Home » Justitie » Incredibil: Traficant de droguri de mare risc, iertat de judecătorii vasluieni

Incredibil: Traficant de droguri de mare risc, iertat de judecătorii vasluieni

de Marian MOCANU

Un tânăr moldovean, prins în timp ce încerca să introducă în țară droguri de mare risc, a primit o pedeapsă foarte ușoară în raport cu gravitatea faptei. Pentru că avea la el 22,5 grame de amfetamină și peste un litru de soluție cu aceeași substanță, în plus, din analize, rezultând că anterior a consumat cocaină, tânărul de 25 de ani Andrei Breahnă a primit doar un avertisment! Judecătorii au fost de acord cu schimbarea încadrării juridice a infracțiunii comise, din „introducere în țară și deținere de droguri de mare risc” în „deținere de droguri de mare risc pentru consum propriu”.

În luna mai a acestui an, Andrei Breahnă, un tânăr moldovean în vârstă de 25 de ani, a fost surprins în Vama Albița, la controlul de frontieră, având în bagaje droguri. Acesta încerca să intre în România la volanul unui autoturism, având alți doi prieteni drept pasageri. Unul dintre aceștia, Grigore Pleșca, era dat în consemn la frontieră, pe numele său fiind emis un mandat european de arestare. În consecință, polițiștii de frontieră au procedat la un control amănunțit al vehicolului și a bagajelor. Într-o geantă, pe care Breahnă a declarat că i-ar aparține, a fost găsit un plic conținând 20,36 grame de amfetamină, substanță care a fost găsită și în buzunarele tânărului șofer, învelită în folii de aluminiu. În vehicol a mai fost găsit 1,25 litri de soluție conținând acecași substanță, aparținând lui Grigore Pleșca, acesta declarând polițiștilor că în sticlă se află o substanță pentru uz stomatologic preparat de soția sa.

Polițiștii au bănuit atunci că Breahnă ar fi avut mai multe droguri asupra sa și, în încercarea de a scăpa de ele, le-a pus în sticla vecinului. Acest lucru a fost posibil pentru că el a rămas un timp singur în mașină, la întoarcere, polițiștii găsindu-l pe bancheta din spate. Un al doilea pasager din vehicul le-a declarat polițiștilor că știa de faptul că Breahnă este consumator de droguri. Mai mult decât atât, la analizele biologice făcute, a reieșit că tânărul moldovean ar fi consumat anterior cocaină.

Andrei Breahnă a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de introducere în țară de droguri de mare risc și deținere de droguri de mare risc, acuzații pentru care risca ani grei de închisoare. După cinci luni de judecată, timp în care au fost date mai multe amânări din diverse motive, judecătorii au dat ieri sentința în acest caz. Decizia judecătorilor de la Tribunalul Vaslui a fost una cel puțin surprinzătoare, aceștia schimbând, odată cu pronunțarea sentinței, încadrarea faptelor pentru care tânărul moldovean fusese trimis în judecată. Astfel, Andrei Breahnă a rămas doar cu o acuzație de deținere de droguri de mare risc pentru consum propriu! În consecință, el s-a ales doar cu un avertisment, și obligația de a achita cheltuielile judiciare în sumă de 3.000 lei! Judecătorii au renunțat la aplicarea altei pedepse, invocând un articol de lege privind legea penală mai favorabilă în cazul unei infracțiuni de gravitate redusă. În fapt, este posibil ca sentința să se fi dat în urma unui acord prealabil încheiat cu procurorii de tânărul consumator de droguri, care, poate, a desconspirat o întreagă rețea de traficanți.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: