Home / National / Bugetul 2016 – Ministerele care vor primi mai mulți bani.Ce spune ministrul Finanțelor despre majorarea salariului minim

Bugetul 2016 – Ministerele care vor primi mai mulți bani.Ce spune ministrul Finanțelor despre majorarea salariului minim

Bugetul pentru anul viitor prevede venituri de 231 miliarde lei, cheltuieli de 252 miliarde lei, cheltuieli de personal 57 miliarde lei și asistență socială 79 miliarde lei, potrivit proiectului aprobat de principiu joi de către Guvern. 

Totodată, Ministerul Apărării va primi 1,7% din PIB (aproximativ 2,8 miliarde euro), o suplimentare cu 0,4% față de proiectul de buget pe care-l elaborase Guvernul Ponta.

Alt minister care va primi o alocare suplimentară, de peste un miliard de euro, este cel al Dezvoltării. Fondurile suplimentare vor fi folosite pentru reabilitarea a 1.000 de școli.

Comparativ cu 2015, cheltuielile au fost majorate la Sănătate cu 3,1 miliarde lei, la Educație cu 9,6% și la cercetare-dezvoltare cu 23%.

Investițiile vor reprezenta 5,1% din PIB, comparativ cu 4,7% estimat pentru acest an, adică 37,7 miliarde lei.

Deficitul ESA va fi de 2,95%, iar creșterea economică de 4,1%, astfel că Produsul Intern Brut estimat pentru 2016 va fi de 746,6 miliarde de lei.

Dragu: Analizăm în ce măsură majorarea salariului minim ar afecta competitivitatea României

Ministerul Finanțelor analizează în ce măsură majorarea salariului minim, de la 1.050 lei la 1.200 lei anul viitor, ar eroda competitivitatea României și afecta economia, a declarat joi ministrul de resort, Anca Dragu.

“Am inițiat un studiu prin care să vedem în ce măsură ar eroda competitivitatea României și astfel ar fi afectată întreaga economie românească. Ca urmare a acestui studiu vom decide și posibilele tranșe în care vor fi făcute aceste creșteri salariale. La nivelul Uniunii Europene, multe state membre realizează creșterea salariului minim pe baza unor modele economice foarte clare prin care se pun în echilibru, se pun în aceeași pagină, toate aspectele care decurg din creșterea salariului minim, aspecte pozitive și negative, astfel încât creșterea salariului să nu se facă ad-hoc și să nu afecteze economia”, a spus ministrul Finanțelor, întrebat de jurnaliști la finalul ședinței Executivului dacă bugetul de stat pentru anul viitor ia în calcul și majorarea salariului minim pe economie și în câte tranșe.

Prezent și el la conferința de presă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a afirmat că impactul bugetar va fi minim prin creșterea salariului minim, având în vedere că majorarea salarială de 10% a diminuat numărul persoanelor care muncesc la stat și au în prezent salariul minim, iar dacă creșterea va avea loc, efectul va fi resimțit de mediul privat.

“La nivelul impactului bugetar acesta este redus pentru că în urma majorărilor salariale din ultima perioadă sunt tot mai puține persoane care au acest salariu minim, deci la nivel de execuție bugetară impactul este redus în acest moment, pentru o eventuală majorare a salariului minim undeva în vară, dacă va avea loc. Discuția se pune numai în termeni de oportunitate pe sectorul privat, ăsta va fi primul motiv de analiză”, a explicat Suciu.

Dragu: Nu am luat o decizie cu privire la Pilonul II de pensii. Vom finaliza analiza și vom anunța

“Am inclus în bugetul de anul viitor creșterea pensiilor publice, Pilonul I practic, cu 5 la sută”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, la finalul ședinței de guvern.

Legat de majorarea cotei aferente Pilonului II de pensii, ministrul de Finanțe a spus că nu a luat o decizie legată de acest aspect.

“Pilonul II este o politică pentru diminuarea presiunii demografice care se exercită asupra pensiilor publice și este o politică importantă în contextul politicii de pensii pe termen lung. În acest moment nu am luat o decizie cu privire la Pilonul II, analizăm foarte multe opțiuni, în zilele următoare vom finaliza această analiză și o vom face publică”, a declarat Dragu.

Proiectul bugetului de stat pe 2016 va fi făcut public vineri seară, cel târziu sâmbătă dimineață, a anunțat, joi, după ședința Guvernului, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dana Dragu care a prezentat proiecțiile macroeconomice care stau la baza alcătuirii bugetului pentru anul viitor.

Ministrul Finanțelor a anunțat un deficit ESA de 2,95% și o creștere economică de 4,1% pentru 2016, iar Produsul Intern Brut estimat pentru 2016 va fi de 746,6 miliarde de lei.

“Deficitul ESA pentru anul următor îl estimăm la 2,95 la sută din PIB, corespunzător unui deficit cash de 2,8 la sută din PIB și un deficit structural de 2,73 la sută din PIB. Aceste cifre sunt calculate în contextul unui cadru macroeconomic pornind de la o creștere economică reală de 4,1 la sută a Produsului Intern Brut și un PIB nominal de 746,6 miliarde lei”, a declarat ministrul Finațelor Anca Dragu, la finalul ședinței de guvern.

Potrivit ministrului Finanțelor, vor fi păstrate majorările de salarii decise de Guvernul Ponta pentru angajații din sectorul public, care vor genera o creștere a ponderii cu cheltuielile salariale de la 7,3% din PIB în acest an la 7,7% în 2016, precizând că aceste creșteri salariale vor fi făcute într-o singura tranșă.

“Cheltuielile de personal înregistrează o creștere de la 7,3 la sută la 7,7 la sută din PIB, ca urmare a numeroaselor creșteri salariale ce au avut loc. (…) Creșterile salariale vor fi făcute într-o singură tranșă, așa cum prevede legea respectivă, cum a fost promulgată, aprobată, publicată”, a arătat Anca Dragu.

De asemenea, ministrul Finanțelor a anunțat că pentru 2016 estimează o creștere a veniturilor nominale cu 1,6 la sută.

“Pentru anul următor estimăm o creștere a veniturilor nominale cu 1,6 la sută. Proiecția veniturilor bugetului general consolidat s-a realizat pe baza indicatorilor macroeconomici calculați de Comisia Națională de Prognoză pe baza modelului macroeconomic pe care comisia îl folosește. La estimarea cheltuielilor s-au avut în vedere măsurile care au fost adoptate atât de către Parlament cât și de Guvern în anul 2015 și care au ca efect, în anul 2016, majorarea cheltuielilor bugetare cu circa 13 miliarde de lei”, a precizat Dragu.

Ministrul Finanțelor a mai anunțat că valoarea investițiilor va crește în 2016 față de acest an cu aproximativ patru miliarde de lei.

Paliu Dragu a precizat că proiectul de buget pe 2016 va fi postat pe site-ul ministerului vineri seară, cel târziu sâmbătă dimineață.

Sursa: mediafax.ro

Bugetul pentru anul viitor prevede venituri de 231 miliarde lei, cheltuieli de 252 miliarde lei, cheltuieli de personal 57 miliarde lei și asistență socială 79 miliarde lei, potrivit proiectului aprobat de principiu joi de către Guvern.  Totodată, Ministerul Apărării va primi 1,7% din PIB (aproximativ 2,8 miliarde euro), o suplimentare cu 0,4% față de proiectul de buget pe care-l elaborase Guvernul Ponta. Alt minister care va primi o alocare suplimentară, de peste un miliard de euro, este cel al Dezvoltării. Fondurile suplimentare vor fi folosite pentru reabilitarea a 1.000 de școli. Comparativ cu 2015, cheltuielile au fost majorate la Sănătate…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Victimele din clubul Colectiv, comemorate printr-un mars al tacerii, la un an de la tragedie. Peste 5.000 de oameni au fost la Colectiv, unde au depus flori si lumanari

Peste 5.000 de persoane au ...

Șoferii de care să te ferești: o mașină din opt provoacă accidente

Mașina puternică la volanul căreia ...

Totul despre noua lege! Conversia creditelor în franci elvețieni, pas cu pas

Zilele trecute, a fost adoptată ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: