Home » Social » Și totuși, astăzi se aprind și la Bârlad luminile de Hanuka

Și totuși, astăzi se aprind și la Bârlad luminile de Hanuka

Mobilizare a evreilor bârlădeni, pe ultima sută de metri. După aproape 5 ani, de când nu s-au mai aprins luminile de Hanuka la Bârlad, Comunitatea evreilor din oraș va putea participa din nou la Sărbătoarea Luminii. Astăzi, de la ora 10, se va aprinde lumina de Hanuka, în ultima dintre cele opt zile ale sărbătorii. Evenimentul se bucură de prezența deputatului Aurel Vainer, președintele Comunității Evreilor din România, aflat la Bârlad pentru a doua oară „n acest an.

Sărbătoarea nu a mai fost marcată de câțiva ani pentru că în Bârlad nu mai există numărul necesar de bărbați evrei în putere, care să asigure participarea conform tradiției la Sărbătoarea Luminii. Aurel Vainer a declarat că va fi prezent la Bârlad cu o delegație a comunității evreiești din Iași, astfel încât să se întrunească numărul necesar de bărbați evrei.

„Am decis împreună cu domnul Haim Rabinovici, președintele Comunității Evreiești din Bârlad, ca pe 14 decembrie, să petrecem împreună cu atâția evrei câți mai sunt în oraș”, a declarat Aurel Vainer.

Președintele Comunităților Evreiești din România a mai precizat că în cadrul Consiliului Director al Comunității Evreiești din România s-a hotărât ca în 2016 să se realizeze lucrări de reabilitare capitală a sinagogii din Bârlad. Sinagoga din Bârlad, numită și „Templul cel Mare”, a fost construită în 1834. Dacă în 1930 erau 3.700 de evrei, acum la Bârlad mai trăiesc în jur de 25, majoritatea în vârstă. (Mihaela NICULESCU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: