Home / Administratie / Ne scăpați de maidanezi sau nu!?

Ne scăpați de maidanezi sau nu!?

de Răzvan CĂLIN

Primăriile pot pune în aplicare legea privind gestionarea câinilor fără stăpân. Edilii bârlădeni au reluat activitatea de capturare a maidanezilor.

maidanezi_piataDupă aproape un an și jumătate în care autoritățile locale n-au avut voie să clintească un fir de păr din blana maidanezilor, iată că, finalmente, s-a dat liber la aplicarea Legii privind gestionarea câinilor fără stăpân. Acest lucru a fost posibil după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins acțiunea inițiată de Asociația ”Vier Pfoten” împotriva Guvernului României prin care s-a urmărit blocarea punerii în aplicare a Legii privind gestionarea câinilor fără stăpân.

”În aceste condiții, este clar că acum suntem nevoiți să punem în aplicare legea, odată ce recursul celor de la «Vier Pfoten» a fost respins de ICCJ. De altfel, am și primit o adresă în acest sens de la Prefectura Județului Vaslui. Prin urmare, noi am reluat activitatea de capturare a câinilor comunitari. Conform legislației în vigoare, câinii capturați și găzduiți în padocurile noastre vor beneficia de toate tratamentele stipulate în lege. În cazul în care după 14 zile nu îi revendică nimeni sau nu vor fi adoptați, câinii vor fi eutanasiați, respectându-se normele și procedurile în vigoare”, ne-a declarat Adrian Cărăbăț, directorul Grădinii Zoologice Bârlad, în subordinea căruia se află și Serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân.

În momentul de față, padocurile Primăriei Bârlad sunt ocupate în întregime, numărând peste 170 de ”chiriași”. Dacă nimeni nu va dori să-i adopte (sau nu-i va revendica), atunci toți vor fi eutanasiați. Autoritățile locale bârlădene au achiziționat deja o nouă armă pentru tranchilizat patrupedele, însă deocamdată nu poate fi folosită până ce nu se obțin toate avizele necesare de la poliție. Aspect care se speră că va fi rezolvat în cel mai scurt timp posibil. Chiar și așa, activitatea de capturare a patrupedelor decurge normal, echipele de hingheri ale primăriei folosindu-se de tradiționalele crose cu lațuri pentru a imobiliza maidanezii.

Câinii fără stăpân reprezintă una dintre cele mai spinoase probleme cu care se confruntă municipalitatea bârlădeană. Grație perioadei în care nimeni nu a avut voie să se atingă de maidanezi, numărul acestora a crescut simțitor în Bârlad pentru că au avut asigurate toate condițiile pentru a prospera și înmulți. Având o rată de reproducere extrem de ridicată, se estimează că în momentul de față, Bârladul numără peste 4.000 de câini fără stăpân. În aceste condiții, nu există zi în care spitalul din localitate să nu înregistreze cazuri de oameni mușcați maidanezi, iar de aici decurg o serie întreagă de probleme. Căci maidanezii ”mușcă” serios și din bugetul spitalelor întrucât costurile legate de tratamentul victimelor mușcate sunt de ordinul a sute de milioane de lei vechi pe an, dacă nu chiar câteva miliarde.

Maidanezii mușcă oamenii, dar ”sfâșie” și hălci bune din bugetul local!

maidanezi_cățea_pui1În urmă cu doi ani, Primăria Bârlad a cumpărat o rulotă pe care a transformat-o într-un laborator mobil pentru capturarea și sterilizarea câinilor fără stăpân. Așa se face că, în 2013 și 2014, edilii bârlădeni tot au mai reușit să mai strângă din miile debejan_ioan1 maidanezi, „recolta” pe cei doi ani fiind de aproximativ 1.400 – 1.500 de astfel de patrupede. Însă, din vara anului trecut (când ”Vier Pfoten” a reușit blocarea legii în instanță) și până în prezent nu s-a mai putut face nimic.

„Ne-au legat de mâini și de picioare și pur și simplu nu am mai putut să ne atingem de vreun maidanez, decât în cazuri excepționale. Adică dacă ne sesiza cineva că ar fi pe la vreo școală niște maidanezi, atunci puteam interveni. Dar, intervenția se limita doar la a captura câinii respectivi și depunerea lor în padocurile primăriei. Nu tu sterilizare sau eutanasiere în cazul în care trec cele 14 zile prevăzute de lege și nimeni nu-i revendică sau adoptă. Era o tâmpenie! Am avut, al un moment dat, nu mai puțin de trei adrese venite din partea unor instituții ale statului român – Autoritatea Națională Sanitară Veterinară, Colegiul Medicilor Veterinari din România și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor  Vaslui – în care ni se atrăgea atenția că nu avem voie să ne atingem de maidanezi. Și uite așa orașul s-a umplut de câini comunitari”, ne-a declarat medicul veterinar Ioan Bejan, care este implicat direct în gestionarea câinilor fără stăpân.

Actualmente, padocurile Primăriei Bârlad adăpostesc peste 170 de maidanezi (capacitatea maximă). Iar pentru întreținerea și hrana acestora se scurg din bugetul local circa 3.000 de lei lunar. Altfel spus, câinii comunitari „mușcă” anual zeci de mii de lei din bugetul local și cel al spitalului, acolo unde sunt tratați toți oamenii care cad victimă haitelor de maidanezi ce împânzesc străzile orașului.

de Răzvan CĂLIN Primăriile pot pune în aplicare legea privind gestionarea câinilor fără stăpân. Edilii bârlădeni au reluat activitatea de capturare a maidanezilor. După aproape un an și jumătate în care autoritățile locale n-au avut voie să clintească un fir de păr din blana maidanezilor, iată că, finalmente, s-a dat liber la aplicarea Legii privind gestionarea câinilor fără stăpân. Acest lucru a fost posibil după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins acțiunea inițiată de Asociația ”Vier Pfoten” împotriva Guvernului României prin care s-a urmărit blocarea punerii în aplicare a Legii privind gestionarea câinilor fără stăpân. ”În…

Review Overview

About Razvan Calin

3 comments

  1. Foarte bine ca sa deblocat , haideti dati startul cu elan si porniti eutanasierea maidanezilor ca maninc carne cu dintii din ei .

  2. Cainii sunt marea problema a barladului si atat timp cat primaria este condusa de neaveniti nu vom scapa de caini.

x

Check Also

Populația ocupată civilă a județului Vaslui va fi peste trei ani de numai 123.300 persoane

Județul Vaslui se va clasa în următorii ani pe ...

Primăria Vaslui este pe urmele RADEF, pentru recuperarea impozitelor pe cinematografe

Primăria Vaslui face toate diligențele pentru recuperarea obligațiilor fiscale ...

Emoții, astăzi, în ședința de Consiliu Local. Va fi votat sau nu bugetul municipiului Bârlad?

Consilierii PSD au anunțat că nu vor vota bugetul ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: