Google+
Home » Social » 700 de copii, cu părinții în închisoare la Vaslui, în pericol de stigmatizare și marginalizare. Autoritățile caută soluții

700 de copii, cu părinții în închisoare la Vaslui, în pericol de stigmatizare și marginalizare. Autoritățile caută soluții

Aproape 700 de copii, care au unul din părinți încarcerat în Penitenciarul Vaslui, sunt în pericol de marginalizare și stigmatizare, motiv pentru care autoritățile, alarmate de un ONG implicat într-o campanie de prevenire a acestui fenomen, trebuie să găsească urgent soluții.

Asociația „Alternative Sociale” Iași trage un semnal de alarmă asupra pericolului în care se află copiii ai căror părinți se află în închisoare din diverse motive, după ce a constatat, în urma unui studiu desfășurat pe parcursul a trei ani, că acești minori sunt expuși unor riscuri. În acest sens, asociația a organizat, joi, o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai instituțiilor locale cu rol în protecția copiilor, care trebuie să găsească urgent soluții pentru a nu lăsa pe minorii cu părinți în pușcărie să fie stigmatizați și marginalizați. Numai la nivelul Penitenciarului Vaslui există 696 de cazuri în care copiii au unul din părinți încarcerat.
Sub titlul „Copii cu părinți deținuți – copii invizibili”, Asociația „Alternative Sociale” Iași are în derulare un proiect de acordare a serviciilor sociale pentru aproximativ o sută de minori din Iași și Vaslui, în condițiile în care, în cele două județe au fost identificați aproape 1.700 de copii care au nevoie de sprijin.
„Scopul întâlnirii de astăzi a fost să vedem în ce măsură, în momentul în care un ONG se retrage de pe piață, cum este cazul nostru, s-ar putea implica în sprijinirea acestor copii pe care noi i-am intitulat sugestiv în proiect drept invizibili. Menținerea legăturii între copil și părinte este foarte importantă atât pentru familie cât și pentru comunitate. De aceea, autoritățile trebuie să se implice pentru prevenirea stigmatizării și marginalizării acestor copii”, a declarat Liliana Foca, coordonatorul Proiectului „Copii cu părinți deținuți – copii invizibili”.
În urma întâlnirii dintre reprezentanții asociației și cei ai instituțiilor publice s-a ajuns la concluzia că autoritățile statului trebuie să acorde suportul emoțional pentru depășirea problemelor de natură psihologică asociate detenției unui părinte, sprijin pentru transportul copiilor la Penitenciarul Vaslui, activități de prevenire a stigmatizării copiilor și obținerea de sprijin financiar sub forma prestațiilor sociale. De asemenea, participanții au afirmat și susținut că, pe lângă eforturile personale, instituțiile au în continuare nevoie de informații cu privire la consecințele negative pe care detenția unui părinte le are asupra copiilor, cum ar fi dificultăți emoționale, tulburări comportamentale, randament școlar scăzut, izolare, etc.

Aproape 700 de copii, care au unul din părinți încarcerat în Penitenciarul Vaslui, sunt în pericol de marginalizare și stigmatizare, motiv pentru care autoritățile, alarmate de un ONG implicat într-o campanie de prevenire a acestui fenomen, trebuie să găsească urgent soluții. Asociația „Alternative Sociale” Iași trage un semnal de alarmă asupra pericolului în care se află copiii ai căror părinți se află în închisoare din diverse motive, după ce a constatat, în urma unui studiu desfășurat pe parcursul a trei ani, că acești minori sunt expuși unor riscuri. În acest sens, asociația a organizat, joi, o întâlnire de lucru cu…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: