Home » Invatamant » Concursul Interjudețean pentru elevi „Datina” – la ediția a XI-a

Concursul Interjudețean pentru elevi „Datina” – la ediția a XI-a

de Marian MOCANU
Sute de preșcolari și elevi de la școlile din județ au luat parte sâmbătă, 12 decembrie, la cea de-a XI-a ediție a Concursului Interjudețean de Obiceiuri de Iarnă „Datina”, organizat în clasele Școlii Gimnaziale „Constantin Parfene” din Vaslui. Îmbrăcați în costume populare sau specifice obiceiurilor de iarnă, copiii au dat un adevărat recital de colinde, urături sau teatru folcloric, dovadă a faptului că aceste datini și tradiții rămân încă vii la nivelul comunităților locale. Având în vedere nu doar frumusețea, cât și strădania copiilor, s-ar fi meritat ca acest concurs școlar să se fi desfășurat pe o scenă mai mare, cu posibilitatea unei asistențe mai numeroase. 
Clasele și holurile Școlii Gimnaziale „Constantin Parfene” din Vaslui a răsunat sâmbătă, 12 decembrie, de colinde și urături, cu ocazia celei de-a XI-a ediții a Concursului Interjudețean de Obiceiuri de Iarnă „Datina”, destinat elevilor. Soliști, formații sau trupe de colindători de la școlile din întreg județul s-au întrecut în prezentarea celor mai autentice colinde și urături, fiind recompensați, în afară de premii și cadouri de la Moș Crăciun, de aplauzele juriului și a părinților.
La inițiativa unor cadre didactice de la Palatul Copiilor Vaslui și de la  Școala Gimnazială ”Constantin Parfene” Vaslui, din 2005, a luat ființă acest concurs de datini și obiceiuri de iarnă, care se desfășoară anual, în luna decembrie, aproape de sărbătoarea Crăciunului, ajungând, în prezent la ediția a XI-a. Scopul declarat al acestui concurs este de promovare în rândul copiilor a tradițiilor și obiceiurilor de iarnă și nu în ultimul rând de dezvoltare a aptitudinilor artistice a elevilor.
Și această ediție a concursului a fost o reușită, dat fiind numărul foarte mare de participanți, proveniți de la școli de pe întreg cuprinsul județului, cât și prin calitatea și valoarea numerelor prezentate în concurs. Este singurul concurs de acest gen din municipiul Vaslui care se adresează copiilor din învățământul preuniversitar și drept dovadă a valorii, începând din 2013, „Datina” a fost inclus în  Calendarul activităților educative regionale și interjudețene (C.A.E.R.) a Ministerului Învățământului. Indiferent de deciziile juriului care a trebuit să stabilească o ierarhie, toți copiii participanți au fost câștigători! Păcat însă că această manifestare nu s-a putut desfășura într-un cadru mai larg, la care să ia parte mai mulți spectatori, care, în mod sigur, nu doar că ar fi avut parte de un adevărat spectacol, dar ar fi apreciat cum se cuvine strădania copiilor. 
de Marian MOCANU Sute de preșcolari și elevi de la școlile din județ au luat parte sâmbătă, 12 decembrie, la cea de-a XI-a ediție a Concursului Interjudețean de Obiceiuri de Iarnă „Datina”, organizat în clasele Școlii Gimnaziale „Constantin Parfene” din Vaslui. Îmbrăcați în costume populare sau specifice obiceiurilor de iarnă, copiii au dat un adevărat recital de colinde, urături sau teatru folcloric, dovadă a faptului că aceste datini și tradiții rămân încă vii la nivelul comunităților locale. Având în vedere nu doar frumusețea, cât și strădania copiilor, s-ar fi meritat ca acest concurs școlar să se fi desfășurat pe o scenă mai…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: