Google+
Home » World » INCIDENT Turcia – Rusia: Un avion rus de vânătoare, doborât la frontiera cu Siria. Cei doi piloți, împușcați mortal de rebelii sirieni. Un militar rus, ucis în operațiunile de căutare. REACȚIA dură a lui Vladimir Putin

INCIDENT Turcia – Rusia: Un avion rus de vânătoare, doborât la frontiera cu Siria. Cei doi piloți, împușcați mortal de rebelii sirieni. Un militar rus, ucis în operațiunile de căutare. REACȚIA dură a lui Vladimir Putin

Turcia a confirmat că avioanele sale de vânătoare au doborât marți un avion de război rus, care i-ar fi încălcat spațiul aerian și a ignorat avertismentele repetate, în timp ce Rusia susține că aeronava sa a zburat numai deasupra teritoriului sirian, relatează Associated Press în pagina online. 

UPDATE 22:25 – Rusia a lansat o operațiune pentru căutarea piloților în Siria; un militar rus, ucis de insurgenți

Un militar rus a murit în Siria, în cursul unei operațiuni speciale pentru căutarea piloților militari care s-au catapultat din avionul doborât de Turcia, anunță Ministerul rus al Apărării, citat de Itar-Tass.

Rusia a trimis două elicoptere militare de tip Mi-8 în Siria pentru căutarea piloților avionului Suhoi Su-24.

„Unul dintre elicopterele implicate în operațiune a fost avariat din cauza atacurilor insurgente și a efectuat o aterizare de urgență. Un militar rus a murit. Ceilalți membri ai echipajului au revenit la bază în siguranță”, a transmis Ministerul rus al Apărării, precizând că există indicii că unul dintre piloți ar fi în viață.

UPDATE 19:41 – Barack Obama îndeamnă Turcia și Rusia să ia măsuri pentru evitarea escaladării crizei

Turcia are dreptul să își protejeze suveranitatea, a declarat președintele SUA, Barack Obama, referindu-se la doborârea avionului militar rus, pledând pentru dialog între Ankara și Moscova, în scopul evitării „escaladării” crizei, relatează Bloomberg.

„Administrația Statelor Unite încă apteaptă informații suplimentare despre incident”, a afirmat Obama.

„Turcia, la fel ca oricare țară, are dreptul să își apere teritoriul și spațiul aerian. Dar este important ca turcii și rușii să inițieze dialogul pe tema acestui incident și să ia măsuri pentru a descuraja orice escaladare a situației”, a subliniat președintele SUA.

UPDATE 19:03 – Protest în fața ambasadei Turciei din Rusia, după doborârea avionului militar rus

Sute de persoane au organizat un protest în fața ambasadei Turciei din Moscova, ca reacție la doborârea avionului militar rus de armata turcă, un incident grav soldat cu moartea celor doi piloți, relatează site-ul agenției Itar-Tass.

„Atacul împotriva avionului militar rus m-a înfuriat. Le transmit autorităților turce că vor trebui să suporte consecințele acțiunilor”, a declarat unul dintre protestatari.

UPDATE 17:30 – Cei doi piloți militari ruși au fost omorâți, confirmă o grupare insurgentă din Siria

O grupare insurgentă a etnicilor turci din Siria a anunțat, marți după-amiază, că cei doi piloți militari ruși care s-au catapultat au fost împușcați mortal, informează ziarul Le Figaro.

UPDATE 16:50 – Statele Unite sustin că nu sunt implicate în doborârea avionului rus

Statele Unite anunță că nu sunt implicate în doborârea avionului rus de către aeronave militare turce la frontiera Siriei cu Turcia, relatează Le Figaro în pagina electronică.

„Aliații noștri turci ne-au informat că avioanele lor militare au doborât o aeronavă de vânătoare rusă în apropiere de frontiera siriană, după ce aceasta a pătruns neautorizat marți spațiul aerian turc”, a declarat pentru Reuters un responsabil american al apărării, sub condiția anonimatului.

„Putem confirma că Statele Unite nu erau implicate în acest incident”, a adăugat el.

UPDATE 15:05 –  Vladimir Putin: Doborârea avionului rus va avea „consecințe grave”

Doborârea avionului militar rus este o „lovitură aplicată în spate” de către Ankara și va avea „consecințe grave” pentru relațiile Rusiei cu Turcia, avertizează președintele rus, Vladimir Putin.

UPDATE 14:15 – NATO solicită o reuniune de urgență după doborârea avionului rus de forțele turce

NATO a solicitat o reuniune de urgență pentru marți după ce forțele aeriene turce au doborât un avion de vânătoare al Rusiei, care s-a prăbușit pe teritoriul Siriei, informează site-ul publicației turce Hurriyet.

Rusia a precizat că avionul de tip Su-24 a fost doborât de focuri de artilerie, în timp ce Turcia a afirmat că avioanele sale F-16 au deschis focul asupra aeronavei ruse, după ce a ignorat câteva avertismente. Ministerul rus al Apărării a adăugat că cei doi piloți s-au catapultat, dar a adăugat că Moscova nu este în contact cu ei.

„Analizăm circumstanțele prăbușirii avionului rus”, a anunțat Ministerul rus al Apărării, care a vrut „să sublinieze că avionul s-a aflat deasupra teritoriului sirian tot timpul zborului”.

Înregistrările video publicate de presă arată un avion de război cuprins de flăcări care se prăbușește pe un deal și doi membri ai echipajului care se parașutează. 

Agenția turcă de presă Dogan a relatat că două elicoptere ruse, care zburau la joasă altitudine în regiunea turkmenă Bayirbucak, îi căutau pe cei doi piloți.

Potrivit unui comunicat al armatei turce, avionul a pătruns în spațiul aerian turc în zona orașului Yaylidag, din provincia Hatay, și a fost avertizat de zece ori în decurs de cinci minute.

După producerea incidentului, postul de televiziune CNN Turk a dat publicității o hartă cu parcursul aeronavei rusești surprins pe radar, precizând că imaginea a fost furnizată de armata turcă.

Vinerea trecută, Ministerul turc de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus, cerându-i ca Rusia să înceteze operațiunile în Siria împotriva satelor turkmene. Ankara a precizat că acțiunile ruse „nu constituie o luptă împotriva terorismului”, ci bombardarea civililor. Ambasadorul Andrei Karlov a fost avertizat în timpul întrevederii că operațiunile ruse ar putea avea consecințe grave, sublinia ministerul.

Trupele siriene sunt în ofensivă în zona controlată de câteva grupări insurgente, inclusiv aripa Al-Qaida în Siria, Frontul al-Nusra, și de Divizia a 2-a de Coastă, formată din luptători turkmeni locali.

Rami Abdurrahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), a declarat că avionul s-a prăbușit în regiunea munților turkmeni, în provincia Latakia.

Regiunea munților turkmeni a fost vizată în ultimele zile de o ofensivă a forțelor guvernamentale siriene, susținute de raidurile aeriene ruse.

Luna trecută, avioane turce de război au doborât o dronă neidentificată despre care au spus că a încălcat spațiul aerian al Turciei.

În urma unor acuzații anterioare privind intruziunile Rusiei în spațiul aerian turc, Comandamentul European al SUA a trimis pe 6 noiembrie șase avioane de vânătoare ale Forțelor Aeriene americane, de la baza lor din Marea Britanie, la baza aeriană turcă Incirlik, pentru a ajuta Turcia, stat membru NATO, să-și securizeze spațiul aerian.

Cu o zi înainte, Consiliul Nord-Atlantic al NATO a avertizat Moscova că se expune unui „pericol extrem” trimițând avioane în spațiul aerian turc.

Rebeli sirieni afirmă că au ucis unul dintre membrii echipajului avionului rus doborât

Un membru al echipajului avionului rus doborât marți în nordul Siriei a fost atins de focuri de armă rebele în timp ce încerca să-și ghideze parașuta către o zonă aflată sub controlul trupelor guvernamentale, afirmă o grupare rebelă, care susține că l-a ucis, relatează DPA în pagina online.

„În timp ce coborau, ei (membrii echipajului) încercau în mod repetat să-și direcționeze parașutele astfel încât să sosească în teritoriul aflat sub controlul dictatorului Bashar al-Assad”, a declarat Jabir Ahmad, un purtător de cuvânt al brigăzii rebele, într-un mesaj trimis DPA pe Facebook.

Ahmad adaugă că „oamenii noștri din cadrul celei de a 10-a Brigăzi de Coastă de mitraliere au putut să-l lovească înainte să treacă mai departe, iar cadavrul a căzut în zona eliberată”.

„Pilot rus ucis în provincia Latakia de revoluționari… o căutare a celui de-al doilea pilot (este) în curs”, a anunțat gruparea rebelă a 10-a Brigadă de Coastă în mesaje postate pe conturile ei de Twitter și Facebook.

Un consilier juridic din cadrul Armetei Siriene Libere (ASL) a confirmat că pilotul a fost ucis. Era neclar cum a murit pilotul, a declarat Osama Abou Zeid pentru DPA.

Cei doi aviatori s-au parașutat după ce avionul lor de vânătoare a fost lovit în apropiere de frontiera dintre Siria și Turcia, a anunțat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Observatorul, care monitorizează conflictul prin intermediul unor activiști locali, a anunțat că elicoptere rusești efectuau căutări în zona în care s-a prăbușit aeronava, în Munții Jabal al-Turkoman.

Regiunea a fost afectată, în ultimele două luni, de confruntări armate între forțe guvernamentale, susținute de atacuri aeriene ruse, și facțiuni siriene rebele.

Turcia a avertizat anterior împotriva oricărei încălcări a spațiului său aerian de către avioane ruse se vânătoare, care au început să efectueze misiuni de susținere a forțelor guvernamentale siriene de la 30 septembrie.

Sursa: mediafax.ro

Turcia a confirmat că avioanele sale de vânătoare au doborât marți un avion de război rus, care i-ar fi încălcat spațiul aerian și a ignorat avertismentele repetate, în timp ce Rusia susține că aeronava sa a zburat numai deasupra teritoriului sirian, relatează Associated Press în pagina online.  UPDATE 22:25 - Rusia a lansat o operațiune pentru căutarea piloților în Siria; un militar rus, ucis de insurgenți Un militar rus a murit în Siria, în cursul unei operațiuni speciale pentru căutarea piloților militari care s-au catapultat din avionul doborât de Turcia, anunță Ministerul rus al Apărării, citat de Itar-Tass. Rusia a trimis…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: