Google+
Home » National » Cioloș: La cum stă bugetul în momentul de față, nu ne-am putut permite bani pentru biserici. Am simțit o tensiune foarte mare în societate

Cioloș: La cum stă bugetul în momentul de față, nu ne-am putut permite bani pentru biserici. Am simțit o tensiune foarte mare în societate

Bugetul de stat nu a permis alocarea de fonduri pentru lăcașurile de cult, mai ales în situația de constrângere bugetară actuală, a declarat, miercuri seară, premierul Dacian Cioloș, apreciind că este importantă implicarea credincioșilor și a autorităților locale în investițiile pentru biserici. 

“Lăcașurile de cult nu au alocare bugetară în bugetul de stat, pe de o parte pentru că avem alocări pentru culte și cheltuielile cu salariile în urma deciziilor care au fost luate de Parlament au un impact și pe partea de culte, pe de altă parte faptul că nu avem alocări bugetare nu înseamnă că investițiile care se fac în lăcașuri de cult nu sunt importante, dar cred că aici e importantă implicarea enoriașilor, a credincioșilor și a autorităților locale”, a afirmat premierul, într-o conferință de presă la Guvern.

El a arătat că autoritățile locale pot decide cel mai bine în ce măsură anumite investiții sunt prioritare sau nu pentru comunitățile respective.

“Nu știu dacă bugetul de stat, și mai ales în condițiile bugetare foarte dificile pe care le avem, mai e cazul acum să alocăm aceste bugete. Cel puțin, în momentul de față, așa cum stă bugetul, nu ne-am putut permite alocări”, a adăugat Cioloș. 

Premierul a subliniat că i-a transmis și Patriarhului Daniel, în discuțiile pe care le-au avut, că și cultele ar putea fi implicate în proiectele cu caracter social.

Cioloș a precizat că a simțit o tensiune a societății în discuțiile din ultimele zile despre finanțarea sau nefinanțarea lăcașurilor de cult de la bugetul de stat și consideră că aceste discuții nu sunt constructive pentru găsirea soluțiilor.

“Am trăit sentimentul în aceste zile, când au fost discuțiile legate de finanțarea sau nu a lăcașurilor de cult, dincolo de justificarea sau nu a implicării bugetului public, am simțit și o tensiune foarte mare în societate legată de aceste lucruri. Cred că împreună trebuie să vedem cum facem să depășim aceste tensiuni și aceste conflicte din societate, care nu fac bine nici de o parte, nici de alta. Nu cred că în felul acesta putem să ne clarificăm lucrurile, să ne limpezim principiile și valorile pe care vrem să cheltuim inclusiv banul public și nu cred că în felul acesta putem să ajungem la o stare de încredere în noi și în ceea ce putem face”, a subliniat premierul.

Cioloș a amintit că, în discuția cu patriarhul, s-a arătat deschis la o modalitate de colaborare cu toate cultele, dar pe de altă parte i-a înțeles și pe cei care vor o cheltuire eficientă și transparentă a banului public, asigurându-i de acest lucru din partea Guvernului.

În 2016, Guvernul nu intenționează să aloce niciun leu pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea de biserici existente, conform proiectului de buget pe 2016 prezentat vineri seară de Ministerul Finanțelor și lansat în dezbatere publică. Măsura vine după ce, în 2014 și 2015, Guvernul condus de Victor Ponta a alocat în total 325 milioane de lei (peste 72 de milioane de euro) pentru biserici.

Secretariatul de Stat pentru Culte, din subordinea Secretariatului General al Guvernului, are prevăzut 0 lei la bugetul pe 2016 pentru acest capitol de construire și modernizare a bisericilor, inclusiv pentru sprijinirea activităților și funcționării bisericilor. În 2014, acest capitol bugetar beneficiase de 148 milioane de lei, iar în 2015, de 177 milioane de lei. Pentru 2017, este previzionată o alocare bugetară mult mai mică, de doar 12 milioane de lei.

Sâmbătă dimineață, întrebat ce le transmite celor care spun că biserica ar putea fi un bun Moș Nicolae pentru bugetul de stat, Patriarhul Daniel a răspuns: “Da, noi am spus de mai multe ori că suntem de acord nu numai să impoziteze veniturile, ci să și renunțăm la salariile de la stat dacă ni se dă înapoi ceea ce în mod abuziv a luat statul ca proprietăți”.

Patriarhul Daniel a mai spus că Biserica Ortodoxă Română nu vrea să stea “cu mâna întinsă la stat tot timpul”, dar trebuie ca statul să dea înapoi ceea ce a fost luat de la Biserică.

Duminică, Guvernul a anunțat că premierul Dacian Cioloș a avut o discuție cu Patriarhul Daniel, în care l-a asigurat că va finanța proiectele de investiții importante ale BOR și că există tot sprijinul pentru a pune la dispoziție resurse financiare, “în funcție de posibilități”, pentru lăcașele de cult în construcție.

De asemenea, Executivul a anunțat că bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creștere față de acest an atât în ceea ce privește personalul clerical, cât și cel neclerical.

“Discuția a scos încă o dată în evidență buna înțelegere pe care Patriarhia o are în legătură cu situația financiar bugetară prin care trece România. Bugetul pentru Culte în anul 2016 este în creștere față de anul precedent atât în ceea ce privește personalul clerical cât și cel neclerical, ca o recunoaștere a rolului social important pe care reprezentanții cultelor îl au în societate, rolul Bisericii Ortodoxe fiind, desigur, fundamental din acestă perspectivă”, se menționa într-un comunicat de presă al Guvernului.

La rândul său, Ministerul Finanțelor a precizat că anul viitor contribuția statului la salarizarea personalului clerical va crește la 315,1 milioane lei, de la 278,3 milioane lei în 2015, iar cea pentru sprijinirea așezămintelor religioase românești din afara granițelor va urca de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane lei.

“Proiectul de buget pentru anul viitor prevede o creștere a salariilor acordate personalului clerical și neclerical. În cazul personalului clerical, contribuția statului la salarizarea personalului de cult creste de la 278,3 milioane lei anul acesta la peste 315,1 milioane lei în anul 2016. În cazul personalului neclerical, contribuția statului prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată pentru salarizarea personalului neclerical a crescut cu 54,9% față de anul 2015, de la 188,9 milioane lei la 292,7 milioane lei în anul 2016”, arăta Ministerul Finanțelor Publice.

Sursa; mediafax.ro

Comments

comments

Bugetul de stat nu a permis alocarea de fonduri pentru lăcașurile de cult, mai ales în situația de constrângere bugetară actuală, a declarat, miercuri seară, premierul Dacian Cioloș, apreciind că este importantă implicarea credincioșilor și a autorităților locale în investițiile pentru biserici.  "Lăcașurile de cult nu au alocare bugetară în bugetul de stat, pe de o parte pentru că avem alocări pentru culte și cheltuielile cu salariile în urma deciziilor care au fost luate de Parlament au un impact și pe partea de culte, pe de altă parte faptul că nu avem alocări bugetare nu înseamnă că investițiile care se…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: