Home / Administratie / Bârlădenii nu vor mai avea foc de artificii în noaptea de Revelion!

Bârlădenii nu vor mai avea foc de artificii în noaptea de Revelion!

După ce autoritățile locale au tăiat de pe listă organizarea Târgului de Crăciun și a petrecerii dintre ani la Centrul de Afaceri “Tutova”, bârlădenii amatori de distracții în aer liber primesc o altă veste proastă: nu vor mai avea parte nici de tradiționalul foc de artificii de Revelion.
Firma cu care Primăria Bârlad a încheiat contract pentru spectacolul de artificii nu a primit aprobare de la Serviciul de Arme și Muniții din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Vaslui, în ciuda faptului că reprezentanții săi au fost dispuși să-și asume răspunderea pentru apariția oricărui incident.
bunea_marin33“Toate insistențele noastre au fost în zadar. După tragedia de la <Colectiv> se pare că nimeni nu mai este dispus să închidă ochii și să eludeze prevederile legale. Legea este foarte strictă. Acolo unde sunt aglomerări de locuințe, benzinării și alte obiective expuse pericolului de incendiu nu este permisă lansarea focurilor de artificii”, a declarat primarul Marin Bunea, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi, la primărie.

Cu toate acestea, reprezentanții IPJ susțin că nu au cunoștință de vreo solicitare pentru organizarea unui joc de artificii la Bârlad.

”Până în prezent, la IPJ Vaslui nu a fost primită documenția pentru obținerea avizului efectuării unui joc de artificii, la acest sfârșit de an, pe raza municipiului Bârlad, de la o persoană autorizată să efectueze operațiuni cu materii explozive. Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive prevede condițiile în care pot fi executate jocuri de artificii. Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 și 4 este permisă numai în condițiile în care există acordul primăriei, al Inspectoratului pentru Situații de Urgență județean și avizul IPJ. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului”, a declarat, pentru Est news, Mihaela Ștraub, purtătorul de cuv=nt al IPJ Vaslui.

Focul de artificii era principala atracție pentru bârlădenii care și-au făcut un obicei în a petrece noaptea dintre ani în Centrul Civic al orașului și a deschide șampania în vecinătatea impunătorului brad împodobit. Din cauză că spectacolul de artificii nu mai poate fi organizat, municipalitatea a sters de pe listă orice altă activitate distractivă cu care localnicii erau obișnuiți de Anul Nou: concerte, plugușoare, urături etc.
“Cred că nu mai aveau sens toate aceste lucruri. Oamenii veneau aici în primul rând pentru artificii. Îmi pare foarte rău. Nici eu nu înțeleg și îmi este greu să accept că nu s-a putut găsi nicio soluție”, a mai spus primarul Bunea.

Legislația în vigoare interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situații: între orele 24,00 și 6,00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale; la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri; la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze; la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie; în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre; pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane; la o distanță mai mică de 500 m de păduri. (Simona MIHĂILĂ)

About Simona Vasile

x

Check Also

Două bătrâne au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un alt autoturism

Două bătrâne, de 63 și ...

CJ-ul se retrage din Asociația de Dezvoltare Zona Metropolitană Vaslui

Consiliul Județean (CJ) Vaslui se ...

Sprijin financiar de 1.000 lei pentru șomerii înregistrați în evidențele AJOFM Vaslui

Șomerii înregistrați în evidențele Agenției Județene ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: