Home / Social / Evreilor bârlădeni le piere sămânța – Din cauză că nu mai sunt destui bărbați, Comunitatea evreilor nu mai sărbătorește Hanuka
Anul acesta, de Hanuka, Sinagoga de la Bârlad va fi pustie

Evreilor bârlădeni le piere sămânța – Din cauză că nu mai sunt destui bărbați, Comunitatea evreilor nu mai sărbătorește Hanuka

de Simona MIHĂILĂ

De duminică, evreii din întreaga lume sunt în sărbătoare. Timp de opt zile, ei vor celebra Hanuka, cea mai importantă sărbătoare iudaică, însă membrii Comunității evreiești de la Bârlad nu o vor mai cinsti la Sinagogă, așa cum au făcut-o dintotdeauna, ci va rămâne fiecare la casa lui. Motivul este faptul că pentru o asemenea ceremonie, la fel ca pentru orice rugăciune colectivă organizată la Sinagogă, este nevoie de prezența a minimum zece bărbați evrei. În prezent, Comunitatea Evreilor de la Bârlad mai are în componență doar 27 de persoane, majoritatea formată din femei.
“Din păcate, nu mai avem în sânul comunității noastre numărul suficient de bărbați care să ne permită ceremonialul religios pentru Hanuka. Nici măcar nu mai putem organiza rugăciuni la Sinagogă. E multă vreme de când nu am mai făcut acest lucru”, ne-a declarat Haim Rabinovici, președintele Comunității Evreilor din Bârlad.
Rabinovici spune că și în situația în care ar fi destui bărbați, ceremoniile ar sta sub semnul întrebării, întrucât cei mai mulți evrei care mai trăiesc sunt bătrâni și neputincioși: “Sunt câțiva copii, mai sunt două-trei persoane mai în putere, însă restul membrilor – femei, în principal – au peste 70 de ani. Unele nu ies din casă cu săptămânile. Atunci când comunitatea noastră primește ajutoare de la evreii din străinătate merg eu, cu mașina, și le duc fiecăruia acasă”.

Hanuka și Crăciunul – două sărbători aflate sub semnul luminii și al minunilor

Anul acesta, de Hanuka, Sinagoga de la Bârlad va fi pustie

Anul acesta, de Hanuka, Sinagoga de la Bârlad va fi pustie

În anii din urmă, de Hanuka (denumită și Sărbătoarea luminii), Sinagoga de la Bârlad se umplea de lume. Membri ai Comunității evreiești locale, oaspeți din alte orașe, dar și invitați din alte culte religioase, uneori chiar autorități locale, cu toții împărtășeau bucuria Sărbătorii luminii.
Hanuka înseamnă pentru evrei ceea ce Crăciunul înseamnă pentru creștini. Este o sărbătoare la fel de mare și de sfântă, pentru că amândouă au ca simboluri lumina și înnoirea și sunt celebrate în decembrie. În timp ce Crăciunul ține trei zile, Hanuka este sărbătorită timp de opt zile. În acest an, începe duminică și se termină pe 13 decembrie.
Hanuka are o dublă însemnătate: națională – eliberarea evreilor de sub dominația greco-siriană, și religioasă – repunerea credinței în drepturile ei și purificarea Templului.
În anul 107, în plină campanie de elenizare și idolatrizare dusă prin teroare și prin interdincția de a respecta legea iudaică, macabeii s-au răsculat împotriva elenilor. După lupte grele, în care macabeii au învins, a putut fi reinaugurat Templul – purificat de idoli – și reîncepută viața națională și religioasă după tradiție.
Serbările au durat opt zile, cât a ars și puținul ulei neprofanat care a mai fost găsit și care, în mod normal, putea arde doar o zi. A fost o minune care este sărbătorită, timp de opt zile, cu aprindere de luminițe în fiecare seară câte una, cu cântece și cu mulțumiri lui Dumnezeu.
Luminițele (lumânări aprinse – n.r.) nu se folosesc pentru apriderea focului, sau pentru alte treburi casnice. Din respect pentru acest ritual de apridere a luminițelor, evreii obișnuiesc să facă “Hanukiot” artistice (un fel de sfeșnice, n.r.), adesea din argint, cu opt locuri pentru lumânări.
În familiile tradiționaliste, se obișnuiesc mese festive la care se reunește toată familia și se servesc plăcinte și crafle (produse de patiserie). Copiii se joacă cu un titirez pe care sunt gravate inițialele cuvintelor ebraice “Nes gadol haia șam” (minune mare a fost acolo). Părinții și rudele fac copiilor daruri în bani sau obiecte.
De-a lungul anilor, mulți din cei care au aflat despre legenda Sărbătorii luminii s-au întrebat de ce pentru evrei este mai important să sărbătorească minunea uleiului care a ars opt zile în loc de una singură și nu victoria în luptă a macabeilor. Pentru asta, înțelepții evrei au un răspuns: “Lumina și nu sabia, iată ce prețuim noi!”. Acesta este și motivul pentru care pe stema Statului Israel figurează Menora – simbolul luminii, și nu o sabie.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Experiențele de război ale veteranilor vasluieni, prezentate într-o carte-document de scriitorul bârlădean Florin Raimond Petrescu

Dublă lansare de carte, la ...

Pensionarii vasluieni așteaptă cu nerăbdare majorarea pensiilor

Potrivit datelor primite de Casa ...

Ultima oră! Crimă la Pădureni!

O femeie de aproximativ 70 ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: