Home / Business / Consiliul IMM-urilor: Patronii de firme mici si mijlocii se opun cresterii salariului minim pe economie la 1.200 de lei. Cum motiveaza

Consiliul IMM-urilor: Patronii de firme mici si mijlocii se opun cresterii salariului minim pe economie la 1.200 de lei. Cum motiveaza

Firmele mici si mijlocii din Romania se opun unei eventuale cresteri a salariului minim brut pe economie de la 1.050 de lei la 1.200 de lei, releva o consultare  online, facuta in cadrul societatilor membre ale Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, prezentat, marti de CNIPMMR.

Potrivit sursei citate, consultarea a relevat urmatoarele:

* 76% dintre respondenti considera ca o crestere a salariului minim pe economie incepand cu 1 ianuarie 2016 va crea dificultati intreprinderii,

* 62% au fost de parere ca o crestere a salariului minim pe economie va avea ca principal efect disponobilizarea unor salariati

* 84% au afirmat ca vor exista si efecte asupra grilei de salarizare la nivelul intreprinderii (pentru toti salariatii).

In schimb, patronii IMM chestionati au precizat ca, pentru o crestere a salariului minim la 1.200 de lei, ar fi nevoie ca mediul de afaceri sa beneficieze din partea Guvernului de anumite masuri:

– stimularea investitiilor (80% dintre respondenti),

– simplificarea birocratiei (75%),

– scaderea fiscalitatii (62%)

– solicitand alte masuri (48%).

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a realizat consultarea intrena in 4 – 7 decembrie 2015, online.

In proiectul bugetului de stat pentru anul 2016, noul Guvern Ciolos NU a inclus o crestere a salariului minim de la 1.050 lei la 1.200 lei, asa cum cerusera reprezentantii PSD .

Consiliul IMM-urilor si-a exprimat “convingerea ca nici pe viitor, Guvernul si partidele parlamentare nu vor lua o decizie in acest domeniu, fara o fundamentare riguroasa, fara realizarea unei notei de impact, fara aplicarea Testului IMM si fara consultarea organizatiilor reprezentative ale IMM-urilor“, se arata intr-un comunicat al CNIPMMR.

In opinia Consiliului IMM, problematica salariului minim brut pe economie trebuie abordata in mod sistemic, cu luarea in considerare a urmatoarelor aspecte:

– Necesitatea realizarii notei de impact, a aplicarii Testului IMM si consultarea obligatorie a organizatiilor reprezentative ale IMM-urilor pentru cresterea salariului minim in 2016,

– Cresterile salariale, pentru a fi generatoare de performanta si competitivitate, ce trebuie sa-si gaseasca corespondentul in sporirea productivitatii muncii,

– Imbunatatirea reglementarilor privind relatiile de munca si simplificarea birocratiei, in special pentru IMM-uri,

– Cresterea enorma (pentru unele societati de peste 30 de ori) a impozitelor pe cladiri incepand cu 01.01.2016 afecteaza grav toate IMM-urile si elimina posibilitatea acordarii de cresteri salariale in 2016 pentru salariatii din IMM.

De precizat ca vicepresedinte al Consiliului IMM este Florin Jianu, fost ministru delegat pentru IMM-uri in fostul Guvern Ponta.

Victor Ponta este si cel care, pe final de mandat, a adus lansat posibilitatea cresterii salariului minim brut pe economie la 1.200 de lei, de la 1 ianuarie 2016.

Sursa: hotnews.ro

About Mihai Vasile

x

Check Also

Bulgaria da din nou clasa Romaniei cu statiunile de la Marea Neagra. Topul celor mai ieftine destinatii din Europa

Statiunea Sunny Beach din Bulgaria ...

Nori negri la Rulmenți Bârlad! Se vorbește de un nou val de disponibilizări

Răzvan CĂLIN Nori negri s-ar ...

Generăleasa Placinta și ideile minunate! Soluția elegantă prin care elevii de la Liceul Tehnologic ”Petru Rareș” le-au transmis autorităților locale că școala are nevoie de bani!

Preparatele au fost prezentate aleșilor ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: