Google+
Home » Social » Educație pentru o viață sănătoasă și un trai decent!

Educație pentru o viață sănătoasă și un trai decent!

de Răzvan CĂLIN

40 de copii din satul Băltățeni, comuna Băcani, au fost incluși într-un proiect umanitar derulat de Asociația ”Myosotis” Bârlad.

În perioada septembrie – noiembrie, Asociația umanitară ”Myosotis” din Bârlad a derulat o primă etapă dintr-un proiect axat pe sprijinirea unui grup de 40 de copii preșcolari și școlari din satul Băltățeni, comuna Băcani. Intitulat ”Un pas către viitor!”, proiectul își propune să ofere copiilor din această pauperă comunitate rurală oportunitatea de a deprinde cât mai bine anumite bune practici care îi vor ajuta să se dezvolte armonios.

”Este vorba despre ședințe cu caracter educativ pe care voluntarii noștri le-au susținut cu acești copii din Băltățeni. Au fost activități dinamice care au abordat în manieră ludică și interactivă o tematică vastă, deosebit de relevantă pentru problemele cu care se confruntă comunitățile rurale din județul nostru: mediul înconjurător, alimentația sănătoasă, igienă orală, educația pentru prevenirea accidentelor, educația rutieră, igiena individuală, sănătatea minții, rolul activităților sportive în viața sănătoasă, obiceiuri asociate unui stil de viață sănătos. La întâlnirea cu copiii beneficiari, voluntarii au venit cu un bagaj bogat de metode de lucru specifice educației non-formale, care au plasat copiii în situații de învățare dintre cele mai inedite, cu impact remarcabil. În abordarea tematicii «alimentație sănătoasă», copiii au pregătit o campanie de informare adresată locuitorilor satului Băltățeni: au împărțit alimente sănătoase și pliante tematice, au discutat cu oameni din sat pe tema campaniei. Un medic stomatolog a venit la Băltățeni și a discutat cu copiii despre igiena orală, răspunzând cu răbdare și profesionalism tuturor întrebărilor pe care copiii le-au avut pe acest subiect. Pentru abordarea temeinică a tematicilor de educație rutieră, educație pentru prevenirea accidentelor și sănătatea minții, copiii au efectuat două vizite în Bârlad. Aici s-au întâlnit cu doi dintre polițiștii de la Biroul Rutier al Poliției Municipiului Bârlad și au interacționat cu aceștia într-un cadru organizat, au vizitat muzeul local și au vizionat o proiecție la planetariul din oraș”, ne-a declarat Mihai Popa, directorul ”Myosotis” Bârlad.

Practic, activitățile derulate până acum au arătat copiilor din Băltățeni că lumea este mai mare decât satul în care s-au născut și trăiesc. Le-au mai arătat că vârsta copilăriei este una în care activitatea dominantă nu trebuie să fie munca (așa cum se întâmplă în marea majoritate a comunităților rurale românești), ci jocul. Copiii au fost ajutați să înțeleagă că în fiecare dintre ei există resurse nebănuite care explorate, adaugă bunului simț (dobândit în familie și comunitate) și cunoștințelor (acumulate în școală), un plus de creativitate, încredere în sine, curaj și, mai ales, responsabilitate față de calitatea vieții lor. Proiectul este finanțat de Consiliul Județean Vaslui, iar ca parteneri sunt Inspectoratul Școlar al Județului Vaslui, Direcția de Sănătate Publică Vaslui și Primăria Comunei Băcani.

de Răzvan CĂLIN 40 de copii din satul Băltățeni, comuna Băcani, au fost incluși într-un proiect umanitar derulat de Asociația ”Myosotis” Bârlad. În perioada septembrie – noiembrie, Asociația umanitară ”Myosotis” din Bârlad a derulat o primă etapă dintr-un proiect axat pe sprijinirea unui grup de 40 de copii preșcolari și școlari din satul Băltățeni, comuna Băcani. Intitulat ”Un pas către viitor!”, proiectul își propune să ofere copiilor din această pauperă comunitate rurală oportunitatea de a deprinde cât mai bine anumite bune practici care îi vor ajuta să se dezvolte armonios. ”Este vorba despre ședințe cu caracter educativ pe care voluntarii…

Review Overview

User Rating: 4.4 ( 1 votes)

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: