Home » Social » Centrul Vasluiului a fost ocupat duminică de colindători și urători

Centrul Vasluiului a fost ocupat duminică de colindători și urători

de Marian Mocanu

Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă, ajuns la cea de-a 34 ediție, a debutat duminică printr-o paradă a trupelor de colindători și urători pe traseul Parcul Copou – Piața civică. Nu mai puțin de 30 de formații, ansambluri sau trupe de colindători de pe întreg cuprinsul județului Vaslui, însumând peste o mie de participanți, au performat pe scena din Centrul Civic al municipiului Vaslui. Succesul manifestării a fost dovedit și de miile de spectatori care, în ciuda cieții și a lipsei principalului ingredient al iernii, zăpada, au fost prezenți.

Duminicã, 20 decembrie, în Centrul Civic a municipiului Vaslui, s-a desfășurat cea de-a XXXIV-a ediție a Festivalului de „Datini și obiceiuri de iarnă”. Chiar dacă în acest an nu a fost zăpadă, ci ceață, soarele făcându-și apariția abia în cursul după-amiezei, mii de vasluieni de toate vârstele au putut admira prestațiile celor peste o mie de membri ai formațiilor, ansamblurilor sau trupelor de colindători de pe întreg cuprinsul județului Vaslui. După parada desfășurată pe traseul parcul Copou – Centrul Civic, tonul distracției a fost dat de formația „Trandafir de la Moldova”, care a prezentat un vălăreț specific Văii Prutului. Au urmat apoi, într-o ordine care a ținut cont nu de criteriul etnografic ci de cel al depărtării de unde au venit, formații și ansambluri consacrate, ori de amatori din Rafaila, Cozmești, Todirești, Ivănești, Buda-Oșești, Lipovăț, Berezeni, Ivești, Pogonești, Pușcași, Vaslui.

Mascați, colindători, urși, capre, urători și muzicanți de toate vârstele au prezentat un repertoriu variat, de colinde, teatru popular ori alte obiceiuri specifice, repertoriu mult gustat de publicul prezent.

Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui, in ton cu Festivalul de Datini si Obiceiuri de Iarna„Și în acest an, în cadrul Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă, am avut ocazia să admirăm obiceiurile zonelor etnografice din județul Vaslui, cu specificitatea care dă un farmec deosebit acestor datini. Cea mai mare recompensă, consider eu, a reprezentat-o aprecierile publicului care încă odată a fost prezent în număr mare și, nu în ultimul rând, faptul că se păstrează nealterate aceste tradiții de iarnă, cu specificul fiecărei zone în parte”, ne-a declarat Lucian Onciu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, organizatorul festivalului.

Mascații, colindătorii, urșii, caprele, urătorii și muzicanții, cu toții îmbrăcați în costume specifice obiceiurilor de iarnă au arătat că tradiția strămoșească de întâmpinare a Nașterii Domnului și a Noului An este încă vie pe aceste meleaguri. La secțiunea colinde laice, s-au remarcat colindătorii de la Ivești, sau Berezeni, formații alcătuite din oameni în vârstă, cu port specific zonelor din care provin și care au prezentat colinde care se făceau auzite acum 40 – 50 ani în satele respective. Alte formații cunoscute în întreaga țară, pentru specificul lor, sunt cele ale caprelor pe prăjină de la Todirești sau Rafaila, sau cele de la Ivănești, complet albe, care prezintă un ritual ancestral al trecerii de la un an la altul, cu ciclurile agricole respective. Din păcate, în rândul acestor obiceiuri și datini începe să-și facă loc și kitsch-ul, prin costume și măști improprii purtate de unii participanți, care nu au nimic de-a face cu moștenirea populară.

de Marian Mocanu Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă, ajuns la cea de-a 34 ediție, a debutat duminică printr-o paradă a trupelor de colindători și urători pe traseul Parcul Copou - Piața civică. Nu mai puțin de 30 de formații, ansambluri sau trupe de colindători de pe întreg cuprinsul județului Vaslui, însumând peste o mie de participanți, au performat pe scena din Centrul Civic al municipiului Vaslui. Succesul manifestării a fost dovedit și de miile de spectatori care, în ciuda cieții și a lipsei principalului ingredient al iernii, zăpada, au fost prezenți. Duminicã, 20 decembrie, în Centrul Civic a…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: