Home » Social » Invazie de brazi în piețele vasluiene

Invazie de brazi în piețele vasluiene

de Marian Mocanu

Cu doar o zi înaintea Crăciunului, piețele vasluiene erau invadate de brazi. Pentru mulți dintre vasluieni prețul pomilor este prohibitiv, începând de la 40 de lei și ajungând, în cazul unui brad argintiu cu rădăcină, la peste 200 lei. Chiar dacă oferta este bogată, prețurile prea mari alungă puținii amatori.

brazi (2)Teoretic, perioada sărbătorilor de iarnă ar trebui să fie una benefică atât consumatorilor, datorită reducerilor de prețuri, cât și comercianților, prin vânzările masive din această perioadă. La Vaslui acest principiu al economiei de piață nu se aplică când este vorba de pomii de Crăciun. Chiar dacă mai este doar o zi până la cea mai așteptată sărbătoare a ortodoxiei, Nașterea Domnului, prețul brazilor este prohibitiv, de cel puțin 40 lei, echivalentul a peste cinci kilograme de carne de porc achiziționată direct de la producător.

Ieri, în Piața Traian din municipiul Vaslui, erau cel puțin zece comercianți de brazi care încă încercau să obțină profit prin menținerea unor prețuri prea mari pentru mulți dintre vasluieni. Pentru un brad comun, care nici măcar nu era „bogat”, comercianții cereau minim 40 de lei, fără ca măcar să admită o negociere. Un brad argintiu era la vânzare începând cu 70 – 80 lei/bucata. Prețul unui brad de Crăciun cu tot cu rădăcini, care, chipurile, după sărbătorile de iarnă, ar putea fi transplantat, începea de la 120 lei/bucata. Culmea este faptul că, deși cumpărătorii nu de se înghesuiau, vânzătorii nu voiau să lase deloc la preț, chiar dacă aceștia sunt conștienți că „marfa este perisabilă”, neavând căutare peste câteva zile. Mai mult, întrebați de proveninența brazilor, la unison, vânzătorii s-au eschivat, declarând că ei doar vând brazii, aduși de patroni nu se știe de unde!

de Marian Mocanu Cu doar o zi înaintea Crăciunului, piețele vasluiene erau invadate de brazi. Pentru mulți dintre vasluieni prețul pomilor este prohibitiv, începând de la 40 de lei și ajungând, în cazul unui brad argintiu cu rădăcină, la peste 200 lei. Chiar dacă oferta este bogată, prețurile prea mari alungă puținii amatori. Teoretic, perioada sărbătorilor de iarnă ar trebui să fie una benefică atât consumatorilor, datorită reducerilor de prețuri, cât și comercianților, prin vânzările masive din această perioadă. La Vaslui acest principiu al economiei de piață nu se aplică când este vorba de pomii de Crăciun. Chiar dacă mai este doar…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: