Home / National / Kovesi: Coruptia nu se rezolva doar cu dosare penale, trebuie sa se modifice regulile de atribuire a contractelor publice

Kovesi: Coruptia nu se rezolva doar cu dosare penale, trebuie sa se modifice regulile de atribuire a contractelor publice

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat marti ca problema coruptiei se rezolva si cu preventie si a dat exemplu necesitatea modificarii regulilor de atribuire a contractelor publice. 

“In activitatea noastra punem accent foarte mare pe tot ceea ce inseamna masuri preventive. Coruptia nu se rezolva doar cu dosare penale. Trebuie modificata legislatia, sa se modifice regulile de atribuire a contractelor publice. Trebuie sa luam masuri preventive pentru a elimina vulnerabilitatile“, a spus Kovesi, la Europa FM, transmite Agerpres.

Ea a mentionat ca in legislatie inca exista dispozitii contradictorii, care permit sefilor unor institutii sa dispuna atribuirea unor contracte catre anumite firme.

“Este important ca proiectele de legi sa plece de la observatiile pe care le fac tehnicienii, adica cei care aplica legea. Domeniul achizitiilor este foarte important, pentru ca aici se cheltuie banul public”, a aratat sefa DNA.

Kovesi a adaugat ca parghiile pe care le au procurorii in ceea ce priveste confiscarea averilor ilicite sunt suficiente in prezent, numai ca eforturile DNA trebuie sustinute de Ministerul Finantelor, care pune in executare deciziile de confiscare.

“Nu avem legea ilicitului, dar avem alte parghii care ne permit sa facem confiscari extinse. De exemplu, daca cineva a primit mita 10.000 de euro, confiscam acei bani, dar daca in urma verificarilor stabilim ca are o avere mult mai mare pe care nu o poate justifica, facem confiscare extinsa. Este cazul primarului Capitalei, Sorin Oprescu”, a exemplificat Kovesi.

Ea a mai aratat ca exista oameni condamnati care, dupa ce sunt eliberati din inchisoare, se bucura in continuare de averile lor, obtinute ilegal, iar eforturile politistilor si procurorilor trebuie sustinute de Ministerul Finantelor.

“O persoana care nu-si plateste impozitul, dupa trei luni i se blocheaza conturile. Nu inteleg de ce nu se procedeaza asa si in cazul celor corupti, pentru care exista decizii de confiscare”, a afirmat Kovesi

Procurorul sef al DNA a explicat ca exista coruptie si la nivelul institutiei pe care o conduce, fiind unele cazuri de scurgeri de informatii din dosarele de ancheta, chiar daca se da o atentie crescuta la selectarea personalului.

Ea mai spus ca este util si ajutorul din partea cetatenilor, atat prin sesizari, cat si prin colaborare, atunci cand sunt audiati in calitate de martori.

“Exista o stare de asteptare foarte mare din partea cetatenilor referitor la ceea ce face DNA. Au fost proteste in care cetatenii au cerut independenta DNA, au cerut ca influenta politica sa nu se rasfranga asupra DNA”, a mai declarat Kovesi.

Sursa: incont.stirileprotv.ro

About Mihai Vasile

x

Check Also

Viticultorii vasluieni au dat lovitura: anul trecut au avut o recolta de 72.697 tone struguri de vin

Viticultorii din judetul Vaslui au avut o recolta buna ...

Salariul minim brut a crescut la 2.230 lei

Începând cu data de 1 ianuarie 2020 salariul de ...

Sirenele care anunta situatiile de urgenta vor fi testate, de marti, iar timp de 4 zile vor suna alternativ, intre orele 10 si 15

Sirenele care anunta situatiile de urgenta vor suna alternativ, ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: