Home / Social / Planul sinucigaș minuțios pregătit al omului de afaceri bârlădean Viorel Dumitrașc

Planul sinucigaș minuțios pregătit al omului de afaceri bârlădean Viorel Dumitrașc

de Simona MIHĂILĂ

dna_urbanproiectIeri dimineață, mediul de afaceri județean, dar și clasa politică locală au fost zguduite de o veste teribilă: cunoscutul afacerist Viorel Dumitrașc, patronul SC Urban Proiect SA Bârlad, s-a sinucis. Trupul neînsuflețit a fost descoperit la ora 8.05, la sediul firmei, de către soția sa, Coca Dumitrașc, atârnat cu o funie prinsă în jurul gâtului, de balustrada scării din holul principal al clădirii. Soția lui a fost cea care a sunat de urgență la 112.
“În urma apelului, cadrele medicale sosite la fața locului au constatat decesul. Din cercetările efectuate de polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale a rezultat faptul că nu sunt suspiciuni de comitere a unei infracțiuni cu violență. A fost dispusă efectuarea autopsiei, la Cabinetul de medicină legală Bârlad”, ne-a declarat Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Vaslui.

Viorel Dumitrasc a plecat de acasa la ora 7, inaintea sotiei sale. Desi munceau sub acelasi acoperis, se pare ca cei doi obisnuiau sa plece la serviciu pe rand, omul de afaceri sosind la firma inaintea tuturor. E foarte posibil ca Dumitrasc sa-si fi calculat sinuciderea in asa fel incat sa se asigure ca cea care-l va descoperi sa fie chiar sotia sa, inainte ca angajatii sa soseasca.

Două tentative de sinucidere și niciun bilet de adio

dumitrasc4Asupra lui Viorel Dumitrașc nu a fost găsit niciun bilet, sau scrisoare prin care să-și explice gestul și se pare că nici acasă nu a lăsat așa ceva.
Cu toate acestea, pentru familie și cei care l-au cunoscut indeaproape, decizia lui de a-și pune capăt zilelor nu a fost chiar o surpriză. Dumitrașc suferea de depresie de mai mulți ani, dar boala s-a agravat anul trecut, după ce firma sa a intrat în colimatorul procurorilor DNA, fiind și la ora actuală obiectul mai multor anchete.
Surse din anturajul omului de afaceri ne-au declarat că Viorel Dumitrașc a încercat să se sinucidă de două ori până acum. Prima dată, în toamna trecută când soția sa ar fi descoperit în vila lor, situată pe strada Dr. Ion Codrescu, un ștreang confecționat chiar de el.
“Doamna Coca a realizat atunci că se întâmplă lucruri grave cu soțul său. L-a convins să se interneze la o clinică de specialitate. A făcut acolo tratament, dar … fără succes”, a declarat, pentru Est News, un cunoscut al lui Viorel Dumitrașc, care a preferat să rămână sub anonimat.
Mulți bârlădeni l-au putut vedea, mai ales în primăvara acestui an, plimbându-se la braț cu soția sa, pe străzile din zona centrală. Un lucru destul de neobișnuit, căci omul de afaceri nu circula, cel puțin în ultimii 10 ani, decât cu mașina, pe care o conducea singur. În timpul plimbărilor sale, după ce a revenit din clinica de psihiatrie în care a stat internat și de unde a ieșit sub semnătura familiei, se putea observa cât de mult slăbise. Era palid și extrem de abătut.
Unul dintre ultimele evenimente la care a luat parte au fost alegerile din cadrul PSD Bârlad, care s-au desfășurat pe 6 septembrie, la Centrul de Afaceri “Tutova”. Deși a stat aici câteva ore bune, a socializat foarte puțin. A fost retras, tăcut, iar la sfâșit a fost văzut plecând singur la volanul autoturismului său.

“Băi, eu cred că mă spânzur până la urmă. Îmi iau ăștia tot”

dumitrasc-viorel-ubDe altfel, în ultimul an, Viorel Dumitrașc s-a izolat de întreg anturajul său. Prietenii lui, mai ales cei din lumea construcțiilor, spun că nu a mai primit vizite, dar nici nu a mai onorat vreo invitație.
Cea de a doua tentativă de sinucidere ar fi avut loc, potrivit unor surse din cadrul Spitalului de Urgență “Elena Beldiman”, chiar săptămâna trecută. Dumitrașc a ajuns la Urgențe, prezentând o lovitură în zona capului. Era însoțit de soția lui care ar fi cerut să fie transportat la Iași, ceea ce s-a și întâmplat.
Se pare că lovitura la cap i-a fost produsă în cădere, după o încercare eșuată de a se spânzura. Medici de la spital infirma aceasta varianta si sustin ca a fost vorba de un usor atac cerebral.
O altă sursă din anturajul său ne-a spus că, în urmă cu ceva timp, Viorel Dumitrașc i-a mărturisit de-a dreptul: “Băi, eu cred că mă spânzur până la urmă. Îmi iau ăștia tot. Și bani, și casă, tot, tot. Mă lasă pe drumuri”. Parea foarte speriat si era obsedat de ideea ca intreaga avere va fi pusa sub sechestru si confiscata de institutiile statului.

Afaceri suspecte, bani și interese politice

dumitrasc1SC Urban Proiect SA Bârlad este, de ani de zile, una dintre cele mai prospere firme de construcții din județul Vaslui. A câștigat cele mai importante lucrări de investiții, toate finanțate cu bani de la bugetul public sau din fonduri europene.
Viorel Dumitrașc era cunoscut ca un apropiat al PSD, fiind consilier local, apoi consilier județean pe listele acestui partid. Și-a făcut intrarea pe scena politică în calitate de membru al Partidului Democrat, dar la începutul anilor 2000 a migrat rapid în PSD, moment din care lucrările și banii au început să curgă gârlă.
În palmaresul SC Urban Proiect SA se află investiții de anvergură: Pavilionul Expozițional “Marcel Guguianu”, Centrului de Afaceri “Tutova”, consolidarea Judecătoriei Bârlad, reabilitarea Teatrului “Victor Ion Popa”, a Muzeului “Vasile Pârvan”, a fostei Băi comunale a orașului (Centrul de îngrijire corporală și Loisir), reabilitarea Cinematografului “Victoria”; construirea Școlii nr. 2, reconsolidarea Școlii nr. 1, construcția sediului SRI Vaslui, a Tribunalului Vaslui, a sediului Finanțelor Publice Vaslui, sediul fostei Bănci Agricole Barlad, precum și marele proiect de asfaltare a străzilor din cartierele Deal, Țuguiata, Bariera Puiești, Complex Școlar, Trestiana etc.
Această din urmă lucrare este și cea care l-a adus pe Viorel Dumitrașc și firma sa în atentia DNA, drept consecință a unei sesizări potrivit căreia lucrarea i-a fost atribuită preferențial la intervenția ex-primarului Constantin Constantinescu.
Chiar dacă nu s-a putut dovedi nimic negru pe alb, a fost doar începutul, anchetele procurorilor extinzându-se și asupra altor lucrări realizate de Urban Proiect Bârlad, în legătură cu care există suspiciuni.

Dumitrașc, descris de colegii de breaslă drept “lacom și zgârcit”

dumitrasc_viorel_urbanproiectViorel Dumitrașc nu a fost o persoană foarte iubită în breasla constructorilor, motivul fiind tocmai faptul că era eternul câștigător al celor mai bănoase licitații. Lista mai sus expusă ar face să se înverzească de invidie orice constructor și nu puțini sunt cei care, din cauză că nu au mai “încăput”, au fost nevoiți să tragă obloanele la firmă. Un exemplu răsunător este cel al SC Consint SA Bârlad, aflată în insolvență.
Câțiva reprezentanți ai breslei constructorilor, cu care reporterii Est News au intrat în legătură în cursul zilei de ieri, îl descriu pe Viorel Dumitrașc un om “lacom și zgârcit”.
“Au fost momente, de-a lungul anilor, în care unii dintre noi am încercat să-l înduplecăm să ne arunce și nouă câte un <oscior>, măcar. Avea puterea asta, era in gratiile tuturor decidentilor. Dar a fost de neclintit. Voia totul, doar pentru el. Dumnezeu să-l ierte”, a spus un constructor.
Un altul, crede că nu anchetele DNA au fost pricina sinuciderii omului de afaceri: “Depresia asta continuă nu era de teama pușcăriei sau a anchetelor DNA. Frica lui cea mai mare a fost că i s-au închis toate drumurile, toate canalele. Îi era teamă cu nu va mai face bani. Era înfricoșat de perspectiva că banii nu vor mai curge cum au curs. S-a speriat când a conștientizat că lumea în care s-a ridicat, temelia care l-a ținut sus, s-a năruit Dar bani avea. Se poate spune că intră în pământ putred de bogat”.
Viorel Dumitrașc avea 64 de ani. A lăsat în urmă doi copii – o fată stabilită în București și un băiat, student – iar după unii, o avere impresionantă.

Dincolo de caracterizarile pe linie profesionala ale colegilor, omul de afaceri barladean era un om jovial, abordabil, comunicativ si cu simtul umorului. Era cunoscut ca o persoana cu mare respect pentru institutia familiei, fiind un patimas sustinator al ideii ca orice cuplu trebuie sa aiba copii.

Câteva dintre cele mai importante investiții realizate de firma omului de afaceri Viorel Dumitrașc

About Mihai Vasile

One comment

  1. Mare paguba ,un excroc mai putin in cel mai sarac judet din Europa

x

Check Also

Creșterea salariilor nu a produs relansarea mult așteptată în sectorul contrucțiilor

Majorarea salariilor în sectorul construcțiilor ...

Vasile Pavăl nu mai vrea să fie surprins de prima ninsoare din această iarnă

Primăria Vaslui a declanșat pregătirile ...

Criza de constructori lovește și în proiectul Centrului Cultural Județean

de Dănuț CIOBANU Lucrările la ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: