Google+
Home » Invatamant » Liceanul din Bârlad care merge ziua la școală, iar noaptea este paramedic voluntar la SMURD București

Liceanul din Bârlad care merge ziua la școală, iar noaptea este paramedic voluntar la SMURD București

de Mihaela NICULESCU

Este bârlădean și s-a aflat în mijlocul evenimentelor tragice din 30 octombrie, când zeci de tineri au ars în clubul „Colectiv”. Nu printre victime, ci printre cei care au dat o mână de ajutor și nu a fost acolo întâmplător, ci ca membru specializat al echipelor de salvatori. A salva vieți este principala preocupare a unui elev de liceu din Bârlad, care noaptea zboară cu elicopterul SMURD în toate colțurile țării, iar ziua este înapoi, în oraș, pentru a merge la școală. Cel care îl duce și îl aduce ori de câte ori e nevoie, este însuși comandantul SMURD București.

constantin-paramedic-smurd-bucuresti1Ionel Constantin Geană are 19 ani și este elev al clasei a XII-a E2 de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” din Bârlad. Din vară, este paramedic voluntar în cadrul SMURD București.  Totul a început de la un anunț pe Facebook.
„Am ajuns să fiu voluntar SMURD în vară, după ce am văzut pe Facebook un anunț în care se făcea apel către tineri pentru a se înscrie la cursuri de voluntariat. Am sunat la SMURD Târgu Mureș și m-am înscris. După trei săptămâni de cursuri intensive de prim ajutor calificat, a trebuit să dau o probă practică în urma căreia ura să fiu admis sau respins. Din fericire, am reușit să obțin certificatul împreună cu alți nouă tineri, șapte băieți și două fete”, a povestit, pentru Est News, Constantin Geană.
A învățat temeinic de la medici de elită cum se acordă primul ajutor, cum se face o resuscitare corectă, cum se aplică un guler cervical, a învățat să pună perfuzii și să facă multe alte manevre pe care voluntarii SMURD trebuie să le cunoască. Toată vara a lucrat la Constanța. A ajutat turiștii accidentați, loviți de stânci sau înecați. Între timp, a fost transferat la Spitalul Clinic de Urgență „Floreasca” și acum face voluntariat în toată țara. S-a obișnuit cu elicopterul, deși la început i-a fost cam greu. Noaptea zboară și salvează vieți, iar ziua ajunge la școală.

Voluntariatul i-a deschis un nou orizont: medicina de urgență

constantin-paramedic-smurd-bucuresti2„Nu este ușor să faci drumurile astea. De regulă, lucrez de miercuri până sâmbătă, cu zile de pauză. Comandantul SMURD București, medicul primar Ionuț Burcea, vine și mă ia cu mașina de la Bârlad și tot el este cel care mă aduce înapoi. Recunosc, sunt cazuri în care trebuie să mă învoiesc și două ore pentru că nu pot ajunge exact la timp la cursuri. Directorii școlii mă înțeleg și îmi aprobă învoirile”, a mărturisit tânărul voluntar.

În acea noapte fatidică de 30 octombrie a fost în misiune. Așa a ajuns să vadă dezastrul de la „Colectiv” și să acorde primul ajutor tinerilor aflați între viață și moarte.constantin-paramedic-smurd-bucuresti4
„Eu lucrez doar noaptea, iar pe 30 octombrie era tura mea. Întrucât în primele minute de la declanșarea incendiului de la <<Colectiv>> era un număr insuficient de ambulanțe și șoferi, a fost contactat serviciul SMURD. A fost nevoie în acea noapte nu doar să acord primul ajutor, ci și să conduc mașina. Am văzut imagini apocaliptice dar, în astfel de momente, tu ca voluntar trebuie să te mobilizezi și să te concentrezi pentru a salva vieți. Am cunoscut povești triste care m-au emoționat enorm. Evident că astfel de evenimente au un impact emoțional puternic, dar am învățat să trec repede peste emoții și să devin rațional”, ne-a povestit Constantin.

Nu s-a gândit niciodată serios la o carieră de medic de urgență. Acum însă este convins că asta vrea să devină.

Profesorii au aflat întâmplător cu ce se ocupă elevul din clasa a XII-a E2.
„A venit de două ori la mine cu o cerere de învoire. Așa am aflat că elevul colegiului nostru este paramedic voluntar. Este extraordinar ce face acest tânăr și, cu siguranță, toți profesorii din școală se mândresc. Este atât de plăcut să întâlnești astfel de tineri! Închipuiți-vă că în ziua în care era balul bobocilor a preferat să plece în misiune pentru salvarea de vieți omenești. Este minunat să avem în preajmă asemenea tineri”, a mărturisit prof. Dumitru Bentu, director adjunct al Colegiului Tehnic „AL. I. Cuza” din Bârlad.

Comandantul SMURD București: ”Constantin este un exemplu pentru generația lui”

constantin-paramedic-smurdDeși este un exemplu pentru tânăra generație, simte o oarecare răceală din partea colegilor. Invidia a început să fie vizibilă. Prietena lui Constantin, dar și părinții lui, oameni simpli, sunt foarte mândri de el. Tot timpul l-au încurajat și i-au apreciat actul de voință. Alături de el este și medicul Ionuț Burcea, pe care Constantin Geană îl consideră un model în viață.
„Determinarea de care dau dovadă tinerii voluntari paramedici este ceea ce ne face să credem că voluntariatul în România poate să se dezvolte și mai mult. Constantin Geană este unul dintre paramedicii voluntari ce constituie un exemplu pentru generația lui, lucru care nu poate decât să ne bucure pe noi, cei care lucrăm în această fundație numită SMURD. Este adevărat că fără voință nu se poate face nimic, dar în meseria noastră este nevoie și de omenie, compasiune, promptitudine, seriozitate și profesionalism. Tineri ca bârlădeanul Constantin Geană cu siguranță vor dori să performeze, iar voluntariatul îi va ajuta”, a declarat medicul primar de urgență Ionuț Burcea.
Constantin a învățat să acorde primul ajutor la o vârstă fragedă, dar milioane de români care au ajuns la maturitate nu au noțiuni elementare de prim ajutor. La ceastă oră, se lucrează la un proiect de lege care prevede introducerea în programa școlară a noțiunilor elementare de acordare a primului ajutor. Printre cei angajați în acest proiect se numără și medicul primar Ionuț Burcea, mentorul lui Constantin.

Comments

comments

de Mihaela NICULESCU Este bârlădean și s-a aflat în mijlocul evenimentelor tragice din 30 octombrie, când zeci de tineri au ars în clubul „Colectiv”. Nu printre victime, ci printre cei care au dat o mână de ajutor și nu a fost acolo întâmplător, ci ca membru specializat al echipelor de salvatori. A salva vieți este principala preocupare a unui elev de liceu din Bârlad, care noaptea zboară cu elicopterul SMURD în toate colțurile țării, iar ziua este înapoi, în oraș, pentru a merge la școală. Cel care îl duce și îl aduce ori de câte ori e nevoie, este însuși&hellip;

Review Overview

User Rating: 4.58 ( 2 votes)

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: