Home » Social » Mămăligi mai mici și mai puține, anul acesta
Gigel Crudu, directorul Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Vaslui

Mămăligi mai mici și mai puține, anul acesta

de Marian MOCANU

Agricultorii vasluieni au terminat culesul culturilor de primăvară, cu excepția culturii de sorg, care a mai rămas de strâns de pe 548 ha. Din păcate, din cauza secetei, producția obținută a fost la jumătate față de anul trecut. Fermierii sunt în grafic și cu celelalte lucrări agricole, arăturile fiind efectuate deja pe 70% din suprafața programată.

În urma centralizării la nivelul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui a informațiilor furnizate de producătorii agricoli din județ, s-a încheiat recoltatul culturilor agricole înființate în această primăvară. Excepție face cultura de sorg, care care urmează să fie recoltat de pe 548 ha. Porumbul a fost în acest an cea mai importantă cultură din punct de vedere a suprafeței ocupate, fiind cultivat pe 103.661 ha, din totalul de 291.040 ha suprafață arabilă a județului. Lipsa precipitațiilor din vara și toamna acestui an și-a pus serios amprenta asupra producției la această cultură. Agricultorii au obținut în acest an, în medie, doar 2.350 kg/ha, cu 45% mai puțin față de anul trecut. Aceeași producție slabă s-a obținut și la floarea soarelui, a doua cultură ca importanță, cultivată pe o suprafață de 53.671 ha. Astfel, față de anul trecut, când s-a obținut o producție medie de 2.106 kg/ha, în acest an producția obținută a fost de doar 1.320 kg/ha.

Și alte culturi au fost dijmuite de secetă, fiind obținute producții medii de 930 kg/ha la soia, 35 to/ha – sfeclă de zahăr, sau 2.720 kg/ha la sorg. „Producțiile medii din anul agricol 2014 – 2015 au fost mai mici din cauza secetei care s-a manifestat pe teritoriul județului în perioada aprilie – septembrie, când s-au înregistrat deficite foarte mari de precipitații, asociate cu temperaturi extrem de ridicate, împiedicând astfel procesele de creștere și dezvoltare a plantelor”, a declarat ing. Gigel Crudu, directorul executiv al DAJ Vaslui.

În sectorul viticol, producțiile obținute în această toamnă au fost de 5.000kg/ha la strugurii de masă și de 6.517 kg/ha la strugurii de vin. În ceea ce privește plantațiile pomicole, informațiile privind producțiile din acest an vor fi obținute în cursul lunii decembrie, odată cu raportarea de către primării a datelor statistice privind suprafața recoltată și producțiile obținute în acest an agricol de către producătorii vasluieni.

Chiar dacă recoltatul s-a încheiat, munca agricultorilor continuă, cu lucrările de pregătire a noului an agricol. Anul trecut, din cauza lipsei precipitațiilor  nu puteau fi executate arăturile de toamnă, această lucrare fiind prelungită până în a doua jumătate a lunii decembrie.

În acest an, la data de 23 noiembrie, arăturile de toamnă s-au executat deja pe mai mult de 200.000 ha, circa 70% din suprafața arabilă a județului. În ceea ce privesc însămânțările de toamnă, până la aceeași dată acestea s-au efectuat pe o suprafață totală de 79.596 hectare. Au fost însămânțate până acum 57.250 ha cu grâu, 17.767 ha cu rapiță, 200 ha cu triticale, 2.838 ha cu orz, 620 ha cu legume, 495 ha cu plante de nutreț, alte 430 hectare fiind însămânțate cu plante pentru semințe. Agricultorii speră la o toamnă și o iarnă bogată în precipitații, pentru o recoltă mai bună anul viitor.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: