Home » Social » Utilaje ISU de intervenție pe timp de iarnă

Utilaje ISU de intervenție pe timp de iarnă

de Marian MOCANU
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al județului Vaslui a susținut o prezentare a tehnicii de intervenție, în special a autospecialelor destinate intervenției în sezonul rece. Printre participanții la activitatea de la sfârșitul săptămânii trecute s-au numărat elevi și cadre didactice de la Liceului Teoretic „Emil Racoviță” și Colegiului Economic „Anghel Rugina” din municipiul Vaslui, interesați în a afla amănunte cu privire la utilajele ce pot fi folosite în caz de căderi masive de zăpadă și pentru evacuarea cetățenilor înzăpeziți.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al județului Vaslui deține, din acest an, mai multe vehicule specializate salvării și transportului victimelor atât a unor evenimente rutiere, cât și în cazul altor situații de urgență: incendii, inundații ori înzăpeziri. Aceste echipamente și tehnici de intervenție, în special autospecialele destinate intervenției în sezonul rece, au fost prezentate în cadrul caravanei și expoziției foto de promovare a proiectului ,,Îmbunătățirea capacității și calității sistemului de intervenție în situații de urgență, acordării asistenței medicale de urgență în condiții de iarnă”, inițiat de Consiliul Județean Vaslui și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al județului Vaslui. La eveniment au fost invitați, printre alții, elevi și cadre didactice de la Liceului Teoretic „Emil Racoviță” și Colegiului Economic „Anghel Rugina” din municipiul Vaslui, interesați în a afla amănunte cu privire la utilajele ce pot fi folosite în caz de căderi masive de zăpadă și pentru evacuarea cetățenilor înzăpeziți.
Specialiștii ISU Vaslui au explicat modul de intervenție a fiecărei autospeciale aflate în dotarea inspectoratului. A fost prezentată autospeciala de stingere cu apă și spumă MAN, de capacitate medie, destinată intervenției la stingerea incendiilor în mediu urban. La aceasta mașina se pune accentul pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenție și utilizarea apei cu randament de stingere ridicat în spații închise. Are capacitatea de 2.000 litri de apă și 120 l spumogen lichid. Autospeciala de stingere cu apă și spumă Iveco, de capacitate mărită, este destinată intervențiilor la incendii în mediul urban și rural. Are în dotare tun de apă și spumă și echipamente și accesorii de intervenție rapidă, cu o capacitate de 5.000 l apă și 500 l spumogen lichid.
Printre vehiculele prezentate a fost și autospeciala  pentru descarcerare, de capacitate grea și prim ajutor. Aceasta este destinată intervenției pentru descarcerare și salvare în cazul producerii diferitelor tipuri de accidente de circulație (auto sau feroviare), tehnologice sau catastrofe, în scopul eliberării persoanelor surprinse de situații imprevizibile și acordării primului ajutor calificat la locul producerii evenimentului. Un alt vehicul intrat de curând în dotarea ISU Vaslui este autospeciala de intervenție și salvare de la înălțimi, destinată intervenției pentru stingerea incendiilor la etajele superioare ale clădirilor precum și salvării persoanelor de la înălțime (maxim 43 de metri). Aceasta poate transporta în nacelă până la 5 persoane și o victimă pe targă. Autofreza de zăpadă multifuncțională, proaspăt primită de ISU Vaslui, este un vehicul multifuncțional, care permite pe timpul sezonului rece degajarea căilor de acces către zonele izolate, pentru autospecialele de intervenție și cele de acordare a asistenței medicale de urgență din dotarea ISU Vaslui. În afara sezonului rece șenilata permite acordarea de suport pe timpul intervențiilor de stingere a incendiilor, fiind echipată cu un rezervor de apă de 7.000 l cu o motopompă performantă. A fost prezentată și ambulanța SMURD de Terapie Intensivă Mobilă  (TIM), cu cel mai înalt grad de dotare medicală din județ. Are un medic, un asistent și doi paramedici și este destinată acordării asistenței medicale de urgență, resuscitării, transportului și monitorizării pacienților. Ambulanța SMURD este încadrată cu 3 paramedici fiind destinată acordării primului ajutor medical de urgență, resuscitării, transportului și monitorizării pacienților. Autospeciala transport personal și victime multiple, primită chiar luna trecută, este destinată acordării primului ajutor medical de urgență și are capacitatea de a transporta 11 persoane a căror stare le permite sa fie transportați în poziție șezândă sau patru victime pe targă.
Nu în ultimul rând, elevii au avut ocazia să vadă autospeciala Dacia Duster care tractează o autoșenilată Argo UTV, autospecială cu capacitate mărită de trecere. Aceasta oferă personalului operativ posibilitatea de a interveni pentru salvarea persoanelor, acordarea asistenței medicale de urgență și transportul victimelor din locuri izolate care nu permit accesul  autovehicule și autospecialelor de intervenție. Autospeciala este dotată cu șenile de zăpadă și gheață, având și capacitate de a deveni amfibie. Autospeciala de intervenție și comandă FRAP + barcă, este destinată intervenției pentru stingerea incendiilor în mediul urban și  salvarea persoanelor, bazându-se pe deplasarea rapidă în trafic, precum și pentru transportul bărcii și a echipei de scafandri pentru  executarea misiunilor de căutare salvare în mediul acvatic. ISU Vaslui are o echipă formată din 4 scafandri care intervine la nevoie și în județele vecine.
Pe lângă prezentarea autospecialelor au mai fost expuse și câteva tehnici de extragerea a victimelor încarcerate din autovehicule, de acordare a primului ajutor precum și tehnici de stingere a incendiilor.
de Marian MOCANU Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al județului Vaslui a susținut o prezentare a tehnicii de intervenție, în special a autospecialelor destinate intervenției în sezonul rece. Printre participanții la activitatea de la sfârșitul săptămânii trecute s-au numărat elevi și cadre didactice de la Liceului Teoretic „Emil Racoviță” și Colegiului Economic „Anghel Rugina” din municipiul Vaslui, interesați în a afla amănunte cu privire la utilajele ce pot fi folosite în caz de căderi masive de zăpadă și pentru evacuarea cetățenilor înzăpeziți. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al județului Vaslui deține, din acest an, mai multe…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: