Google+
Home » Social » Taximetriștii bârlădeni nu vor să elibereze bon fiscal

Taximetriștii bârlădeni nu vor să elibereze bon fiscal

Peste 90% dintre șoferii care efectuează transport public de persoane în regim de taxi nu eliberează bon fiscal. Profitând de bunul simț sau ignoranța călătorilor, taximetriștii contribuie și mai mult la evaziunea fiscală pe care ANAF a vizat-o într-o campanie ceva mai vizibilă lunile trecute. Între timp, controalele s-au mai rărit, așa că liniștea s-a instalat și în rândul taximetriștilor. Indiferența și îngăduința duse la extrem nu prea îi onorează nici pe bârlădenii care observă cum șoferii de taxi cu care merg încalcă legea cu bună știință. Pe la colțuri sau mai fățiș, unii bârlădeni dezaprobă atitudinea taximetriștilor, dar cam atât.
„La Serviciul Transport Public din cadrul Primăriei Bârlad nu a fost înregistrată anul acesta nici o sesizare în legătură cu neeliberarea bonului fiscal de către taximetriști. Cred că oamenii sunt nemulțumiți, dar pentru a lua măsuri, sesizările trebuie să fie făcute în scris, ori, la noi nu există niciuna”, a declarat primarul Marin Bunea.
În timp ce concitadinii noștri își spun nemulțumirile atunci când sunt întrebați, nimeni nu scrie negru pe alb, într-o sesizare, despre situațiile cu care se confruntă.
„Am fost nevoit să merg într-o zi de trei ori la cimitir pentru că am dat comandă de o lucrare la mormântul familiei. Am luat de trei ori taxiul într-o zi. De la Stadion până la cimitir am plătit o dată 6 lei, o dată 7 lei și 8 lei ultima dată. Repet, în aceeași zi, pe 20 noiembrie. Niciodată nu am primit bon fiscal”, a declarat un cetățean nemulțumit, care a recunoscut că nu a făcut nicio sesizare în scris la Primăria Bârlad sau la alte autorități.
Tupeul taximetriștilor este tolerat și de instituțiile care ar trebui să-i verifice. Nu doar neeliberarea bonului fiscal la finalul cursei este o problemă, ci și modul în care taximetristul decide dacă restituie restul sau nu. Dacă are de dat un leu rest, banul e din oficiu reținut. Pe de altă parte, cu un talent de actori profesioniști, șoferii de taxi (peste 90%) invocă ba că aparatul de taxat e defect, ba că e la reparat, ba că din gravă au uitat să-l pornească.
La Bârlad sunt înregistrate la Primărie 170 de autoturisme care efectuează transport public de persoane în regim de taxi. (Mihaela NICULESCU)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: