Home » Administratie » O nouă șansă – Megaproiectul de reabilitare a sistemului de apă și canalizare din municipiile Vaslui, Bârlad, Huși și orașul Negrești are alt termen

O nouă șansă – Megaproiectul de reabilitare a sistemului de apă și canalizare din municipiile Vaslui, Bârlad, Huși și orașul Negrești are alt termen

de Marian MOCANU

De aproape zece ani autoritățile județene vasluiene încearcă implementarea unui megaproiect, finanțat din fonduri europene, pentru reabilitarea sistemului de apă și canalizare pe principalele orașe ale județului. După ce într-un sfârșit au obținut finanțare, începerea unor lucrări a întârziat foarte mult din cauza unor „aspecte tehnice”, punând în pericol întregul proiect. Vestea bună este că, după nenumărate adrese, Aquavas SA și Consiliul Județean au reușit includerea acestui proiect în POS Mediu 2014 – 2020, prelungind astfel termenul limită de implementare. Acest lucru a fost votat la ședința de îndată a CJ Vaslui, de vineri, 4 decembrie.

Marele proiect „Reabilitarea sistemului de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare în aglomerările Vaslui, Bârlad, Huși și Negrești, cel mai important proiect derulat la nivelul județului Vaslui, era în pericol de a nu fi realizat. O bună parte din lucrări nici măcar nu au fost începute, din cauza problemelor la licitațiile aferente, dar și a unor „chestii tehnice”. Datorită lucrărilor de reabilitare a străzilor principale prin proiectele finanțate din fonduri europene în cadrul Planurilor Integrate de Dezvoltare Urbană, municipalitățile din Vaslui, Bârlad și Huși au trebuit să execute, din fonduri proprii, circa 80 de kilometri de rețea de apă și canalizare, pentru a nu fi, la rândule, penalizate pentru întârzieri. În aceste condiții, proiectul derulat de Consiliul Județean Vaslui prin intermediul Aquavas SA Vaslui era în pericol de a pierde finanțarea. Asta cu atât mai mult cu cât, și așa, implementarea acestui proiect a fost prelungită excesiv, datorită unor probleme tehnice la realizarea caietelor de sarcini pentru licitațiile de execuție a lucrărilor. Dealtfel, unele dintre licitații, din cauza contestațiilor, nu au fost nici acum finalizate și abia în decursul acestui an a început procedura de obținere a autorizațiilor de mediu. După mai multe adrese, CJ Vaslui a reușit includerea acestui proiect în noul POS Mediu 2014 – 2020, prelungind astfel termenul limită de implementare.

Teoretic, ar fi trebuit ca lucrările de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă, a sistemului de canalizare și a stațiilor de epurare din municipiile Vaslui, Bârlad și Huși să fie încheiate până la data de 31 decembrie a acestui an. Acest lucru nefiind posibil, CJ Vaslui și Aquavas au primit o nouă păsuire, până cel târziu în 2020. Pentru acest lucru a fost nevoie ca, vineri, 4 decembrie, într-o ședință de îndată a Consiliului Județean Vaslui, să fie dată o hotărâre în acest sens, pentru prelungirea duratei de implementare a proiectului. Cu această ocazie, valoarea inițială de 103 milioane de euro, a marelui proiect de reabilitare a sistemului de apă și canal, s-a redus la 82 de milioane euro (). Rămâne de văzut dacă se va reuși finalizarea la noul termen, sfârșitul anului 2020, a acestui megaproiect. Asta în condițiile în care firmele de consultanță implicate au tras încă de la începutul acestui an un semnal de alarmă cu privire la faptul că beneficiarul final, Consiliul Județean Vaslui, nu se implică îndeajuns în acest proiect. Mai mult, din aceste cauze și a întârzierilor foarte mari în începerea implementării unor componente a proiectului, o parte din principalele persoane implicate doresc să scape de obligații. Astfel, Dorin Blănescu, managerul proiectului, și-a anunțat de curând demisia, iar directorul general al Aquavas, Neculai Barbu și-a anunțat la rându-i intenția de a se pensiona în decursul anului viitor.

de Marian MOCANU De aproape zece ani autoritățile județene vasluiene încearcă implementarea unui megaproiect, finanțat din fonduri europene, pentru reabilitarea sistemului de apă și canalizare pe principalele orașe ale județului. După ce într-un sfârșit au obținut finanțare, începerea unor lucrări a întârziat foarte mult din cauza unor „aspecte tehnice”, punând în pericol întregul proiect. Vestea bună este că, după nenumărate adrese, Aquavas SA și Consiliul Județean au reușit includerea acestui proiect în POS Mediu 2014 – 2020, prelungind astfel termenul limită de implementare. Acest lucru a fost votat la ședința de îndată a CJ Vaslui, de vineri, 4 decembrie. Marele…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: