Google+
Home » National » Tatăl unui tânăr mort în spital, după incendiul din Colectiv: Vă acuz de crimă domnule Arafat, domnule Bănicioiu, domnilor manageri
Sute de bucuresteni au aprins candele, sambata 31 Octombrie 2015, la intrarea in Club Colectiv din Capitala. 27 de tineri au decedat vineri noapte in incendiul ce a izbucnit in timpul unui concert de muzica heavy metal, la care participau peste 300 de spectatori. Andreea Alexandru/Mediafax Foto

Tatăl unui tânăr mort în spital, după incendiul din Colectiv: Vă acuz de crimă domnule Arafat, domnule Bănicioiu, domnilor manageri

Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii morți în spitale, în urma tragediei din Colectiv, scrie din nou pe Facebook, indignat de cum a fost tratat la televiziuni de politicieni și șefii de spitale, cerându-le acestora să își asume vina și să demisioneze pentru că sunt incompetenți și i-au ucis fiul. 

„Domnilor politicieni, domnule Arafat, eu sunt tatăl unui copil de 22 de ani, proaspăt absolvent de ASE, cursuri de zi, care noaptea muncea pentru una dintre cele mai mari companii din lume și care își găsea timp să și cânte, pentru că asta era pasiunea lui. Copilul ăsta ar fi trăit dacă voi nu va încăpățânați și nu vă credeați de neînvins. Sunteți niște incompetenți, iar incompetența voastră a ucis. Vă acuz de crimă domnule Arafat, domnule Bănicioiu, domnilor manageri. Dumneavoastră încercați să vă acoperiți urmele, dar nu veți reuși. Domnilor, vă voi repeta asta zilnic până când veți înțelege că ați greșit și veți începe schimbarea. Domnilor, ce alegeți? Să vă protejați propriile interese sau să vă asumați greșelile și să luați măsurile ca așa ceva să nu se mai repete. Prima măsură ar fi să vă asumați vina, să demisionați și să vă supuneți legii”, scrie Eugen Iancu, tatăl lui Mihai Alexandru Iancu, unul dintre tinerii morți în urma incendiului din Colectiv.

El remarcă faptul că toată lumea vorbește despre schimbarea sistemului, dar nu se întâmplă nimic concret. „Trebuie să schimbăm sistemul. Dar ce este sistemul? Mor oameni, alți oameni ies în stradă, se schimbă guvernul. Și? Am rezolvat ceva? Ne creem unii dintre noi noi speranțe. Vine un tată îndoliat și scrie câteva cuvinte pe Facebook și se întămplă o minune. Se aprind spiritele. Unii doresc mediatizare, alții organizează, alții se alătură, alții înjură, numai politicienii și conducătorii se unesc. Sunt doctori care trimit mesaje, care își cer scuze. Culmea, exact doctorii care au stat poate multe nopți și multe zile să facă tot posibilul. Dar avem directori de spitale, avem parlamentari, avem oameni nelipsiți din studiourile televiziunilor care simt ca tocmai când credeau că lucrurile se liniștesc, sunt obligați să facă front comun și să își protejeze interesele. Astăzi, pe la prânz, am prins pe Realitatea o doamnă care putrezește de mulți ani prin Parlamentul României și care se isteriza și întreba nervoasă cine este acest Iancu Eugen, ce calificare are el să își dea cu părerea despre domnii manageri, despre minunăția de Arafat, despre extraordinarii politicieni? Doamna asta și-a imaginat măcar o secundă că este în slujba oamenilor și că ar fi trebuit ca de o lună să ceară înființarea unei comisii care să cerceteze, să descopere și să se asigure că tot adevărul va ieși la iveală și mai ales că niciodată nu se va mai întâmpla așa ceva? Același lucru l-am văzut pe Antena 3, unde un abonat al șezătorilor postului era deasemeni indignat de atitudinea unui tată nepriceput”, spune Iancu.

Joi dimineață, Eugen Iancu scrisese, tot pe Facebook, un mesaj în care susținea că răniții ar fi trebuit trimiși imediat la spitale din străinătate, și nu ținuți ”în medii nesigure”, unde au fost tratați de ”medici de urgență fără experiență în operațiunile cu arși, cu arși foarte grav și intoxicați”.

”Astăzi am avut câteva întâlniri importante. Ne-am reîntâlnit, noi cei din Spitalul Sfântul Ioan, și ne-am plâns copiii morți, dar am cunoscut și oameni nedumeriți de ceea ce s-a întâmplat. Sincer să fiu, și eu sunt nedumerit sau am fost. Zile întregi am umblat năuc, neînțelegând nimic din ce se întâmplă. Alexandru a fost scos de prieteni din Colectiv, a fost dus la salvări și predat unui medic. Vorbea, stătea în picioare și era speriat de moarte, deși reușea să facă câte o glumă. Aici se rupe filmul, pentru că la spital nu ajunge cu SMURD-ul. A fost trimis cu o mașină particulară. La spital, medicii au muncit ca niște eroi, am toată stima și respectul pentru eforturile lor, dar erau medici de urgență fără experiență în operațiunile cu arși, cu arși foarte grav și intoxicați. Copiii ăștia care aveau arsuri pe diferite suprafețe, dar foarte grave, trebuiau să fie introduși într un mediu absolut izolat și tratați de specialiști în arsuri sau, cel mai bine, trebuiau trimiși imediat acolo unde puteau fi tratați de specialiști și cu aparate performante. În schimb, ei fost ținuți în medii nesigure, tratați cu eforturi foarte mari din partea personalului extrem de sufletist, de implicat, dar fără experiență în domeniu”, afirmă Eugen Iancu.

El mai susținea că aparatele care să îi ajute să respire pe răniți au venit după o săptămână, iar ”operațiile făcute constau în curățarea la suprafață, când de fapt trebuia tăiat tot ce era ars și putrezit, indiferent de cât de adâncă era această operație”.

”Astfel, infecțiile s-au dezvoltat, iar dacă țin cont și de faptul că toți copiii plecați în străinătate au plecat cu bacterii specifice căpătate în spitale, îmi dau seama că Alexandru și ceilalți au fost uciși. Au fost condamnați la moarte din primele zile, atunci când vedeam la televizor cum ministrul sănătății și Arafat spuneau că totul este sub control și că ne descurcăm. Nu v-ați descurcat domnilor, iar indecizia voastră a fost criminală. Domnule Arafat, acum o săptămâna îi spuneam lui Cristian Tudor Popescu, într un comentariu făcut la un articol al dânsului, că ar trebui să tacă și că dumneavoastră sunteți un om care știți ce faceți. Acum, domnule Arafat, va cer socoteală pentru uciderea copilului meu. Salvarea dumneavoastră nu l-a dus la spitalul potrivit, de fapt nu l-a dus deloc. Astfel s-a pierdut timp. Și viața copilului meu. Dar asta este doar un caz. Vă voi mai povesti câte ceva, domnule Arafat. Smurd-ul dumneavoastră, pompierii, polițiștii prezenți la față locului, habar nu știau ce să facă, erau debusolați, dezorganizați. Nu o spun eu , o spun cei din Colectiv, cei care se scoteau unii pe alții din foc. Domnule Bănicioiu, știți ce ați făcut pierzând o săptămâna fără să trimiteți copiii în străinătate ? I-ați ucis. Sunteți un criminal”, mai scrie Eugen Iancu.

Fiul acestuia, Mihai Alexandru Iancu, în vârstă de 25 de ani, a murit în 21 noiembrie, la Spitalul ”Sântul Ioan” din Capitală, unde a fost dus în urma incendiului din Colectiv.

Ulterior, în cursul zilei, a mai scris că ”Bănicioiu și Arafat sunt criminali”.

”Ăsta este un adevăr pentru care cei ce nu au acceptat imediat plecarea copiilor din țară trebuie să plătească. De asta susțin că Bănicioiu și Arafat sunt criminali. Au ucis toți copiii morți ulterior internării”, a afirmat Eugen Iancu, comentând un articol al lui Cătălin Tolontan. Acesta a publicat, joi, un interviu cu un medic de la Spitalul de Arși, care nu își dezvăluie însă identitatea. Medicul susține că tinerii răniți în Colectiv ”au murit într-o bombă biologică, din cauza infecțiilor intraspitalicești”.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, dr. Adrian Stănculea, șeful secției Anestezie și Terapie Intensivă, a declarat, joi, că după incendiul din clubul Colectiv în unitatea sanitară au fost internați 27 de răniți, dintre care șase au decedat, trei dintre aceștia având infecții nosocomiale de mai mare amploare. „Sunt trei pacienți decedați, fiecare medic curant a anunțat familia, nu era să se ascundă infecția”, a precizat Stănculea.

Întrebat dacă cei trei mai erau în viață dacă nu făceau infecții nosocomiale, Stănculea a spus că nu poate face o astfel de declarație, pentru că leziunile pulmonare, inhalatorii erau extrem de severe. Medicul a precizat că și alți pacienți au infecții nosocomiale, dar la cei trei acestea au fost de o anvergură mai mare decât la alți pacienți.

Întrebat dacă cei trei pacienți puteau fi salvați în situația unui transfer rapid la clinici din străinătate, Adrian Stănculea a spus că acestea sunt supoziții, adăugând că în cazul marilor arși există riscul contaminării, pentru că nu mai este protecția dată de piele, iar în cazul celor răniți în Colectiv exista și infecția de căi respiratorii, plămânii fiind afectați suplimentar.

Reprezentanții Spitalului de Arși au mai declarat că infecțiile la marii arși survin și în marile centre din lume, dar că probabil rata de infecție era mai mică dacă în România exista un centru de arși la nivel occidental, ceea ce nu se poate face decât într-o clădire nouă. „Ideea este că întotdeauna într-o secție de terapie-intensivă a marelui ars există contaminare bacteriană și implicit infecție. Și în cărțile de specialitate a doua etapă, cronologic vorbind, a pacientului mare ars este etapa infecțioasă. În condițiile în care probabil dacă în România exista un centru de arși la nivel occidental de exemplu în care fiecare pacient mare ars era cu propriul său salon, cu propria asistentă, cu propriul management, probabil că rata de infecție era ceva mai mică, dar asta nu înseamnă că în marile spitale și centre de arși din lume nu se întâmplă astfel de infecții”, a spus directorul medical Cristian Nițescu.

Nițescu a subliniat că aceste infecții apar și în străinătate, adăugând și că mai multe filtre înseamnă mai puține riscuri pentru pacient. „Dar nu puteam noi să transferăm pacienții. Noi nu putem hotărî, noi am primit niște pacienți pe care i-am tratat maximal, nu doar că au fost din Colectiv, pentru că așa tratăm toți bolnavii arși care vin. (…) Trebuie să înțelegeți un lucru: pacientul poate pleca în afară fie la cererea personală sau a familiei, și asta însemnând că familia își asumă costurile respective, care sunt extrem de mari, fie la nivel de autoritate, pentru că noi suntem spital public, spital de stat”, a mai spus medicul de la Spitalul de Arși.

În urma incendiului din 30 octombrie din clubul Colectiv, au murit la fața locului 26 de persoane, iar o altă victimă în drum spre spital. Dintre răniții internați, au mai decedat 33 de persoane, numărul victimelor ajungând, în 22 noiembrie, la 60.

Sursa: mediafax.ro

Eugen Iancu, tatăl unuia dintre tinerii morți în spitale, în urma tragediei din Colectiv, scrie din nou pe Facebook, indignat de cum a fost tratat la televiziuni de politicieni și șefii de spitale, cerându-le acestora să își asume vina și să demisioneze pentru că sunt incompetenți și i-au ucis fiul.  "Domnilor politicieni, domnule Arafat, eu sunt tatăl unui copil de 22 de ani, proaspăt absolvent de ASE, cursuri de zi, care noaptea muncea pentru una dintre cele mai mari companii din lume și care își găsea timp să și cânte, pentru că asta era pasiunea lui. Copilul ăsta ar fi…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: