Home / Justitie / Comisarul-șef Munteanu, suspendat din funcție. Șeful Poliției Rutiere de la județ, pus la dispoziție

Comisarul-șef Munteanu, suspendat din funcție. Șeful Poliției Rutiere de la județ, pus la dispoziție

Conducerea Poliției Județene Vaslui a luat măsuri disciplinare impotriva celor cei trei ofițeri față de care s-a pus în mișcare acțiunea penală în dosarul instrumentat de DNA, șeful Biroului Rutier Vaslui, Iulian Munteanu, fiind suspendat din funcție, în timp ce șeful Serviciului Rutier, Ioan Vîrlan și subcomisarul Augustin Brat au fost puși la dispoziție.

Ancheta Direcției Naționale Anticorupție și măsurile preventive dispuse de către această instituție, pe de o parte, și instanța de judecată, pe de altă parte, s-a lăsat cu consecințe și pe linie profesională pentru cei trei polițiști acuzați de fapte de corupție. Astfel, Iulian Munteanu, cel care conducea Poliția Rutieră la nivelul municipiului Vaslui, a fost suspendat din funcție după arestarea sa în cursul nopții de sâmbătă. Atribuțiile sale, până la pronunțarea definitivă a instanței, au fost preluate de către adjunctul Poliției Municipale Vaslui, comisarul-șef Claudiu Rîpă.

Comisarul-șef Ioan Vîrlan, șeful Serviciu Rutier, a fost pus la dispoziția comandantului Poliției Județene Vaslui, în locul său fiind numit comisarul George Sava, șeful Biroului Drumuri Naționale și Europene din cadrul aceluiași serviciu. Tot măsura punerii la dispoziție a fost luată și față de subcomisarul Augustin Brat, ofițer care lucrează în cadrul Serviciului Rutier.

„Polițiștii față de care s-a pus în mișcare acțiunea penală au fost puși dispoziție, aceștia îndeplinind doar acele sarcini și atribuții de serviciu stabilite de șeful unității de poliție. De asemenea, polițistul arestat preventiv a fost suspendat din funcție. Menținerea în activitate a celor trei polițiști se hotărăște după soluționarea definitivă a cauzei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Vaslui, Mihaela Ștraub.

Iulian Munteanu, șeful Poliției Rutiere a municipiului Vaslui, a fost arestat preventiv după ce ar fi comis 26 de infracțiuni de corupție, printre care dare și luare de mită, trafic de influență, fals intelectual, fals în înscrisuri oficiale și abuz în serviciu. Printre infracțiunile imputate lui Munteanu sunt și cele legate de oferirea, drept mită, a unor produse comisarului-șef Mihai Axente pentru ca acesta să treacă cu vederea peste mai multe nereguli descoperite la Biroul Rutier Vaslui în urma unui control desfășurat anul acesta. Iulian Munteanu și Mihai Axente au fost reținuți, vineri seara, de procurorii DNA, însă ordonanțele au expirat înainte de pronunțarea instanței de judecată.

Nici șeful Serviciului Rutier nu a scăpat de ancheta DNA. În același dosar, Ioan Vîrlan a fost pus sub urmărire și va fi cercetat sub control judiciar pentru săvârșirea a trei infracțiuni de instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual. De asemenea, Nicolae Augustin Brat a fost pus sub urmărire, fără a se lua vreo măsură preventivă față de acesta, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Iulian Munteanu – ilegalităti pe bandă rulanta

iulian munteanuPotrivit procurorilor DNA Iași, din 2013 până în prezent, Iulian Munteanu, în calitate de șef al Biroului Rutier Vaslui ar fi determinat mai mulți agenți de poliție din subordinea sa să aplice sancțiuni pentru contravenții prevăzute de Codul rutier mai blânde decât care s-ar fi impus, mergând de la reducerea cuantumului amenzii până la înlocuirea cu avertisment, ori chiar să evite aplicarea vreunei sancțiuni. În unele situații, Munteanu a pretins de la conducătorii auto favorizați, foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, cum ar fi baterie auto, lemne de foc, 12 metri cubi de scândură la preț redus pentru acoperișul unui imobil aparținând unui superior de-al său, 400 de bucăți de scândură cu model). Totodată, susțin anchetatorii, i-a determinat pe subordonați să falsifice procesele verbale de constatare, în unele situații chiar prin suprascriere, pe baza cărora s-a stabilit natura sancțiunii.

De asemenea, pe 11.06.2015 Iulian Munteanu, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a întocmit procesul-verbal de cercetare la fața locului în legătură cu un accident rutier în care a fost implicată o persoană din anturajul ofițerului de poliție și un agent de poliție, denaturând realitatea și împrejurările în care s-a produs evenimentul. În acest sens, l-a sancționat contravențional cu suspendarea permisului de conducere pe agentul de poliție, deși vinovată de producerea accidentului a fost cealaltă persoană.

La data de 30.12.2014, Munteanu l-a determinat pe șeful unei instituții să îndeplinească în mod defectuos un act constând în coordonarea activității utilajelor de deszăpezire pe raza municipiului Vaslui, respectiv să trimită un utilaj de deszăpezire, atât la proprietatea sa, la proprietatea unui superior și la spălătoria unei cunoștințe, mai spun procurorii. În cursul lunii august 2015, în schimbul intervenției la un angajat de la Registrul Auto Român Vaslui pentru a urgenta inspecția tehnică periodică a unui autovehicul și eliberarea cu celeritate a cărții tehnice a autoturismului, Munteanu a pretins pentru sine materiale de construcție. De asemenea, a promis unei persoane că va determina un lucrător de poliție judiciară din cadrul poliției unui alt oraș să soluționeze cu celeritate un dosar penal în care era cercetată persoana respectivă, iar în schimb a pretins și primit obiecte de îmbrăcăminte. La data de 6 februarie 2015, Munteanu a dispus folosirea în interes personal a unuia dintre autoturismele din dotarea Biroului Rutier Vaslui pentru deplasarea, pe raza municipiului Vaslui, a unei persoane din anturajul său, iar la data de 4 septembrie 2015, a falsificat prin alterare conținutul unei autorizații de reparație emise de Biroul Rutier Vaslui pentru un autoturism, astfel încât proprietarul să beneficieze de o despăgubire mai mare, potrivit DNA.

În total, anchetatorii îi impută lui Iulian Munteanu nu mai puțin de 26 de infracțiuni, respectiv luare de mită, dare de mită în formă continuată (două acte materiale), două infracțiuni de trafic de influență, două infracțiuni de abuz în serviciu, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, 12 infracțiuni de instigare la abuz în serviciu, două infracțiuni de instigare la fals intelectual și trei infracțiuni instigare la fals material în înscrisuri oficiale. La rândul său, în calitate de comisar-șef de poliție în cadrul  Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), Mihai Axente a primit de la Iulian Munteanu, la data de 8 aprilie 2015, produse alimentare (carne de miel) și băuturi alcoolice (vin de diverse sortimente) și a acceptat, la începutul lunii mai 2015, promisiunea unui obiect de mobilier confecționat artizanal (pat din lemn de esență frasin), în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile de serviciu, respectiv pentru ca să nu constate nereguli legate de activitatea Biroului Rutier Vaslui și ca să nu aplice eventuale sancțiuni, ca urmare a controlului de fond efectuat în perioada 30 martie – 20 aprilie 2015, arată procurorii.

Șeful Vîrlan nu dădea amenzi la cunoscuti

Anchetatorii îl acuză și pe șeful Serviciului Rutier Vaslui, Ioan Vîrlan, că a determinat, la data de 11.02.2015, pe un agent de poliție din subordine să modifice procesele-verbale de contravenție întocmite pentru două persoane, în sensul modificării sancțiunii aplicate, din amendă contravențională în avertisment. La data de 07.09.2015, l-a determinat pe același agent de poliție să nu îndeplinească un act din sfera atribuțiilor de serviciu– respectiv constatarea și sancționarea corespunzătoare a unei abateri contravenționale comise de o persoană. La data de 8.10.2015, acesta a dispus folosirea în interes personal a unui autoturism marca Audi din dotarea Serviciului Rutier Vaslui, respectiv pentru deplasarea pe raza municipiului Vaslui a unei persoane din familia sa, mai spun procurorii. Augustin Nicolae Brat este acuzat că a intervenit pe lângă  un agent de poliție care a constatat săvârșirea de către un conducător auto a unei abateri contravenționale, determinându-l pe agentul constatator să nu aplice sancțiunea care se impunea – amendă între 340 lei și 425 lei, echivalentul a 4 sau 5 puncte amendă – pentru ca astfel să evite suspendarea permisului de conducere pe 30 de zile.

About Mihai Vasile

One comment

  1. Si ce daca s-a imbogatit din spaga ? Ce-i singurul politist de la circulatie in situatia asta ? Ati uitat de agentul sef de la Barlad, Marius Robert Dediu care nu poate justifica 175000 euro ? Ce se mai aude de el ? A intrat in ceata. Asa vor intra si astia si totul va continua ca si pana acum. De asta avem imaginea pe care o avem in lume.

x

Check Also

Complex de solarii dintr-o suburbie a Vasluiului, salvat în ultima clipă de la a fi mistuit de flăcări

Un complex de solarii, ce se întinde pe o ...

Ambulanțier cercetat penal după ce a agresat un copil pe o stradă în Huși

Un angajat al Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui este ...

TIR cu 24 de tone de melasă, răsturnat între Huși și Crasna din cauza vitezei. Pompierii au intervenit în zonă

O autocisternă plină cu melasă s-a răsturnat în afara ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: