Home / World / Cancelarul Austriei: Țările est-europene care nu acceptă refugiați riscă diminuarea fondurilor. Reacția lui Viktor Orban

Cancelarul Austriei: Țările est-europene care nu acceptă refugiați riscă diminuarea fondurilor. Reacția lui Viktor Orban

Cancelarul Austriei, Werner Faymann, a pledat pentru solidaritatea țărilor central și est-europene membre UE în primirea refugiaților, avertizând cu reducerea fondurilor statele care nu acceptă extracomunitari conform sistemului de distribuire. 

Întrebat, în cursul unui interviu acordat publicației Die Welt, ce se poate face pentru ca țările central și est-europene să accepte mai mulți refugiați extracomunitari, Werner Faymann a afirmat: “Solidaritatea nu este un drum cu un singur sens. Cine primește fonduri din bugetul Uniunii Europene nu poate pur și simplu să refuze distribuirea proporțională a refugiaților. Cine refuză riscă să pună sub semnul întrebării întreaga schemă bugetară europeană, (…) fiind dificil de crezut că va putea beneficia în continuare de aceste fonduri”.

Nu este prima dată când Werner Faymann evocă această idee. În septembrie, cancelarul Austriei critica vehement țările est-europene care se opun cotelor privind distribuirea imigranților propuse de Comisia Europeană, cerând penalizarea acestora prin reducerea accesului la fonduri structurale europene. “Oponenții sistemului cotelor privind imigranții nu ar trebui să fie prea siguri de această poziție”. Oricine se sustrage responsabilităților trebuie să fie penalizat financiar, “spre exemplu prin reducerea accesului la fonduri structurale de care beneficiază în principal statele est-europene membre UE”, avertiza Faymann.

Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiați extracomunitari ajunși în spațiul UE. Polonia a votat în favoarea sistemului.

România, Cehia, Slovacia și Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiție și Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranților conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată.

Viktor Orban susține ideea unei poliții UE pentru frontiere și îl critică pe Werner Faymann

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a exprimat susținere pentru inițiativa de creare a unei poliții comunitare de protejare a frontierelor externe ale Uniunii Europene, catalogând drept “șantaj” propunerea Austriei privind diminuarea fondurilor structurale ale țărilor care nu acceptă refugiați.

“Ungaria susține, în principiu, inițiativa de crearea a unei structuri permanente pentru protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene”, a declarat Viktor Orban înaintea summitului de la Bruxelles.

Premierul Ungariei a explicat că așteaptă detalii despre acest proiect, apreciind că este un pas în direcția cea bună pentru limitarea imigrației extracomunitare.

“Guvernul Ungariei a spus permanent că, dacă un stat UE nu își poate proteja singur frontierele, trebuie să primească asistență din partea altora”, a subliniat Orban, apreciind că inițiativa Comisiei Europene vizează în mod clar ajutarea unor țări precum Grecia.

Viktor Orban a denunțat declarațiile cancelarului Austriei, Werner Faymann, privind reducerea fondurilor statelor care nu acceptă refugiați, argumentând că acest “șantaj” nu reflectă spiritul european. “Nu este prima dată când Werner Faymann șantajează Ungaria și alte țări care susțin libertatea de opinie și exprimare”, a precizat liderul conservator de la Budapesta. Cancelarul Austriei, Werner Faymann, a pledat pentru solidaritatea țărilor central și est-europene membre UE în primirea refugiaților, avertizând cu reducerea fondurilor statele care nu acceptă extracomunitari conform sistemului de distribuire.

Comisia Europeană a propus oficial crearea unei poliții europene antiimigrație, care ar urma să aibă 1.500 de membri și va putea fi detașată rapid la frontierele externe ale Uniunii Europene printr-o decizie luată la Bruxelles ce va putea fi blocată doar cu o majoritate a statelor membre. “Noua Agenție a frontierelor europene și Pazei de coastă va consolida capacitățile la frontierele externe ale Uniunii Europene prin operațiuni comune și intervenții rapide”, informează un comunicat al Comisiei Europene. Proiectul, care va avea nevoie de aprobarea statelor membre, prevede înființarea unei noi structuri cu efective terestre și maritime pentru protejarea frontierelor externe, prin înlocuirea actualei Agenții pentru frontiere – Frontex. Forța de reacție ar urma să aibă un buget de 322 de milioane de euro până în anul 2020. Comisia Europeană vrea să aibă prerogativul de a mobiliza efectivele noii poliții pentru frontiere fără consimțământul statelor membre, o idee respinsă de unele țări. “În contextul în care avem principiul libertății de circulație fără frontiere la nivel comunitar, protejarea frontierelor externe trebuie să fie o responsabilitate comună”, a explicat Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

x

Check Also

Cel puțin nouă morți și peste 30 de răniți în urma prăbușirii unui pod care lega două insule în Indonezia

Cel puțin nouă persoane au decedat, iar alte peste ...

Decizie oficiala: Landurile germane nu mai vor noi inmatriculari de automobile pe benzina si motorina, incepand cu anul 2030

Landurile germane nu vor sa mai permita noi inmatriculari ...

REFERENDUMUL din Ungaria privind cotele de imigranți, INVALID / Viktor Orban a anunțat că va înainta Parlamentului o propunere de amendament constituțional

Biroul Național Electoral (NVI) din Ungaria a anunțat oficial ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: