Home » Justitie » Cauciucurile de iarnă, obligatorii!

Cauciucurile de iarnă, obligatorii!

de Marian MOCANU

Odată cu venirea iernii posesorii de autovehicule trebuie să-și echipeze mașinile cu anvelope special adaptate sezonului rece. Deja, magazinele de piese auto au fost luate cu asalt. Cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii începând cu o anumită dată, ci din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă, potrivit noului Cod Rutier.

A venit iarna! Pe lângă obligația autorităților locale și centrale de a menține drumurile principale în stare bună, toți proprietarii de autoturisme din România sunt obligați să utilizeze în sezonul rece cauciucuri de iarnă. Amenda pentru șoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheață sau polei cu anvelope de vară se poate cifra între 9 și 20 de puncte de amendă, acestea fiind echivalente cu o sumă cuprinsă între 810 și 1.800 de lei. În plus, acești conducători auto riscă să rămână și fără certificatul de înmatriculare al mașinii, primind doar o dovadă înlocuitoare a actului original, fără drept de circulație.

Nu există o anumită dată calendaristică stabilită în lege de la care montarea cauciucurilor de iarnă să fie obligatorie. Practic, spre deosebire anii trecuți, această obligativitate intră în vigoare din momentul în care carosabilul este acoperit de zăpadă. Legea referitoare la aceste prevederi a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011. Interpretarea acestei legi rămâne la bunul plac a polițiștilor de la „rutieră”. Astfel, în unele județe, se aplică amenzi doar șoferilor a căror vehicule nu sunt echipate cu cauciucuri de iarnă și sunt implicați în evenimente rutiere. În alte cazuri, în special atunci când sunt căderi masive de zăpadă, orice participant în trafic a cărui vehicul nu este echipat cu anvelope de iarnă riscă amenzi usturătoare, chiar dacă nu părăsește teritoriul localității de domiciliu.

Deja, magazinele de piese auto din municipiul Vaslui nu mai fac față comenzilor pentru cauciucuri de iarnă. În unele cazuri, stocul a fost deja epuizat, fiind preluate comenzi ce vor fi onorate în zilele următoare. Prețul anvelopelor este mai mare decât al anvelopelor folosite pe timpul verii. Cele mai ieftine costă circa 180 lei. Unele magazine asigură și montaju gratuit, în timp ce altele vând doar cauciucurile, clientul urmând să se adreseze oricărui service auto pentru a le monta.

de Marian MOCANU Odată cu venirea iernii posesorii de autovehicule trebuie să-și echipeze mașinile cu anvelope special adaptate sezonului rece. Deja, magazinele de piese auto au fost luate cu asalt. Cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii începând cu o anumită dată, ci din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă, potrivit noului Cod Rutier. A venit iarna! Pe lângă obligația autorităților locale și centrale de a menține drumurile principale în stare bună, toți proprietarii de autoturisme din România sunt obligați să utilizeze în sezonul rece cauciucuri de iarnă. Amenda pentru șoferii…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: