Home / Business / Agenția Moody’s a îmbunătățit perspectiva ratingului României, de la “stabilă” la “pozitivă”

Agenția Moody’s a îmbunătățit perspectiva ratingului României, de la “stabilă” la “pozitivă”

Agenția Moody’s a îmbunătățit perspectiva ratingului pe termen lung al României, ca urmare a corectării dezechilibrelor macroeconomice, perspectivelor favorabile de creștere economică și consolidării fiscale considerabile începând din 2009, care a condus la stabilizarea nivelului îndatorării. 

De asemenea, Moody’s a confirmat ratingurile României la “Baa3” – pentru credite pe termen lung și “P-3” – pentru împrumuturi pe termen scurt, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.

Moody’s notează însă că în procesul de analiză a calificativului României a luat în calcul și provocări, printre care potențialele riscuri ca relaxarea fiscală – așa cum este prevăzută în noul Cod Fiscal – să conducă la o deteriorare a perspectivei fiscale a statului, în timp ce o creștere a salariilor mai rapidă decât productivitatea ar putea afecta competitivitatea țării.

Principalii factori care au stat la baza deciziei Moody’s de îmbunătățire a ratingului sunt corectarea dezechilibrelor macroeconomice, reducerea vulnerabilității economiei la șocurile externe și crearea condițiilor pentru creștere economică robustă, precum și ajustarea fiscală din ultimii ani, care a condus la o reducere semnificativă a deficitului bugetar și a contribuit la stabilizarea îndatorării raportate la PIB, se arată în comunicat.

Toate cele trei mari agenții de rating, Fitch, Standrad&Poor’s și Moody’s, evaluează România cu cel mai redus calificativ din categoria recomandată pentru investiții, însă Moody’s este prima care a îmbunătățit perspectiva României la pozitivă. Fitch și Standard&Poor’s acordă ratingului suveran al României perspectivă “stabilă”. De altfel, Moody’s este și singura dinre cele trei mari agenții care a menținut pe tot parcursul crizei calificativul României în categoria recomandată pentru investiții.

Moody’s estimează că avansul economic al României se va accelera anul următor, susținut de consumul privat, investiții, dar și de cheltuielile autorităților publice, astfel că PIB ar urma să crească în 2016 cu 4,1%, după 3,5% în acest an.

Agenția se așteaptă ca îndatorarea să coboare în acest an la 39,4% din PIB, de la 39,9% anul trecut, și consideră că este puțin probabil ca rata să treacă de 45% în acest deceniu, având în vedere creșterea economică rapidă.

“În acest context, merită notat că perspectiva de creștere pe termen mediu a României este mai favorabilă decât a multor altor țări cu care poate fi comparată, inclusiv Bulgaria – rating Baa2 cu perspectivă stabilă, Azerbaidjan – Baa3 cu perspectivă stabilă, Portugalia – Ba1 cu perspectivă stabilă sau Ungaria – Ba1 cu perspectivă pozitivă”, se arată în comunicat.

Pe partea de riscuri, Moody’s estimează o creștere a deficitului bugetar la 2,8% anul următor și la 3,9% în 2017. Moody’s se așteaptă ca efectele bugetare negative ale relaxării fiscale să fie doar parțial compensate de creșterea economică mai puternică și de măsurile de îmbunătățire a colectării taxelor, precum combaterea evaziunii.

Sursa: mediafax.ro

Agenția Moody's a îmbunătățit perspectiva ratingului pe termen lung al României, ca urmare a corectării dezechilibrelor macroeconomice, perspectivelor favorabile de creștere economică și consolidării fiscale considerabile începând din 2009, care a condus la stabilizarea nivelului îndatorării.  De asemenea, Moody's a confirmat ratingurile României la "Baa3" - pentru credite pe termen lung și "P-3" - pentru împrumuturi pe termen scurt, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară. Moody's notează însă că în procesul de analiză a calificativului României a luat în calcul și provocări, printre care potențialele riscuri ca relaxarea fiscală - așa cum este prevăzută în noul Cod…

Review Overview

About Mihai Vasile

x

Check Also

Bulgaria da din nou clasa Romaniei cu statiunile de la Marea Neagra. Topul celor mai ieftine destinatii din Europa

Statiunea Sunny Beach din Bulgaria ...

Nori negri la Rulmenți Bârlad! Se vorbește de un nou val de disponibilizări

Răzvan CĂLIN Nori negri s-ar ...

Generăleasa Placinta și ideile minunate! Soluția elegantă prin care elevii de la Liceul Tehnologic ”Petru Rareș” le-au transmis autorităților locale că școala are nevoie de bani!

Preparatele au fost prezentate aleșilor ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: