în întreținere.

Cele trei maternități din județul Vaslui au înregistrat, de la începutul acestui an, 29 de cazuri de abandon la naștere, pe fondul imposibilităților financiare ale mamelor sau părinților de a-și crește copii în familie. În aceste condiții, conducerile spitalelor au solicitat intervenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui în vederea instituirii unor măsuri speciale de protecție pentru cei 29 de bebeluși la care mamele lor au renunțat pe propria răspundere.
„De regulă, motivele care stau la baza solicitării instituirii unei măsuri de protecție specială imediat după nașterea copilului sunt lipsa condițiilor de locuit pentru copilul nou-născut, a insuficienței resurselor materiale și financiare sau a numărul mare de copii pe care îi aveau deja în întreținere. În cazul mamelor minore, la baza apariției abandonului stau lipsa educației și a resurselor financiare, inexistența colaborării între parteneri și chiar lipsa educației sexuale sau a instruirii în vederea asumării rolului de mamă”, a declarat purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui, Irina Cîmpeanu.
Din cele 29 de cazuri de abandon la naștere, cele mai multe, respectiv 17, au fost la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, șapte la Spitalul de Urgență Bârlad și cinci la maternitatea din Huși.
Un număr de 23 bebeluși au ajuns în grija asistenților maternali profesioniști, unul la rude de până la gradul patru și trei la alte familii. De asemenea, doi dintre nou-născuți au fost preluați în centre maternale pana la găsirea unor soluții de către autoritățile statului. (Ionuț PREDA)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: