Home / Social / Rromii bârlădeni trec la alt nivel: se fac vânzători

Rromii bârlădeni trec la alt nivel: se fac vânzători

La sfârșitul acestei luni, 84 de bârlădeni de etnie rromă vor absolvi cursurile de calificare în meseria de vânzător.

„Cursurile care au început în 22 septembrie și se vor finaliza pe 28 decembrie. Sunt organizate de către Ministerul Muncii, formatorii fiind din București, Ploiești și Vaslui. Dintre cursanți, 56 au vârste între 19 și 60 ani, iar 28 între 18 și 19 ani. Majoritatea au doar câteva clase (între 4 și 8 clase) și doar 10 au absolvit liceul”, ne-a declarat Neculai Dragomir, consilierul pe probleme de rromi din cadrul Primăriei Bârlad.
O mare parte a cursanților sunt beneficiari ai ajutorului social. Cursurile îi vor ajuta să-și găsească o slujbă, diploma fiind recunoscută în UE.

„Unii dintre absolvenții cursului de calificare vor reuși să-și găsească un post conform calificării obținute. Mai mult, la finalul cursurilor, rromii vor obține nu doar diploma ci și un ajutor financiar (o indemnizație) de 1.500 de lei”, a mai spus Neculai Dragomir.
Consilierul pe probleme de rromi recunoaște că numărul persoanelor cu calificare într-o meserie este foarte redus în rândul rromilor. Unii dintre ei vând în piața de legume sau la tarabele de mărunțișuri, dar fără a avea calificare.
Ultimul curs de calificare pentru rromi a fost organizat la Bârlad în urmă cu trei ani. Rromii au absolvit atunci cursuri de frizerie, coafură, cosmetică, pedichiură și manichiură. Puțini au reușit să se angajeze, dar cursurile de formare au fost utile din perspectiva cunoștințelor acumulate de absolvenți și a șanselor de a se angaja în viitor . (Mihaela NICULESCU)

La sfârșitul acestei luni, 84 de bârlădeni de etnie rromă vor absolvi cursurile de calificare în meseria de vânzător. „Cursurile care au început în 22 septembrie și se vor finaliza pe 28 decembrie. Sunt organizate de către Ministerul Muncii, formatorii fiind din București, Ploiești și Vaslui. Dintre cursanți, 56 au vârste între 19 și 60 ani, iar 28 între 18 și 19 ani. Majoritatea au doar câteva clase (între 4 și 8 clase) și doar 10 au absolvit liceul”, ne-a declarat Neculai Dragomir, consilierul pe probleme de rromi din cadrul Primăriei Bârlad. O mare parte a cursanților sunt beneficiari ai…

Review Overview

About Simona Vasile

5 comments

  1. SI CE VOR VINDE IN URMA ABSOLVIRII ACESTUI CURS? TIGARI IN PIATA 9 MAI? HA HA HA

  2. de ce doar romii primesc indemnizatia de 1500 lei..???

  3. de ce doar romii primesc indemnizatie de 1500 lei..????

x

Check Also

Festivalul de Umor ”Constantin Tănase” se va desfășura în anul 2020 în două etape

Prima etapă a festivalului de umor se va desfășura ...

Biserica din Mânjești, cuprinsă de un incendiu. 30 de oameni s-au autoevacuat

Peste 30 de oameni s-au evacuat din biserica din ...

Salariile de 1.500 de lei din mediul privat golesc județul Vaslui de forța de muncă

Exodul forței de muncă din județul Vaslui a trecut ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: