Google+
Home » Invatamant » ”Aproape de tine!”

”Aproape de tine!”

de Răzvan CĂLIN

Este titlul unui proiect derulat la Colegiul Tehnic ”Al. I. Cuza” Bârlad, axat pe problematica elevilor ai căror părinți sunt plecați la muncă peste hotare.

Colegiul Tehnic ”Al. I. Cuza” (fostul Liceu Industrial) Bârlad numără în momentul de față nu mai puțin de 150 de elevi ai căror părinți sunt plecați la muncă peste hotare, ceea ce înseamnă aproape jumătate din totalul elevilor înscriși la această instituție. Impactul psiho-emoțional negativ pe care această stare de lucruri îl are asupra acestor adolescenți este unul deloc de neglijat. Tocmai de aceea, cadrele didactice de la acest liceu au demarat recent un proiect care vizează ajutorarea elevilor aflați în această situație. Sub titlul ”Aproape de tine!”, proiectul este realizat în parteneriat cu Poliția Bârlad, Detașamentul 3 Jandarmi Bârlad, Complexul de Servicii Comunitare nr. 2, Asociația pentru Sănătate, Educație și Familie, Asociația ”Cuza”, CARP ”Elena Cuza” Bârlad, Școala gimnazială ”Principesa Elena Bibescu” și Consiliul Reprezentativ al Părinților din cadrul acestui liceu.

”Instabilitatea socio-economică din România după 1989 a determinat plecarea multor părinți români în străinătate pentru a-și asigura condiții mai bune de viață. Ne confruntăm în școală cu problema elevilor lăsați în grija unui părinte sau a rudelor care nu le pot oferi dragostea de care au nevoie, sfaturi sau sprijin. Din cauza lipsei de atenție, atât de necesară la vârsta lor, foarte mulți dintre ei sunt violenți, retrași și introvertiți, cu rezultate scăzute la învățătură. În cadrul școlii noastre, în anul școlar 2015-2016, sunt 5 elevi remigrați (care au plecat cu părinții peste hotare, dar fiindcă nu s-au putut adapta mediului din țara respectivă, au fost nevoiți să se întoarcă acasă, n.r.), 150 elevi cu părinții plecați la muncă în străinătate, din care 68 elevi sunt rămași acasă cu tatăl, 57 elevi stau cu mama, iar 25 elevi au ambii părinți plecați, fiind lăsați în grija unei rude. Deși motivațiile aduse de părinți sunt cel mai adesea în legătură cu crearea unor condiții de viață mai bune copiilor, realitatea oferă adevăratul tablou al fenomenului: copii neglijați, lipsiți de afectivitate, copleșiți de responsabilități care depășesc nivelul lor de maturizare bio-psiho-socială. Ne dorim implicarea acestor elevi în acest proiect de socializare tocmai pentru a ameliora problemele de dezvoltare cu care se confruntă, precum și pentru ntegrarea lor școlare și socială optimă. Aceștia pot fi ajutați să înțeleagă plecarea părinților, prevenindu-se astfel situațiile de eșec școlar, abandon școlar, refugiul în băuturi alcoolice, droguri, jocuri de noroc, implicarea copiilor în activități ilicite ale bandelor de cartier, instalarea și dezvoltarea unor potențiale tulburări psihice”, ne-a declarat Mihaela Ghețău, purtătorul de cuvânt al Colegiului ”Al. I. Cuza”.

Pe parcursul proiectului, care se va derula până în luna februarie a anului viitor, vor fi derulate diverse activități menite să ajute elevii aflați în această situație. Organizatorii își propun ca la finalul acestui proiect, absenteismului școlar al elevilor vizați cu 50 %. Totodată, va fi lansată și o revistă a liceului, intitulată ”Aproape de tine” și care își propune să fie un instrument de real sprijin pentru elevii vizați.

 

Comments

comments

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: