Home / Justitie / O măcelărie și un abator ca niște ghene de gunoi!

O măcelărie și un abator ca niște ghene de gunoi!

de Răzvan CĂLIN

Polițiștii de la Economic au cerut închiderea unei boxe de carne din Bârlad care comercializa carne de porc și vită fără a respecta cele mai elementare norme de igienă. Oamenii legii au descins și la abatorul neautorizat din comuna Bogdănești, ce aparține aceluiași om de afaceri – Viorel Cernat, care deține și boxa de carne din Bârlad. Condițiile erau la fel de dezastruoase, animalele fiind crescute în condiții mizere, iar carnea depozitată în încăperi insalubre care nu respectau nici cele mai elementare norme de igienă.

Boxa de carne și abatorul omului de afaceri bârlădean Viorel Cernat s-au dovedit a fi două focare majore de infecție, două unități în care nu erau respectate nici cele mai elementare norme de igienă. Cel puțin aceasta este concluzia la care au ajuns recent polițiștii de la Serviciul de Combatere a Criminalității Economice și Financiare (SCCEF) din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui. Și în consecință au solicitat autorităților competente să închidă de urgență ambele unități vizate. Te-ai fi așteptat ca cei de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui să fi fost primii care să se fi sesizat și să fi luat primele măsuri de acest gen, căci ei sunt cei aflați în prima linie de apărare a sănătății populației. Și, totuși, nu s-a întâmplat așa din motive care ne depășesc.

Într-o primă fază, boxa de carne situată chiar pe Bulevardul Republicii (în zona Stadion, la stradă) a fost cea care a intrat în vizorul polițiștilor de la Economic. În urmă cu câteva zile, oamenii legii au descins la această boxă, ce aparține PF Cernat, și au derulat un control de rutină în care au verificat activitatea unității în amănunt. Culmea este că omul de afaceri nu a putut prezenta nici unul din documentele solicitate: avize de însoțire a mărfii, analizele sanitare, acte de proveniență a cărnii comercializate, ca să nu mai vorbim de avizul sanitar al DSVSA Vaslui. Conform celor declarate de comisarul – șef Mircea Iosipescu, de la SCCEF Vaslui, au fost descoperite 250 de kilograme de carne de porc și vită pentru care nu erau documente de proveniență și nici avize sanitare care să ateste că este proprie comercializării și consumului de către oameni. Polițiștii au chemat la fața locului și un inspector sanitar-veterinar care a confirmat cele descoperite de polițiști. În plus, anchetatorii au mai descoperit că ștampila de pe carnea de porc confiscată nu corespundea cu ștampila de control.

După doar câteva zile, aceiași polițiști de la SCCEF Vaslui au descins și la abatorul pe care Cernat îl deține în satul Unțești, comuna Bogdănești. Practic, acolo unde are domiciliul omul de afaceri. Spre stupoarea polițiștilor, aceștia au descoperit ilegalități și mai mari decât cele constatate la boxa de carne din Bârlad. Într-un soi de țarc improvizat, peste 100 de porci râmau prin noroiul din care se vedeau, ici și acolo, bucăți de oase de vită.

”Practic, porcii mâncau, la un loc cu câinii, carnea de pe oasele de vită, din mâlul în care își făceau nevoile. Era jale mare acolo! Și inspectorii veterinari pe care i-am chemat la fața locului au rămas șocați”, ne-a mai spus comisarul – șef Iosipescu.

Cât despre abator, dacă poate fi numit așa, acesta funcționează într-o clădire insalubră, cu multe geamuri sparte, plină de igrasie și rugină, ca să nu mai vorbim de cohortele de microbi ce împânzesc cu siguranță această locație. În astfel de condiții, totalmente improprii, erau depozitate, pe niște cârlige infecte, carcasele de porc și vită de la animalele sacrificate. Pe un scurt, un focar de infecție în toată regula, un veritabil atentat la viața și sănătatea oamenilor de bună credință care obișnuiesc să se aprovizioneze de la această boxă.

Cum i-a ”îmbrobodit” Cernat pe cei de la DSVSA Vaslui!

Cazul în sine, dincolo de aspectele strict legale, ridică serioase semne de întrebare cu privire la reacția (sau mai bine zis lipsa acesteia) inspectorilor DSVSA. Boxa de carne cu pricina funcționează de ani buni în aceeași locație și mulți din cei care i-au trecut pragul au sesizat că nu erau tocmai condițiile de igienă cele mai bune. Dar mulți închideau ochii pentru că aici erau prețuri ceva mai mici decât la restul unităților similare și doar o minune a făcut ca până acum să nu se înregistreze vreun caz de toxiinfecție alimentară sau cine știe ce altă boală ce putea fi contractată de vreun consumator.

petcu_traian22Cu toate acestea, cel puțin până acum, boxa de carne nu a fost niciodată închisă de către inspectorii sanitar-veterinari. Deși, culmea, Traian Petcu, directorul DSVSA Vaslui, susține că unitatea respectivă a făcut obiectul mai multor verificări de-a lungul timpului: ”La boxa de carne s-au făcut controale mai multe, uneori chiar și împreună cu poliția. Uneori a ieșit bine la control, alteori nu. În privința abatorului, în toate procesele verbale ale controalelor efectuate la fața locului, este consemnat că patronul a declarat de fiecare dată că nu desfășoară nici un fel de activitate acolo! Abatorul nu mai deține autorizație de funcționare din 2006, iar în anul 2009 a fost înregistrată pe aceeași locație o carmangerie. Dar, nici aceasta nu funcționează, domnul Cernat declarând pe propria răspundere în repetate rânduri că nu are activitate la carmangerie”.

Oare chiar inspectorii veterinari au fost atât de creduli încât să-l creadă pe cuvânt pe Cernat? Cum de a putut funcționa atât amar de vreme cu cele două unități în niște condiții care sfidează orice normă legală în vigoare? De ce până acum cei de la DSVSA Vaslui nu au luat nici o măsură și s-au mulțumit doar să-l creadă pe cuvânt pe omul de afaceri care a reușit să-i ”îmbrobodească” cu atâta eleganță?

Directorul DSVSA Vaslui ne-a spus că în afara instituirii sechestrului asupra întregii cantități de carne descoperită, unitatea riscă să-i fie pusă lacătul pe ușă: ”Cei de la poliție ne-au solicitat să dispunem o ordonanță de închidere a acestei unități. Așteptăm solicitarea scrisă de la poliție și vom acționa în consecință”.

Oare chiar e nevoie ca poliția să ceară așa ceva? Din câte știm, legislația în vigoare le dă puteri depline inspectorilor veterinari să sisteze activitatea oricărui agent economic care se face vinovat de comiterea atâtor ilegalități.

”Noi am întocmit astăzi (ieri, 21 decembrie 2015, n.r) o adresă către DSVSA Vaslui căreia i-am cerut să ia măsurile legale care se impun. Având în vedere competența instituțională, ei sunt cei care trebuie să dispună aceste măsuri”, ne-a mai precizat comisarul – șef Iosipescu.

În cursul zilei de ieri, 21 decembrie 2015, o echipă de inspectori de la DSVSA Vaslui a mers la abatorul lui Cernat de la Unțești pentru a stabili cu exactitate ce animale deține acesta. Însă, culmea, acțiunea nu a putut fi dusă la bun sfârșit pentru că ”proprietarul nu avea persoane care să îl ajute la contenționarea animalelor în vederea verificării crotaliilor”, conform unui comunicat remis redacției noastre de către conducerea DSVSA Vaslui. Prin urmare, acțiunea a fost reprogramată pentru 22 decembrie.

Se pare că Cernat, în încercarea de ieși basma curată, a început să susțină că respectivele carcase de animale descoperite de polițiști în unitatea de la Unțești ar fi fost de fapt pentru consumul său propriu și pentru a fi oferite drept sponsorizare unei mănăstiri din zonă. Oricum, ancheta polițiștilor de la Economic, precum și a celor de la DSVSA este în plină desfășurare.

de Răzvan CĂLIN Polițiștii de la Economic au cerut închiderea unei boxe de carne din Bârlad care comercializa carne de porc și vită fără a respecta cele mai elementare norme de igienă. Oamenii legii au descins și la abatorul neautorizat din comuna Bogdănești, ce aparține aceluiași om de afaceri - Viorel Cernat, care deține și boxa de carne din Bârlad. Condițiile erau la fel de dezastruoase, animalele fiind crescute în condiții mizere, iar carnea depozitată în încăperi insalubre care nu respectau nici cele mai elementare norme de igienă. Boxa de carne și abatorul omului de afaceri bârlădean Viorel Cernat s-au…

Review Overview

About Razvan Calin

3 comments

  1. Apropo de localuri de alimentatie publica. A se vedea crasmele de la intersectia str. Siret cu Vasile Parvan. Nu respecta nici o norma de curatenie iti este scarba cand intri in ele, zilnic se aduna tot felul de tigani,consuma bauturi in strada, fac scandal folosind un vocabular ordinar, acosteaza trecatorii cersind bani de bautura,si urineaza in spatele acestor crasme jegoase chiar langa pompa de apa care alimenteaza orasul. NU se sezizeaza nimeni, fiind ca asa zisii patroni, sunt apropiati si cotizanti ai PSD -ului.
    Stimate AUTORITATI ALE STATULUI va rugam verificati cele relatate si ajutati-ne sa restabilim ordinea si curatenia in zona. Multumim

  2. Gogu de la Untesti

    De ce va mira!? Individul asta , Cernat a uns peste tot, e cumatru cu Dorobantu Ioan , intamplator medic veterinar la Bogdanesti care basca din 2008 este primar la Bogdanesti si in acelasi timp si medic veterinar in comuna( aici nu se sesizeaza DNA-ul pt conflict de interese??!!),acest Dorobantu folosindu-se de “prietenii” de la directia veterinara, a favorizat pe acest infractor si escroc Cernat , care era protejat.
    Toata lumea stia ., inclusiv cei de la DSV ca Cernat taie si spanzura la Untesti de ani buni , chiar daca din 2006 era inchis.Asa ca nimic nu este nou

  3. Petcule demisia!!! Ai fost numit si sustinut politic ca si la primaria Barlad de mafia psd. Si inspectorii care au controlat si inchis ochii dati pe mana Dna la fel cum sa intamplat cu cei de la ISU in cazul colectiv

x

Check Also

Mașină răsturnată în apropiere de Crasna. O persoană a ajuns la spital

O mașină înmatriculată în județul ...

Bârladul rămâne fără apă

Din nou, tot orașul Bârlad ...

Autoritățile cer decăderea din drepturile părintești în cazul celor doi frați de 11 și 13 ani din Banca dați dispăruți

Autoritățile pentru Protecția Copilului Vaslui ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: